Briede: Elektrības tarifus var apstrīdēt tiesā • IR.lv

Briede: Elektrības tarifus var apstrīdēt tiesā

27
Jautrīte Briede. Foto: Aigars Eglīte, F64

Tarifus var pārsūdzēt jebkurš patērētājs, arī pašvaldības

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes akceptētos energokompānijas  "Latvenergo" jaunos tarifus ikvienam elektroenerģijas patērētājam ir tiesības apstrīdēt tiesā, laikrakstam "Diena" paudusi Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta tiesnese Jautrīte Briede.

Elektroenerģijas patērētājam, tātad jebkuram klientam, ir tiesības vērsties vispirms administratīvajā rajona tiesā ar prasību izvērtēt elektroenerģijas tarifu pamatotību, juristes skaidroto citē aģentūra BNS. Ja tās spriedums neapmierina, lietu kasācijas kārtībā var pārskatīt Administratīvajā apgabaltiesā. Savukārt galīgā instance, kuras spriedums nav pārsūdzams, ir Augstākās tiesas Senāts. "Tarifus var apstrīdēt, nepieciešama vien elektroenerģijas patērētāja vēlēšanās," norādīja Briede.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kas viskritiskāk izteikusies par tarifu paaugstinājumu, tiesā sūdzēties negrasās darīt, jo tas neietilpst savienības uzdevumos, taču sniegs atbalstu, ja kāda pašvaldība izdomās tiesāties par tarifu pamatotību, ''Dienai'' paudis LPS pārstāvis Aino Salmiņš. "Mājsaimniecībām, kas iztērēs vairāk nekā 1200 kilovatstundas elektrības gadā, par pārtērēto elektrību būs jāmaksā 10,74 santīmi. Pēc "Eurostat " datiem, Latvijā šī cena būs augstāka nekā 13 citās Eiropas valstīs, tai skaitā Lielbritānijā, Somijā un Francijā."

"Latvenergo " skaidroja, ka pašreizējais mājsaimniecību elektroenerģijas gala tarifs nesedzot visas ar to saistītās izmaksas, tāpēc elektrības gala cenu iedzīvotājiem nākas subsidēt no citiem koncerna ieņēmumiem. Zaudējumus jau vairākus gadus ciešot elektroenerģijas sadale, auguši arī tēriņi par obligāti iepērkamo "zaļo" elektrību un starptautiskajā tirgū pirkto elektroenerģiju.

Jautāts, kas notiktu, ja tarifu projekts netiktu atbalstīts, "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss  "Dienai" pauda pārliecību, ka jau nākamajā dienā būtu "vismaz desmit sūdzību Konkurences padomē". Pēc Barisa teiktā, pirmais protestētu ''Latvenergo'' vienīgais konkurents Latvijā – Igaunijas elektrības tirgotājs "Enefit ", kas ir ieinteresēts, lai elektroenerģijas tarifs mazajiem lietotājiem, tostarp mājsaimniecībām, atbilstu reālajai cenai. Bariss arī norādīja uz lielo klientu neapmierinātību, jo viņiem jāpērk elektrība par tirgus cenu, bet mazie uzņēmumi maksā subsidēto cenu.

Jau vēstīts, ka regulētie elektrības tarifi mainās no 1.aprīļa – līdz 1200 kilovatstundām (kWh) gada griezumā saglabājas līdzšinējais tarifs 8,25 santīmi par 1 kWh, pēc šī patēriņa limita elektrības cena būs 10,74 santīmi. Ar nākamā gada 1.aprīli limita uzskaite sākas no nulles.

LPS iepriekš apstrīdēja ''Latvenergo'' jaunās tarifu kārtības pamatojumu, proti, ka limits noteikts, ņemot vērā 49% mājsaimniecību intereses, kas gadā netērē vairāk par 1200 kWh, tātad vidēji 100 kWh mēnesī. Eksperti norāda, ka šajā grupā, visticamāk, ievērojams skaits ir arī pastāvīgi neapdzīvoti mājokļi, kuru saimnieki devušies peļņā uz ārzemēm, kā arī tikai daļu gada izmantotas vasarnīcas un dārza mājiņas.

Komentāri (27)

mxblack 18.02.2011. 10.21

Šeit ir noticis vienkāršs darījums starp valdību un Latvenergo uz mūsu rēķina. Valdība Latvenergo paņēma tos viņu uzkrātos 40 milj. lai varētu celt saviem darbiniekiem algas, bet atļava Latvenergo šādi pacelt tarifus, lai uz mūsu rēķina iegūtu vēl lielaku paļņu valdībai atdotās vietā. Mums neviens no valdības neatskaitās par valdības reālajiem tēriņiem, tikai visu laiku “borē” ka tiem nepietiekot naudas. Borēt jau var visu ko, tikai kā tad šajā valstī rodas tie miljonāri no valsts budžeta līdzekļu naudām? Lūk tā arī rodas caur meliem un nelietību. Pēc tam tas viss tiek pārklāts ar neesošas politiskās atbildības deķīti, bet mēs tik maksājam arvien vairāk. Uzrodas visādi trekno gadu burbuļi, banku krīzes un citi brīnumi, ar kuriem faktiski man nav nekāda sakara. Man ir darbs un īsa atpūta, tad atkal darbs, bet visas tās biezo spēlītes ir malā no manis, jo es tajās nepiedalos. Tikai arvien nekaunīgāk šie “biezie” papildina savas spēles banku uz mana rēķina.

+6
-1
Atbildēt

0

daina_tabuna 18.02.2011. 10.23

Jāapvieno visi siltumsūkņu īpašnieki un jāsniedz kopīgi tiesā. Tikko pieņēma atbalstu zaļās enerģijas tehnoloģijām, bet Latvenergo (neskatoties uz to, ka tas ir valsts uzņēmums) uz kopējo valsts politiku nospļauties. Paši vainīgi, ka gribējāt apiet gāzes izmantošanu apkurei. Gazprom lobēšana kā īlens lien ārā no maisa šajā darījumā…

+5
0
Atbildēt

0

aguslens 18.02.2011. 10.36

Kas ir jāizdara/jāmaina, lai Latvijā varētu iesniegt patērētāju prasību pret šādiem draņķiem līdzīgi kā ASV, kurai var bez problēmām pievienoties visi interesenti? Tad arī apjoms lietai būtu cits un ar to rēķinātos taisot nepamatotus tarifus. Gribētos redzēt, kā ir pamatota izmaksu atšķirība kWh pirms un pēc robežas. Vienīgais reālais dalījums šādām lietā ir – mums tā gribas un iepūtiet mums, jo esam aizpildījuši ‘pareizo’ papīreli.

+5
0
Atbildēt

2

    andrejs_kirsis > aguslens 18.02.2011. 14.20

    Piedalos.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    diana_simanova > aguslens 18.02.2011. 12.22

    ja kāds no elektroenerģijas lietotājiem iesniegtu pieteikumu administratīvajā tiesā, citi elektroenerģijas lietotāji varētu pieteikties šajā lietā kā ieinteresētās personas, tas ir, trešās personas likuma izpratnē. tādā veidā lieta iegūtu, kā Jūs sakāt, citu apjomu. tā kā LV jau šobrīd ir procesuālas iespējas, kā lietu padarīt apjomīgāku.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu