Vējonis uzskata - Latvijā ir atjaunojamo resursu potenciāls • IR.lv

Vējonis uzskata – Latvijā ir atjaunojamo resursu potenciāls

17
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Ministrs: Latvija Visaginas AES paredzēto naudu varētu ieguldīt atjaunojamos resursos

Ja varam ieguldīt miljardu eiro atomelektrostacijas (AES) būvniecībā kaimiņvalstī, varbūt labāk varam to ieguldīt tepat Latvijā atjaunojamo energoresursu attīstībai, – ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), vēsta aģentūra LETA.

Ministrs sacīja, ka valsts nostāja ir par Latvijas dalību Visaginas projektā ar finansējumu un palīdzēt lietuviešiem uzbūvēt AES, taču Vējonis personīgi ir pret šādu staciju būvniecību Baltijā.

Jau ziņots, ka Lietuva ir apņēmusies atrast stratēģisko investoru jaunajai AES, ko tā plāno būvēt kopā ar Latviju, Igauniju un Poliju Ignalinas AES vietā.

Vējonis uzsver, ka pēc postošās zemestrīces Japānā visā pasaulē ir aktualizēts jautājums par esošo AES drošību un jaunu staciju būvniecības nepieciešamību. Arī Eiropas Savienības vides ministri šonedēļ Briselē notikušajā vides padomē pauda nepieciešamību izvērtēt Eiropā izvietoto atomelektrostaciju drošības līmeni.

Kā sacīja Vējonis, pašlaik daudzas valstis ir pieņēmušas lēmumu pārskatīt AES būvniecības nepieciešamību, bet Vācija ir apturējusi septiņu kodolreaktoru darbību, par šīm lietām satraukusies arī Francija, kas skaitās lielākā kodolenerģijas izmantotāja, sacīja ministrs.

Vējonis uzskata, ka Latvijā ir potenciāls, lai pilnībā spētu nodrošināt sevi ar nepieciešamo enerģijas daudzumu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, – trūkstošo enerģiju varētu piepirkt brīvajā tirgū.

Jau ziņots, ka Krievija un Baltkrievija šonedēļ parakstīja vienošanos par AES būvniecību Baltkrievijā tuvu Lietuvas un Latvijas robežai. Jauno atomelektrostaciju paredzēts būvēt Astravjecas rajonā, Grodņas apgabalā, kas atrodas Baltkrievijas ziemeļrietumos. Astravjecas AES atradīsies nepilnu 50 kilometru attālumā no Viļņas un aptuveni 110 kilometrus no Latvijas robežas. AES būs divi bloki, un sagaidāms, ka tā sāks strādāt līdz 2018.gadam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas eksperti izvērtē (VARAM) Baltkrievijas atomelektrostacijas (AES) ietekmes uz vidi novērtējuma gala ziņojumu.

Komentāri (17)

silvija_vitina 17.03.2011. 12.17

Man ir apnicis lasīt Vējoņa murgus, pie tam es nespēju saprast, vie tie ir viņa paša, vai valsts nostāja. Viendien runā – vajag Visaginu, pēc tam – nē, ar Visaginu nekas nesanāk, piesliesimies Kaļinigradas aes, pēc tam atkal Baltkrieviem, pie tam tā neskaidri – ne ta jā, ne ta nē. Tagad dzirnavas par atjaunojamiem resursiem… Vai valstij vispār ir kāda stratēģija šai virzienā? nudien nesaprotu. Vējoni, nu derētu tā kā vismaz kaut kādus provizoriskus aprēķinus, ar kādiem konkrēti atjaunojamajeim resursiem plānots ilgtermiņā nodrošināt energopietiekamību? Cik daudz ir plānots ražot ar biosu/sauli/vēju/? Cik daudz pirksim no kaimiņiem? no kuriem? Nu nevienu pamatojumu es tā īsti neesmu redzējusi.

+2
0
Atbildēt

1

    Laumiņa > silvija_vitina 14.04.2011. 13.28

    Gribētu tomēr vienreiz dzirdēt, cik tad maksās tā lētā enerģija (ņemot vērā visus ieguldījumus miljardos), cik importētā (pērc tikai tad, kad vajag) un cik tā sauktā dārgā atjaunojamā vietējā (ņemot vērā vietējo nodarbinātību un to, ka visa par iepirkumu maksātā nauda paliek Latvijā). Vai tiešām neviens ekonomijas students nav spējīgs to sarēķināt? Valdībā nav, tas skaidrs, un Vējonis vismazāk, tas jau redzams sejā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 17.03.2011. 13.18

Ja automašīna iebrauc stabā , tad taču tāpēc nelikvidējam autotransportu. Japānas zemestrīce & cunami ir izņēmums,pie kam attiecas uz 40 gadu vecu būvi.
Šušenskas HES avārijā , kas ir “pareizā” enerģija, bojā aizgāja stipri vairāk cilvēku..
Atomenerģija joprojām ir visefektīvākais enerģijas veids, un Baltija nav Japāna. Nevajag padoties emocijām, bet izsvērt racionāli. Nu nebūs te ne zemestrīces, ne cunami. Var mērkaķoties ar vēju un rapsi, bet var domāt par stabilu lētas enerģijas iegūšanas avotu.

+3
-1
Atbildēt

2

dro 17.03.2011. 12.16

Vai to Vējonis teica arī Putinam, vai tomēr apsolīja pirkt enerģiju no Kaļiņingradas atomelektrostacijas?:))

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu