CSP brīdina par iespējamu kiberkrāpniecību • IR.lv

CSP brīdina par iespējamu kiberkrāpniecību

16
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Izveidotas viltus tautas skaitīšanas mājas lapas

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) brīdina, ka internetā sākušas parādīties viltus tautas skaitīšanas mājas lapas, ziņo BNS. CSP preses sekretārs Aldis Brokāns neatklāja, vai kāds jau ir saskāries ar šo krāpniecību, kā arī to, vai krāpniecība saistīta ar sensitīvo datu zagšanu vai arī ar kaitnieciskas programmatūras izplatīšanu.

Statistikas pārvalde vērš uzmanību uz to, ka interneta vidē sāk parādīties tīmekļa vietnes, kuru dizains un saturs dublē CSP interneta vietni www.tautasskaitisana.lv, tāpēc iedzīvotāji ir aicināti izmantot tikai oficiālo tautas skaitīšanas vietni, kurā ieejot lietotājam tiek piedāvāta pieeja tautas skaitīšanas anketai, par kuras piederību CSP liecina SSL ("Secure Sockets Layer") sertifikāts.

Līdz piektdienas pulkst. 10 populārākais autorizācijas līdzeklis tautas skaitīšanai internetā bija pases dati, kas izmantots 53,4% gadījumu, komercbanku identifikatori – 46,4% gadījumu un e-paraksts – 0,2%, ziņo LETA. Līdz piektdienas plkst. 17 tautas skaitīšanā internetā bija aizpildītas 82 933 anketas, kurās apkopota informācija par 208 156 valsts pastāvīgajiem iedzīvotājiem, "Nozare.lv" informēja Aldis Brokāns. CSP priekšniece Aija Žīgure prognozēja, ka internetā kopumā saskaitīsies aptuveni 10% iedzīvotāju plānoto 15% vietā. Līdz ceturtdienai elektroniski anketas bija aizpildījuši 7,5% iedzīvotāju.

Ir.lv jau ziņoja, ka Datu valsts inspekcijas (DVI) šonedēļ aizliedza CSP ļaut iedzīvotājiem piedalīties tautas skaitīšanai internetā, autentificējoties vien ar personas kodu un pases numuru. Savukārt vakar DVI noteica pagaidu aizliegumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmai (EDS), līdz netiks nodrošināta iespēja, izmantojot šo sistēmu, bez tiesiska pamata piekļūt trešo personu datiem.

 

Komentāri (16)

Ilze Nagla 05.03.2011. 16.54

“tāpēc iedzīvotāji ir aicināti izmantot tikai oficiālo tautas skaitīšanas vietni, kurā ieejot lietotājam tiek piedāvāta pieeja tautas skaitīšanas anketai, par kuras piederību CSP liecina SSL (“Secure Sockets Layer”) sertifikāts.”

un kā lai parasts cilvēks šo zina apskatīties, ieraudzīt utt.? Ne visi ir IT speciālisti piedzimuši, bet par tādiem mūs pieņem. Varbūt kāds CSP vietā to var izdarīt?

+3
0
Atbildēt

1

    atispraulins > Ilze Nagla 06.03.2011. 16.50

    Pirmkārt, adrese sākas ar https: Ja tā nav, tad datus var nosnifot.

    Otrkārt, nezinu, kā ir ar citiem, bet firefox infu par sertifikātu parāda, ja ar peli nospiež uz ikonas adreses laukā (favicon), un pati ikona ir ar zilu vai zaļu fonu (neprasiet mana kāda ir atšķirība). Un skaļi bļauj, ja ar sertifikātu kkas nav kārtībā (sk. Kristapa komentāru).

    Paskaties kvai savas internetbankas lapu un salīdzini ar ir.lv (=

    Tā ka ieraudzīt un atpazīt tik traki nemaz nav. Cita lieta, ka cilvēki neaizdomājas pat līdz tam, ka kkam tādam ir jābūt, neviens viņus nav par to informējis, turklāt pašai http://www.tautasskaitisana.lv lapai sertifikāta nemaz nav.

    0
    0
    Atbildēt

    0

tetrapack 05.03.2011. 15.10

Statistikas pārvalde māca par SSL sertifikātu skatīšanos, bet tikmēr VID EDS jau gadiem ilgi stāv kaut kāds kreisais sertifikāts, kuru neapstiprinot sistēmu nav iespējams izmantot.

http://i53.tinypic.com/9syyr8.jpg

+3
0
Atbildēt

2

    modriss > tetrapack 05.03.2011. 22.30

    Ja iznāks kādreiz pieslēgties Valsts kasei vai dažām citām LR iestāžu paaugstinātās drošības lapām, tad redzēsi līdzīgus paziņojumus :))
    Atbalsta dienesti naivajiem grāmatvežiem, kas mēdz piezvanīt un sūdzēties par problēmu, parasti atbild: “Problēma ir Jūsu datorā nevis mūsu mājaslapā!” :))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atispraulins > tetrapack 06.03.2011. 16.30

    Tehniski viņiem daļēji arī ir taisnība, bet parādiet man kādu grāmatvedi, kas ies un ķēpāsies, lai browseris atpazītu viņu CA. Webam jau nu varēja VeriSign izmantot, nevis kkādu savu E-ME.

    0
    0
    Atbildēt

    0

info 06.03.2011. 18.04

ai nu blja ko var tos idiotus tirazheet…. nez taa blondaa kaza-vadiitaaja vispaar zin kas ir drosiibas sertifikaats, ko pilsonji internetaa domaa ar vardu pišings utt. ?
jeb vinja zin ka ir vaz zaz un gaz?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu