Saruna par Mjanmu • IR.lv

Saruna par Mjanmu

34

Filmu studija URGA aicina uz vakaru eksotiskā gaisotnē kultūras klubā Karakums!

Skaistā  un eksotiskā Dienvidaustrumāzijas valsts Mjanma, kas pazīstamā arī kā Birma, glabā noslēpumus un maģisku auru, kurus atklāt aicināti Mjanmas biedrības Latvijā vadītājs Ģirts Kaivēns, kā arī LTV raidījuma “1000 jūdzes Mjanmā” ekspedīcijas dalībnieki. Patīkamā atmosfērā kultūras klubā “Karakums” 24. martā pulksten 18:00 Lāčplēša ielā 18 vērosim brīnišķīgos Mjanmas skatus, iepazīsim vietējo kultūru caur savu līdzgaitnieku pieredzi, un vērosim Mjanmas režisora Myat Noe mākslas filmu “A story long ago”.

Mjanma savu neatkarību mūsdienu izpratnē ieguvusi vien 1990. gadā, un līdz tam valdības režīma dēļ tās iedzīvotāji bijuši izolēti no apkārtējās pasaules. Šie apstākļi veicinājuši vietējās kultūras attīstību mijiedarbībā ar kaimiņvalstīm Indiju, Ķīnu, Bangladešu, Laosu, Taizemi. Rezultāts ir neparasti apburošs, un Ģirts Kaivēns saka: “Es vienreiz aizbraucu un neglābjami iemīlējos šajā  zemē!”

Myat Noe filmas “A story long ago” galvenie elementi ir dzīve, mīlestība, stāsts un ēdiens, kas, autoraprāt, visveiksmīgāk parāda dažādās kultūras šķautnes. Režisors centies atklāt Mjanmas kultūru uzskatāmā un nepārprotamā veidā, iekļaujot daudz krāšņu ārskatu, atainojot mjanmiešu ēšanas paradumus, iezīmējot sociālo un politisko situāciju stāsta izvērsumā. Filmas režisors: “Tas ir stāsts nenoteiktā laikā, kas stāstīts jau daudz reižu, un tiks stāstīts vēl daudz reižu pēc šīs.”

Komentāri (34)

elza aleksandra 24.03.2011. 08.29

Lasot par biedrību un pārējām lietām, nepamet sajūta, ka ekskursiju apmeklējušie tūristi vienkārši “nozog Birmu”. Kad 2000-šo gadu vidū nācās paceļot Birmā, ar pārsteigumu atklāju, ka Latvieši viņiem ir visai labi pazīstami “Small, rich country with rich people”. Kad prasīju kamdēļ domas tādas, tak bija tajā kantorītī jau bijuši latvieši, kas pēc pilnas programmas esot noorganizējuši ekspedīciju uz tālo Birmas galu – saņemot pat valdības atļaujas un tamlīdzīgi.

Tad vēl, vai uz šo 24.marta pasākumu ir uzaicināti Rūjienas Meditācijas Centra cēlāji? Latvijas prominences braukā uz Birmu garīgās čakras attīrīt. Reku, pirmais links iz googles: http://www.city24.lv/client/city24client?pageId=15&objId=NewsObject&stateId=NewsByCat&eventId=NewsArticleEvent&articleId=56431&lang=LAT

Labprāt vēlētos paklausīties arī šīs ekspedīcijas dalībnieku redzēto un safotografēto, labprāt arī pats padalītos iespaidos, diemžēl par vēlu ieraudzīju šo informāciju.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu