"Daimler" lietā KNAB interesējoties par Bemhenu • IR.lv

"Daimler" lietā KNAB interesējoties par Bemhenu

23
Leons Bemhens. Foto: Lita Krone, LETA

Izmeklētāju uzmanības lokā bijušās Rīgas domes amatpersonas Krūmiņš un Pilsums

Tā dēvētajā "Daimler" kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājus interesējot arī "Rīgas satiksmes" (RS) vadītājs Leons Bemhens, bijušais Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Raimonds Krūmiņš un kādreizējais domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Guntis Pilsums, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga" (NP).

Bemhens, kurš darījuma laikā vadīja pašvaldības uzņēmumu "Tālava", KNAB esot devis parakstu par informācijas neizpaušanu un neizbraukšanu no valsts. Ar KNAB sadarbojas Krūmiņš, izmeklētāji interesējoties arī par Pilsumu.

Jau vēstīts, ka šajā lietā apcietināts Rīgas eksmēra Gundara Bojāra (tolaik LSDSP, pēcāk LPP/LC) padomnieks transporta jautājumos Leonards Tenis, un tieši uz viņu esot norādes kā "Daimler" maksāto kukuļu saņēmēju. Neoficiāli zināms, ka Tenis pagaidām neesot runīgs.

Vienlaikus ar Teni tika aizturēts Zviedrijā dzīvojošs latvietis Raimonds Krastiņš, tiesa gan apcietinājumu viņam nenoteica, jo neesot bažas par to, ka 70 gadus vecais Zviedrijas pilsonis varētu kaut kur aizbēgt. Pēc prokuratūras ziņām, pašlaik viņš mūsu valstī vairs neatrodas. Visticamāk, Krastiņš Tenim bijis kā izkārtne, jo viņš zina vairākas svešvalodas un pārzina ofšoru shēmas.

Kā ziņo NP, tieši Krastiņš bijis divu ofšoru turētājs, caur kuriem "Daimler" meitas firma "Evo Bus" maksājusi kukuļus Rīgas domes amatpersonām. Viens no tiem bijis "Oldenburgh Financial Corporation", otrs – "United Petrol Group". Caur ofšoriem nauda skaitīta, lai slēptu īsto kukuļu saņēmēju vārdus, un pārskaitījumiem izmantota "Parex banka".

NP ziņoja arī par kārtējo apšaubāmo RS darījumu, proti, šogad maijā Maltā reģistrētai ofšorfirmai par 1,3 miljoniem pārdota pirms sešiem gadiem nopirktā uzņēmuma ''Degvielas apgāds'' naftas bāze Jūrmalā, kurā pašvaldības uzņēmums bija ieguldījis ap diviem miljoniem latu. Dažas dienas pēc iegādes tā pati ofšorfirma nekustamo īpašumu ieķīlājusi, pretī saņemot par miljonu lielāku summu.

Rīgas domes deputāts Juris Viņķelis (PS) sarunā ar NP šo nodēvējis par nesaimnieciskuma piemēru, norādot, ka līdz ar meitas uzņēmuma izveidošanu no domes kontroles izgājusi un necaurskatāma kļuvusi degvielas iegāde, kam RS gadā tērē 10 miljonus latu. Opozīcija norāda, ka RS šim nolūkam nav vajadzīgs atsevišķs uzņēmums.

Pašlaik RS ir dalība četros uzņēmumos. ''Rīgas starptautiskajā autoostā” pašvaldības uzņēmumam pieder 49,9%. Autoostas attīstībai ika dibināts ''Centra terminālis”, kas reāli nav strādājis nevienu dienu. Kopuzņēmums ar frančiem ''Rīgas karte'', e-talona ieviesējs, kritizēts daudz, ar to nemierā ir arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), taču mainīt tur neko nevarot, jo līguma laušana pašvaldībai nozīmētu 20 miljonu zaudējumu.

Komentāri (23)

ievuliitis 21.02.2011. 10.16

Vēlos atgādināt vēl kādu aspektu.
“līdz ar meitas uzņēmuma izveidošanu no domes kontroles izgājusi un necaurskatāma kļuvusi degvielas iegāde, kam RS gadā tērē 10 miljonus latu.”
Tāpēc jau ir iespēja autobusu šoferiem naktīs tirgot degvielu gan Kauguros, gan Rumbulā, noteikti arī citur. Kurās kabatās nonāk šī “nelielā” naudiņa? Vai šai lietai turpinājums ir dzirdēts?

+7
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 20.02.2011. 21.34

Ap šo laiku KNABam jau bija jāsašņorē Ameriks un Ušakovs, bet viņi vēl tikai par Bemhenu interesējas.

+7
0
Atbildēt

0

Māris 20.02.2011. 22.59

Ombrosi neuztraucies gan jau nāks arī kas par Ameriku un Ušakovu, tikai īstu pierādījumu gan varētu trūkt, jo Ameriks nav no iesācējiem. Bet tad vēl ir jautājums par cik Tenis kļūs runīgāks, kad redzēs, ka pašam sods var būt nesamērīgi lielāks, ja nespēj pastāstīt par saviem “bosiem”.
Gaidīsim, ka nāks vēl ziņas par RD un RS gājieniem, kur agrāk šamiem šķita, ka nekas nevar draudēt!

+5
0
Atbildēt

1

    Maija > Māris 21.02.2011. 16.19

    nu nav mūsu tiesām tāda prakse, ne arī krimināllikumā pie vainu pastiprinošiem apstākļiem minēts, ka par korišu neatklāšanu palielina sroku. Tāpēc viņa runīgums ir tikai un vienīgi viņa paša problēma.
    turklāt tiesneši lēmumus mums pieņem tikai pamatojoties uz likumu un izmeklēšanā pierādītajiem lietas apstākļiem. :)
    Tātad, ja pats nepar ko neatdzīst savu vainu un izmeklētāji nevar atrast apsūdzētā pašrocīgi rakstītus plānus kā prasīt un ņemt kukuļus, tad tiesai var rasties šaubas par apsūdzētā vainu, bet kriminālprocesā jebkuras šaubas jātulko apsūdzētajam par labu.
    Drīzāk Tenis var cerēt, ka nenodotie drauģeļi darīs visu, lai sēdēšana būtu iespējami mīksta un iespējami ātri tiktu atbrīvots par priekšzīmīgu uzvedību.
    Skat kā Jūrmalgeitas Hlevickis it kā sēž, bet tai pat laikā par ārstu Jūrmalas slimnīcā piestrādā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu