Dombrovskis un Vilks aicina LM atrast trūkstošo naudu • IR.lv

Dombrovskis un Vilks aicina LM atrast trūkstošo naudu

17
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

 Ģimenes valsts pabalsta izmaksai trūkst 11 miljonu latu

Labklājības ministrijai nav izdevies savā saimniecībā sameklēt resursus ģimenes valsts pabalsta izmaksai pēc 1.jūlija, tāpēc tā lūgts pabalsta izmaksai gada otrajā pusē pietrūkstošos apmēram 11 miljonus latu rast Finanšu ministrijai (FM), savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) un finanšu ministrs Andris Vilks (PS, “Vienotība”)  uzskata, ka nauda jāatrod ministrijas iekšienē.

Dombrovskis trešdien no rīta intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja, ka sagaida Labklājības ministrijas (LM) rīcību un lēmumus, nemeklējot trūkstošos līdzekļus ārpus ministrijas.

Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs otrdien  žurnālistiem apliecināja, ka ģimenes valsts pabalstu izmaksai papildus nepieciešami 11 miljoni latu un ministrija darīšot visu iespējamo, lai šogad pabalsta izmaksa tiktu nodrošināta visiem saņēmējiem. Savukārt nākamgad jau jādomā par pabalsta reformām, piemēram, iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumiem.

Par šā gada budžetā trūkstošajiem līdzekļiem patlaban notiekot debates, un kopā ar Finanšu ministriju tikšot rasts risinājums. Tas ir jāpaveic līdz jūnijam, uzsvēra Beinarovičs. Pēc viņa teiktā, joprojām pastāvot arī iespējas tūkstošos līdzekļus rast sociālajā budžetā.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) nepauda skaidru atbalstu iespējamai trūkstošo līdzekļu kompensēšanai no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Šāds pieprasījums vēl neesot saņemts, un arī koalīcijā par to vēl neesot bijušas sarunas. Pēc ministra domām, līdzekļi jāmeklē Labklājības ministrijas iekšienē un jādomā par pabalsta izmaksas pārskatīšanu, lai to saņemtu tikai mazturīgās iedzīvotāju grupas.

Patlaban ģimenes valsts pabalstu astoņu latu apmērā piešķir par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem vai ir vecāks par 15 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Kā ziņots iepriekš, bija iecerēts, ka, veicot izmaiņas ģimenes valsts pabalsta izmaksā no šā gada otrā pusgada, valsts budžetā tiks ietaupīti 11,2 miljoni latu. Tomēr tika nolemts šogad saglabāt esošo ģimenes pabalsta sistēmu.

Savukārt nākotnē ģimenes valsts pabalsta izmaksas sistēmu iecerēts mainīt.

Kā aģentūru LETA aprīļa sākumā informēja Labklājības ministrijā, tās speciālisti uzskata, ka patlaban vislabākais risinājums būtu atbalsta sniegšana ģimenēm, izmantojot dažādus nodokļu atvieglojumus. Šāds risinājums saskan arī ar Ģimenes valsts pamatnostādnēm, kur piedāvāts noteikt iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas.

Šādā gadījumā, paceļot neapliekamo minimumu līdz 100 latiem, plānots, ka astoņu latu ģimenes pabalstu par apgādībā esošu bērnu saglabās pēc nodokļu atskaitījumiem. Savukārt tās ģimenes, kuras neatrodas darba tirgū, kā arī ģimenes ar ienākumiem līdz 300 latiem, kurām apgādībā ir vairāk nekā trīs bērni, ģimenes valsts pabalsta ekvivalentu varētu saņemt, izmantojot pašvaldību sociālo palīdzību.

Patlaban šāds variants tiek tikai izskatīts, iepriekš skaidroja Labklājības ministrijā.

 

Komentāri (17)

Una Grinberga 26.04.2011. 15.28

Ja nevar atrast 11 milj. iekš 1658 milj. izdevumiem, tad jāsecina, ka ministrijas vadība ir nekompetenta. Vēl jāpiezīmē, ka 2011.gada budžets salīdzinājumā ar 2010.gadu ir pieaudzis par 118 milj. jeb 7.7%. Tātad šeit nav runa par fundamentālām izmaiņām, bet gan par ministrijas vadības nespēju saprast nozares izdevumu detaļas un nepilnības, uz kuru rēķina varētu mazināt izdevumus, ko varētu novirzīt ģimenes pabalstiem.

+11
0
Atbildēt

2

    Una Grinberga > Una Grinberga 27.04.2011. 00.41

    Smieklīgākais tajā visā, ka ģimenes pabalsti Labklājības ministrijas vadības izpratnē ir “neparedzēts gadījums”!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Una Grinberga 26.04.2011. 20.04

    Tu tiešām domā, ka kāds taisījās tos 11 milj. LM kabatās meklēt? Redzot, cik piekāpīgi ir koalīcijas partneri dažādām ZZS prasībām, apetīte rodas ēdot. Vari būs drošs – ja šos 11 iedos no neparedzētiem gadījumiem paredzētiem, pēc dažiem mēnešiem vēl kam nauda aptrūksies un prasīs vēl.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 26.04.2011. 14.30

Nu jau galīgākais sviests – ģimenes valsts pabalsti ir “neparedzēti izdevumi”?
Vai tad tai LM neko uz priekšu neplāno, un tas ir liels pārsteigums?
īstenībā, sen būtu jādara, kā iesaka aizdevēji, un kā tas ir daudz kur citur – pabalsti ( visu veidu), jāmaksā tikai trūcīgajiem, kā tas ir daudz bagātākās valstīs, kā Latvijā, vai jādod nodokļu atvieglojumi.
Bet vispār, nauda jāprasa ZZS pseidopartijas populistiem, kas balsoja pret jebkādiem taupības pasākumiem, sava saimnieka uzdevumā, skaidri apzinoties, ka tas viņam nepieciešams tikai, lai izvairītos no soda un turpinātu apzagt to pašu “tautu”, par ko viņš tik daudz runā.

+9
-2
Atbildēt

0

austrisv 26.04.2011. 18.45

Vai tad soc budžeta ieņēmumi pildījās? Cik atceros tad jau sen LM valkāja vārdus, kur ņemt 11 milj ģimenes pabalstu. Ilgi prātoja vai maksāt arī bagātajiem vai tikai trūcīgām ģimenēm tos 8 Ls katrai. izrādās, ka neko nav izdarījuši lai sabalansētu soc pabalstus ģimenēm!parunāja, parunāja un pļukt, bez rezultātiem. Lai tik Vilks dod naudu, jo sadalīt tad katrs, it sevišķi jau ZZs- īsti pratīs bez problēmām.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu