Valdība akceptē likumprojektu zaļās enerģijas veicināšanai • IR.lv

Valdība akceptē likumprojektu zaļās enerģijas veicināšanai

17
Gaits Gierts, F64

Ieviesti pilnīgi jauni atjaunojamās enerģijas ražošanas nosacījumi un atbalsta instrumenti

Valdība otrdien akceptēja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto atjaunojamo energoresursu likumprojektu, vēsta aģentūra LETA.

Ieviešot Atjaunojamās enerģijas likumu, tiks ieviesti pilnīgi jauni atjaunojamās enerģijas ražošanas nosacījumi un atbalsta instrumenti un līdz ar to atcelti šobrīd spēkā esošie, EM vēstīto citē aģentūra BNS.

Likumprojekta mērķis ir veicināt vietējo atjaunojamo energoresursu izmantošanu tautsaimniecības vajadzībām, noteikt stabilu ilgtermiņa investīciju vidi atjaunojamās enerģijas ražošanai, lai līdz 2020.gadam atjaunojamās enerģijas īpatsvars kopējā bruto enerģijas gala patēriņā sasniegtu vismaz 40%.

Par galvenajiem atjaunojamo energoresursu skaitā noteikti biomasa, galvenokārt koksne, kā arī vēja enerģija, biogāze un hidroenerģija. Likumprojekts paredz izveidot divus atbalsta instrumentus – piemaksu par atjaunojamiem energoresursiem ražotās elektroenerģijas pārdošanu un atbalstu par pieciem megavatiem mazākas jaudas atjaunojamās enerģijas ražotņu pieslēgšanai elektroenerģijas tīklam.

Likumprojekts arī paredz, ka noteiktam atjaunojamās enerģijas ražotājam tiesības tik pieslēgtam pie elektroenerģijas pārvades vai sadales tīkla prioritārā kārtā attiecībā pret fosilos energoresursus izmantojošiem enerģijas ražotājiem.

Jau ziņots, ka atjaunojamo energoresursu likumprojektu 7.februārī akceptēja Ministru kabineta komiteja. Tas tika akceptēts, neraugoties uz Latvijas Pašvaldību savienības un nozari pārstāvošo organizāciju iebildumiem, ka sagatavotais likumprojekts neveicinās atjaunojamo energoresursu attīstību. Par likumu vēl jālemj Saeimai.

 

Komentāri (17)

lebronj2356 15.02.2011. 18.32

Laba doma, ja :

1) Nebūs mazo HESu vai vēja parku ”miljonāri”
2) Netiks likti šķēršļi privātmāju apgādei ar autonomām elektrosistēmām – vēja ģeneratori un saules baterijas
3) Tas nebūs arguments/faktors, lai kārtējo reizi celtu elektrības cenu !

+7
-1
Atbildēt

2

    austrisv > lebronj2356 16.02.2011. 15.04

    Vai tad runa iet arī par saules baterijām? ja tā, tad tas ir apsveicami, jo cik dzirdēts, tad pusi šo izdevumu var segt no ES līdzekļiem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > lebronj2356 16.02.2011. 15.32

    Var ! Ir tāds, projekts, tik jāsameklē pašam šī iztrūkstošā atlikusī puse…

    0
    0
    Atbildēt

    0

andris902 15.02.2011. 19.50

…kāpēc tas izklausās pēc viltīgas smadzeņu skalošanas?…nevarēšu precīzi nosaukt gadu, līdz kuram mazajiem HES un vēja ģeneratoriem paredzēts valsts atbalsts un dotācijas, bet šis termiņš tuvojas straujiem soļiem….tagad atceļam vecos likumus un radām jaunus, lai varētu sākt laika skaitīšanu no gala…un radām nodrošinātu nākotni bijušiem spices vīriem….bet iedzīvotājiem garantētus tarifu pieaugumus….kaut nu es kļūdītos!….:))

+6
0
Atbildēt

1

    mary75 > andris902 15.02.2011. 21.40

    99%, ka nekļūdies, tad jau te nebūtu Latvija.
    Patreiz absolūti nav iespējams dabūt atļaujas, lai uzliktu pie mājas vēja ģeneratoru personiskām vajadzībām, un tas nevienu nesatrauc, kaut arī, ja rūpētos par to zaļo enerģiju, nevis iespējām dažiem nopelnīt, tas būtu pirmais, ko vajadzētu atbalstīt.
    Kass vainas tādam “biznesam” – riski nav, ienākumi garantēti, uz visu rēķina.
    Tas tikai savējiem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 15.02.2011. 19.56

Jau labu laiku pie mums par īstu enerģiju skaitās tikai elektriskā. Ja es no biomasas, nu tās atjaunojamās, taisu ELEKTROenerģiju, tad man – pai, pai, laps zēns, mīļi zaļš, bet ja no tās pašas masas tikpat atjaunojami iegūstu SILTUMenerģiju (kaut vai kurinu krāsni)- ņi ku-kū?

+4
0
Atbildēt

1

    andris902 > Aivars Krauklis 15.02.2011. 20.19

    …tad Tu esi kaitēklis – jo samazini “Gazprom” peļņu!…:))

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu