IIN starpība ES strādājošajiem, iespējams, nebūs jāsedz • IR.lv

IIN starpība ES strādājošajiem, iespējams, nebūs jāsedz

25
Kaspars Krafts, F64

Finanšu ministrija gatavo likumdošanas izmaiņas jau atvērtajā INN likumā

Eiropas Savienības (ES) valstīs strādājošajiem nevajadzēs maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) starpību, paredz Finanšu ministrijas (FM) plānotie priekšlikumi, kas tiks iesniegti Saeimā jau atvērtajā IIN likumā, vēsta aģentūra LETA.

Kā informēja FM Komunikāciju nodaļas vadītāja Baiba Melnace, attiecībā uz turpmākajiem taksācijas periodiem pēc būtības tiks noteikta vienkāršākā metode nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanai Latvijas rezidentu – fizisko personu – ārvalstīs gūtajam ienākumam. Respektīvi, ārvalstī gūtos ienākumus Latvija neiekļaus attiecīgās personas apliekamajā ienākumā, vienalga pēc kādas likmes tie aplikti ar nodokļiem ārvalstī.

Atbrīvojums attieksies tikai uz ienākumiem, kurus Latvijas rezidenti saņem no darba devējiem-nerezidentiem par darbu ārpus Latvijas, kā arī tikai uz ienākumiem, kas gūti ES dalībvalstīs un valstīs, ar kurām Latvijai ir noslēgtas konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu.

Atbrīvojumu paredzēts piemērot jau ar šo gadu.

Savukārt attiecībā uz iepriekšējiem trīs taksācijas periodiem – 2008., 2009. un 2010.gadu – tiek vērtēta iespēja rezidentu ienākumus aplikt ar nodokli pēc pazeminātas likmes – iespējams, 5% likmes. Rezidentiem, kas par šiem gadiem jau samaksājuši nodokļa starpību, varētu šo naudu atmaksāt.

Tā kā parasti ārvalstīs nodoklis tiek uzlikts pēc augstākas likmes, ir paredzams, ka papildus nodokļa, ja tāds vispār tiks aprēķināts, maksājumi būs ievērojam mazāki nekā šobrīd pēc 25% likmes.

Komentāri (25)

ir_lv 19.04.2011. 14.16

to salamandrs, ombros, u.t.t.
Zin, pats smieklīgākais ir fakts, ka nodokļu likumdošana, kas attiecas uz ārpus valsts strādājošajiem, nav mainījusies gadu desmitiem, jo lielākā daļa smalko konvenciju par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem ir noslēgtas vēl tajos tālajos 90. gados, kad mēs vēl tikai fantazējām un pļāpājām par iestāšanos Eiropas Savienībā un visi oligarhi un citi “sliktie” par tādiem vēl nemaz nebija tapuši. (Vienīgi ar Krieviju Konvencija parakstīta nesen, kas nonsenss pats par sevi). Un tā ir normāla lieta, kā valstis kārto savas un savu pilsoņu finanšu lietas, ja, piemēram, kāds īrs vai vācietis pelna naudu Latvijā vai latvietis, leitis vai polis pelna naudu vai bīda biznesu Īrijā, Vācijā vai Lielbritānijā.
Cita lieta, kā un kādos gadījumos katrai valstij ir tiesības pieprasīt nodokļu starpības samaksu, ja tāda veidojās. Pamatprincips, starp citu, ir līdzīgs: ja cilvēks 183 dienas gadā atrodas / strādā ārpus valsts, tad ir jāsāk skatīties, kurai valstij un cik lielā mērā ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un kas ir jādara, lai nebūtu šis nodoklis nebūtu jāpārmaksā. Protams, pirms dažiem gadiem, kad pēc draugu lūguma pētīju šo jautājumu saistībā ar Īriju, Latvijas iestāžu izpratne par šo jautājumu bija tālu no realitātes, taču pēc dažiem starptautiski lokāliem tračiem lietas nostājās savās vietās. Proti, tiem, kas aizbrauc uz ilgu laiku, ir jāpilda likuma prasības un jāpaziņo Pilsonības un imigrācijas lietu pārvaldei par to, ka viņi no Latvijas aizbrauc. Un šis ir tas punkts, ko 80% no aizbraukušajiem NAV izdarījuši un bļauj kā traki, kad viņiem tiek teikts, ka tas būtu jāizdara. Un, otrkārt, par aizbraukšanu tādā vai citādā veidā / laikā būtu jāinformē arī VID. VID savas prasības gan mēdz pamainīt un atbilstināt dzīvei, taču realitātē neprasa neko tādu, ko viņiem formāli nebūtu atļauts prasīt.
Vissliktākajā situācijā reāli ir ļauži, kuri brauc strādāt uz salīdzinoši īslu laiku, reizēm, tie, kuri paši nevar saprast, ko viņi grib – palikt Latvijā vai kādā citā valstī. Viņiem realitātē būtu jāmaksā IIen starpība arī Latvijai. Cits jautājums, protams, – vai vajag? :D
Ja Finanšu ministrija sakārtos šīs lietas atbilstoši realitātei, kura tomēr ir savādāka, nekā paģēr likumi, tad tas būs milzīgs solis uz priekšu.

+4
0
Atbildēt

2

    raimonds_bossltd > ir_lv 19.04.2011. 15.07

    to Ingvilda
    Kas būs ar nerezidentiem? Kāpēc tie var Latvijā veikt uzņēmējdarbību, neiemaksājot drošības naudu, un pat nereģistrējot daktiloskopijas un DNS analīzes datus, lai nevarētu vēl 10 reizes ierasties izdarīt noziegumus ES valstīs ar jauniem personas datiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ir_lv > ir_lv 19.04.2011. 15.26

    Paprasi to tiem 4 vai cik tur Raimondiem Pauliem, kuri dzīvo Īrijā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

ir_lv 19.04.2011. 12.42

Laba doma, kaut par dažiem gadiem jau nokavēta. otrs variants būtu pārskatīt / papildināt čupu ar Konvencijām par dubulto nepalikšanu ar nodokļiem, jo tās lielākoties ir rakstītas 90.gados un pamatā paredzētas investīciju aizsardzībai, ne specifiski brīvai cilvēku kustībai darba meklējumos.

+3
0
Atbildēt

0

disassociative 19.04.2011. 12.55

Ja šis pasākums tiek ieviests vienlaikus ar pasākumu, ka bez maksas medicīniskie pakalpojumi ir tiem, kas maksā nodokļus Latvijā, tad es piekrītu. Ja vienkārši reveranss ārvalstīs strādājošo priekšā, tad nez vai.

+4
-3
Atbildēt

2

    disassociative > disassociative 19.04.2011. 22.58

    Kam negribam ticēt? Tam, ka ārstrādnieki sūta uz Latviju naudu? Sūta. Tur nav, kam ne ticēt, ne neticēt. Protams, kāda daļa šīs naudas nonāk Valsts Kasē nodokļu veidā. Bet! Ja cilvēks gadiem dzīvo projām, citā valstī, maksā šajā valstī nodokļus, tad pilnu pakalpojumu klāstu Latvijā, ko šis cilvēks saņem, apmaksā tie, kas te strādā un maksā darba spēka, ne patēriņa nodokļus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > disassociative 19.04.2011. 20.50

    Alias & Nulle… :) Ārstrādnieki uz LR sūta nopietnu naudu, kuras lielākā daļa pastarpināti ar nodokļiem tiek Valsts Kasē un budžetā. Ārstrādnieku sūtījumi saviem bērniem un vecākiem sedz elektro- un siltuma tarifus, mitekļu īres, kā arī PVN par pārtiku utml. Ja tie “sliktie” ārstrādnieki neko šurp nesūtītu valsts regulētie tarifi būtu jācēl vēl augstāk, jo proporcionāli lielāks būtu maksātnespējīgo skaits.

    Neesat rēķinājuši, neticat vai negribat ticēt? :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu