Par sprādzieniem Minskas metro vairāki aizturētie • IR.lv

Par sprādzieniem Minskas metro vairāki aizturētie

34
Minskas metro sprādzienā cietušie un pirmās neatliekamās palīdzības sniedzēji. Avots: AFP/LETA

Personas, kuru fotoroboti iepriekš izveidoti, vēl ir brīvībā

Saistībā ar iepriekšējā dienā notikušo sprādzienu Minskas metro Baltkrievijā aizturētas vairākas personas, atsaucoties uz prokuratūru, otrdien ziņo baltkrievu mediji, vēsta aģentūra LETA.

“Tiek apstrādāta informācija par vairākiem cilvēkiem,” pavēstīja ģenerālprokurora vietnieks Andrejs Šveds, kurš vada sprādziena izmeklēšanu. “Cilvēki ir aizturēti.” Šveds neminēja konkrētu aizturēto skaitu, un atteicās paskaidrot, vai aizturētie ir aizdomās turamo statusā. Vienlaikus viņš piebilda, ka personas, par kuru fotorobotu sastādīšanu iepriekš tika ziņots, ir vēl brīvībā un ka sagatavotie fotoroboti drīzumā tiks publiskoti.

Metro stacijā bojā gāja 12 cilvēki, sprādziens atzīts par teroraktu, otrdien paziņoja Baltkrievijas Aizsardzības ministrija. Par to vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz “Interfax”.

Sprādzienā tika ievainoti 204 cilvēki, no kuriem 157 ir hospitalizēti. Iepriekš bija ziņots par 151 hospitalizēto, no kuriem 26 bija smagā stāvoklī, 58 – vidēji smagā, un 67 – apmierinošā stāvoklī.

Deviņi no bojāgājušajiem ir identificēti.

Spēcīgā eksplozija notika metro stacijā “Oktjabrjskaja” pilsētas centrā. To izraisīja spridzeklis, kas bija piepildīts ar metāliskiem elementiem, pavēstīja ziņu avots tiesībsargājošajās iestādēs. “[Sprādziena radīto] traumu un miesas bojājumu raksturs apstiprina versiju, ka sprādziens Minskas metro ir terorakts,” sacīja ziņu avots. Arī Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ir kvalificējusi šo sprādzienu kā teroraktu, paziņoja ģenerālprokurora vietnieks Andrejs Šveds.

Pēc aculiecinieku stāstītā, sprādziens noticis uz perona vai pēdējā vagonā, kad vilciens apstājies stacijā un atvērušās tā durvis. Stacijā sabruka nesošās konstrukcijas, un no stacijas uz ielas izplūda dūmi.

Šajā stacijā, kas atrodas netālu no Baltkrievijas prezidenta administrācijas, krustojas divas metro līnijas.

Baltkrievijas prezidents Aleksnadrs Lukašenko aicinājis iedzīvotājus sadarboties vainīgā meklēšanā. Vienlaikus partija “Baltkrievu tautas fronte” izplatījusi aicinājumu varas iestādēm neizmantot šo sprādzienu par pamatojumu represiju pastiprināšanai pret opozīciju, kas esot darīts pēc 2008.gada 3.jūlijā notikuša sprādziena.

Jau ziņots, ka nav ziņu par Latvijas valstspiederīgajiem, kuri būtu cietuši sprādzienā.

Sakarā ar notikušo traģēdiju, jau sākot ar pirmdienu, Baltkrievijā izsludinātas nacionālās sēras.­

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu