Ar skatu pie zvaigznēm • IR.lv

Ar skatu pie zvaigznēm

21
Kaspars Krafts, f64

Šodien Suntažu observatorijā notiks SIA “StarSpace” sadarbībā ar Latvijas Astronomijas biedrību rīkots debesu vērotāju salidojumu jeb “StarParty”, ziņo aģentūra LETA.

Šajā dienā, Jurija Gagarina vēsturiskā lidojuma atceres dienas priekšvakarā, lektori palīdzēs rekonstruēt apstākļus, pateicoties kuriem cilvēce vispār nonāca līdz domai par lidojumiem kosmosā. Klausītāji varēs pārcelties atpakaļ laikā un vēlreiz izdzīvot 12.aprīļa neaizmirstamos notikumus. Neizpaliks arī ielūkošanās nākotnē, lai saprastu, vai cilvēka lidojumi kosmosā nav apdraudēti, kas Latvijā notiek šajā nozarē un vai jauniešiem ir cerība kļūt par astronautiem.

“Lai arī Latvija ir neliela valsts, mēs nevaram norobežoties no pārējās pasaules, jo ikdienā esam atkarīgi no kosmosa tehnoloģijām. Tādēļ ir būtiski veicināt interesi par astronomiju, inženierzinātnēm un citām saistītajām nozarēm jauniešos, kuriem ir reālas iespējas izpausties dažādos ar kosmosa izpēti un apguvi saistītos projektos, veicinot mūsu valsts konkurētspēju un atpazīstamību pasaulē,” pauda Ginters.

Debesu vērotāju salidojuma programmā paredzētas arī praktiskās astronomijas lekcijas, kuru laikā speciālisti pastāstīs un parādīs, kā pareizi novērot sudrabainos mākoņus, kā Latvijā iespējams medīt ziemeļblāzmu, kā pašiem savākt savu mikrometeorītu kolekciju un kā iegūt fantastiskas debesu objektu fotogrāfijas, dzīvojot Rīgā.

Salidojumā būs iespējams iepazīties ar dalībnieku atvestajiem teleskopiem un binokļiem, saņemt atbildes uz sev interesējošajiem jautājumiem, kā arī konsultēties par teleskopu un cita astronomiskā aprīkojuma izmantošanu.

Kā norādīja Latvijas Astronomijas biedrības biedrs Mārtiņš Gills, rīt īpašas astronomiskas parādības nav gaidāmas, taču, ja būs labs laiks, interesentiem būs iespēja dažādos teleskopos vērot dažādus klasiskos debess objektus.

“Šāda veida pasākumos ir iespēja klātienē izjust, ko nozīmē veikt astronomiskus novērojumus – gan vienkāršiem zinātniskiem nolūkiem, gan estētiskai baudai par Visuma harmonisko uzbūvi,” sacīja Gills.

Šis pasākums ir iekļauts arī vispasaules pasākumu tīklā “Yuri’s Night”, kas veltīti pilotējamā kosmiskā lidojuma 50.gadadienai.

Debesu vērotāju salidojums notiks Ogres novada Suntažu pagasta “Kaltiņos”. Dalībnieku reģistrācija sāksies plkst.15. Ikviens dalībnieks aicināts ņemt līdzi savu teleskopu vai tālskati. Ar programmu interesenti var iepazīties mājaslapā “www.starspace.lv”. Dalība pasākumā ir bez maksas.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu