Aizvadīta šoziem aukstākā nakts • IR.lv

Aizvadīta šoziem aukstākā nakts

26
Foto: Andrejs Strokins, F64

Zemākā temperatūra reģistrēta Jelgavā, Alūksnē un Madonā

Aizvadītā nakts bijusi aukstākā šoziem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtā dati. Aukstuma rekordiste bijusi Jelgava, kur reģistrēts mīnus 27 grādu sals, ziņo Latvijas Radio. Savukārt Alūksnē un Madonā gaiss atdzisis līdz mīnus 25 grādiem, ziņo aģentūra LETA.

Citviet Latgalē un Vidzemē reģistrēts mīnus 20-23 grādu aukstums. Zemgalē un Kurzemē gaisa temperatūra pirmdienas rītā bijusi mīnus 15-20 grādi. Rīgā fiksēts mīnus 24 grādu sals.

Saskaņā ar Profesionālās izglītības likumu skolēni vecumā līdz 12 gadiem skolu var neapmeklēt, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 20 grādiem, savukārt skolēni, kuriem ir 13 un vairāk gadu – ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 25 grādiem. Lēmumu par iešanu uz skolu pieņem vecāki, novērtējot, cik ilgi bērnam jāpavada ceļā uz skolu, vai nav ilgstoši jāgaida transports, utml. Tos bērnus, kuri atnākuši uz skolu, pedagogi pieskata un nodarbina telpās, lai arī regulārās mācību stundas šādā aukstumā var nenotikt.

Kā prognozē meteorologi, aukstums pieturēsies līdz nedēļas beigām. Dienās gaisa temperatūra gaidāma mīnus 10-18 grādu robežās. Vietām naktīs sals varētu sasniegt pat mīnus 30 grādus.

Mediķi brīdina, ka ilgstoši atrodoties aukstumā ārā cilvēki var apsaldēties, var iestāties arī hipotermija jeb vispārēja ķermeņa atdzišana. Visjūtīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki.

Dodoties ārā, vajadzētu vilkt siltus apavus, kas nav cieši pieguloši, vilnas vai kokvilnas zeķes, neaizmirst cepuri un šalli. Labāk vilkt dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaini cimdi. Vēlams uzvilkt vairākas apģērba kārtas, kas nav cieši pieguļošas ķermenim, ļaujot asinsritei brīvi cirkulēt. Vilnas, zīda vai polipropilēna audumi ķermeņa siltumu saglabās labāk nekā kokvilna.

Drebuļi ir pirmā pazīmē, kas liecina siltuma zudumu. Šo pazīmi nedrīkst ignorēt un jādodas iekštelpās sasildīties. Hipotermiju var veicināt arī saslimšanas – cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi, traumas. Zema ķermeņa temperatūra negatīvi ietekmē smadzeņu darbību un cilvēks var nejust hipotermijas iestāšanos. Alkohola lietošana palielina nosalšanas risku, tā ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās drebuļu aizsargmehānisms, cietušais nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu