Lietuva neiebilstot pret sašķidrinātās gāzes termināli Latvijā • IR.lv

Lietuva neiebilstot pret sašķidrinātās gāzes termināli Latvijā

20
Foto: Šarunas Mažeika, Baltijos fotografijos linija, F64

Līdzīga ''Gazprom'' projekta virzītājs ekonomikas lejupslīdes dēļ sāk apšaubīt tā lietderību

Lietuva neiebilst pret Latvijas plānu būvēt sašķidrinātās gāzes termināli un padarīt to par reģionālu projektu, kurš varētu pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) finansiālu atbalstu, taču nav atteikusies no plāna būvēt pati savu sašķidrinātās gāzes termināli ar mazāku jaudu. To ceturtdien Viļņā paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite kopīgjā preses konferencē ar Latvijas prezidentu Valdi Zatleru, kurš uzturas valsts vizītē Lietuvā, vēsta aģentūra BNS.

Zatlers paziņoja, ka Latvijas valsts energokompānijai "Latvenergo" uzticēts īstenot gāzes termināļa projektu Rīgas brīvostā un Latvija ir gatava izpildīt ES direktīvu par gāzes tirgus izmaiņām, kuras mērķis ir nodrošināt lielāku konkurenci. Latvijas valsts galva arī apstiprināja valsts atbalstu citam enerģētikas projektam – Visaginas atomelektrostacijai.

Kā uzskata Lietuvas prezidente, abi gāzes termināļu projekti nav savstarpēji konfliktējoši: "Lietuva joprojām plāno būvēt zemākas jaudas termināli, taču tai nav iebildumu, ka Latvija būvētu lielāku centru."

Kā ziņots, šīs nedēļas sākumā Lietuvas amatpersonas pauda nostāju, ka kaimiņvalsts pagaidām neesot noskaņota atbalstīt Latvijā plānoto sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību, jo tas varētu tapt ar Krievijas koncernu "Gazprom" saistītās "Itera Latvija" paspārnē, kas līdz ar "Gazprom" un "E.ON. Ruhrgas" kontrolē kompāniju "Latvijas gāze".

Zatlers Viļņā norādīja, ka Latvijā plānotais gāzes terminālis ir "reģionāls projekts, kas tiek īstenots ar mērķi izpildīt ES direktīvas prasības, nevis pretoties tai", un par tā īstenošanu atbild valstij piederoša kompānija. "Latvenergo" ir lielākais gāzes patērētājs Latvijā un ieinteresēta zemākā gāzes cenā, skaidroja prezidents.

SIA "Itera Latvija" vadītājam Jurim Savickim, kurš pēdējos gados cītīgi virzījis sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa būvniecību Latvijā, tagad radušās šaubas par tā būvniecības lietderību, ziņo biznesa portāls Nozare.lv. Vēl pirms pāris gadiem šādam projektam būtu jēga, bet tagad, skatoties, kas notiek tautsaimniecībā un kā cilvēki dodas prom, par to radušās šaubas. "Kad ekonomika iet uz augšu un vajag bāzes jaudas, terminālim ir jēga. Tagad esmu ļoti skeptisks. Kam [gāzi] pārdos, kas būs pircējs?" retoriski vaicāja Savickis.

Pēc viņa vārdiem, LNG būtu par 15-20% dārgāka nekā dabasgāze, kas piegādāta pa cauruļvadiem, taču labos laikos valsts drošības un alternatīvu piegādes ceļu nodrošināšanas vārdā var to virzīt uz nodokļu maksātāju rēķina. Turpretī brīdī, kad ekonomika iet uz leju, cenas starpība ir ļoti nozīmīga. "Šis nebūtu īstais laiks īstenot projektu," secinājis uzņēmējs.

Patlaban "Latvenergo" veic termināļa būvniecības izpēti, un rezultāts varētu būt maijā, informēja ekonomikas ministrs Artis Kampars (''Vienotība'', JL).

Komentāri (20)

a_oleinika 11.02.2011. 01.50

Neesmu speciālists, ne arī padziļināti pētījis speciālistu viedokļus par gāzes cenām.

Tomēr, cik esmu dzirdējis, tad Baltijai un Ukrainai, piemēram, cenas ir salīdzinoši augstas. Un tur patiešām ekonomikas ir mazāk kā politikas un Gazprom/putinisma īpatnību.
Savukārt sašķidrinātās gāzes cenas ir pat ļoti konkurētspējīgas. (Varat paskatīties, cik lielu tirgus daļu Krievija zaudēja pēc saviem izlēcieniem.) Jautājums ir tikai par infrastruktūru.

Man pašam pa laikam patīk palasīt šo avotu: http://www.eegas.com.
Ukrainas-Krievijas gāzes kara laikā tas bija vienīgais jēdzīgais avots. Viņš, starp citu, jau kādu mēnesi iepriekš skaidri pateica, ka Ukraina būs tehnisku iemeslu dēļ spiesta “ņemt” Krievijas gāzi un pat diezgan precīzi norādīja apjomus.

+1
0
Atbildēt

0

mjantons 10.02.2011. 18.11

Vērtīga informācija! Latvenergo ar sociāliem projektiem tagad vēl papildus Rīgas brīvostā. Bet visam tam pāri J. Savicka mobilizējošais uzsaukums. Labs rupors atrasts – IR.

+2
-1
Atbildēt

0

ivetao2007 10.02.2011. 19.36

Visa tā gāze visās variācijās ir utošanās. Bez nākotnes. Nopietna lieta būtu ja sāktu projektēt Jūrkalnē vai kur citur kodolreaktoru AES. Nabagi allaž maksā divkārt un divreiz. Tā arī tagad.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu