100% atjaunojamā enerģija 2030.gadā • IR.lv

100% atjaunojamā enerģija 2030.gadā

25

Veikti aprēķini par tehnoloģijām, kas ļautu pavisam atteikties no fosilās enerģijas.

Marks Deluči no Kalifornijas Universitātes un Marks Džekobsons no Stanfordas Universitātes veikuši aprēķinus, lai noskaidrotu kad un ar kādu tehnoloģiju palīdzību cilvēce varētu pāriet tikai uz atjaunojamiem energo resursiem. Saskaņā ar šiem aprēķiniem, teorētiski tas varētu notikt 2030.gadā.

Taču šim nolūkam pasaulē būs jāuzbūvē četrus miljonus 5MW vēja ģeneratorus, 1,7 miljardus 3kW jumta saules elektropaneļus un apmēram 90 000 saules fermas ar jaudu 300MW katra.

Pētījumos tika iekļautas tikai saules, vēja, viļņu un ģeotermālo enerģiju tehnoloģijas, atstājot "aiz skaitļiem" arī biomasas kurināmo, jo tas rada vides piesārņojumu.

Lai piepildītu šādu grandiozu plānu, būtu nepieciešams pārvarēt vairākus šķēršļus. Pirmkārt, nāktos organizēt grandiozus būvniecības darbus. Piemēram vēja turbīnu ražošanas apjomi jāpalielina 2 – 3 reizes. šobrīd 5MW turības ir uzstādītas pie Vācijas un šogad tādas plāno uzstādīt arī Ķīna. Saules paneļos jāizmanto vairākas tehnoloģijas vienlaicīgi – gan no paneļiem, kas ražo elektrību, gan, tādiem, kas koncentrē saules starus sildot ūdeni, kura tvaiki savukārt grieztu turbīnas. Pasaulē šobrīd ir tikai daži šādi risinājumi.

Zinātnieki ir izpētījuši ka nepieciešamie izejmateriāli uz Zemes ir pietiekoši. Problēmas var rasties ar tādiem kā neodīms, kas tiek plaši izmantots magnētu ražošanā.

Džekobsons min, ka liels izaicinājums varētu būt arī vienota elektro tīkla izveidošana starp visām šīm ierīcēm. Taču galvenā problēma un šķērslis, protams, būs valstu vadītāju politiskā griba.

 

Komentāri (25)

raimonds_bossltd 23.01.2011. 16.25

to Easy
Ar tām energokompānijām, kā to ņem.
BP, kas kādreiz bija “British Petroleum” tagad sevi labprātāk dēvē par “Beyond Petroleum”. Arī visas pārējās attīsta energo resursus, neatkarīgus no fosilajiem.
Ne vārda nav minēts par metāna hidrāta laukiem jūru un okeānu dibenos, kas nemitīgi papildinās, tāpēc nav uzskatāmi par “fosilo”.
Jau diezgan sen ir attīstītas tehnoloģijas, kur koncentrēti saules stari nevis silda ūdeni, bet karsē izkausētus sāļus līdz pat 800°C, kas ir siltuma nesējs, kas ir daudz efektīvāk. Tādas elektrostacijas, izvietotas tikai Arizonas tuksnesī, varētu ar elektrību apgādāt visu ASV.
Ja pietiktu politiskās gribas, ES varētu izplesties bijušās Romas impērijas teritorijās un mums būtu gan Sahāras, gan Sinajas tuksneši, kas nodrošinātu elektrību visai impērijai. Vēl jau ir neizsīkstošā ģeotermālā enerģija Islandē, kas padara to par nākotnes “Kuveitu”, kā arī Itālijā.
Japāna pēc tagadējās aziopas Klusā okeāna piekrastes pārņemšanas, izmantojot tikai Kamčatkas ģeotermālos, kļūs par energo lielvalsti.
Mums atliek milzīgie biomasas kurināmā resursi, kas ar uzviju nodrošinās visas mūsu vajadzības un dos iepēju energoresursus(protams ne jau šķeldu vai granulu veidā) arī eksportēt.

+7
-1
Atbildēt

2

    raimonds_bossltd > raimonds_bossltd 23.01.2011. 20.52

    to agrunte
    Paldies. Izmantojot gāzģeneratoru, 3kg malkas automobiļos aizstāj 1l benzīna, gāzģeneratoru gāzei ir augstāks oktānskaitlis 110-140 un tā arī labāk sadeg. Apvienojot gāzģeneratora gāzes vai pirolīzes dīzeļa ieguvi ar apkuri, biomasu(salmi,šķeldas,skaidas,niedres) iespējams izlietot vēl efektīvēk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > raimonds_bossltd 23.01.2011. 20.06

    Jā, mums ir 30 mil. m3 dabiskais mežu pieaugums gadā. Tas nozīmē, ka priekš katra LV iedzīvotāja, ieskaitot zīdaiņus, gadā izaug gandrīz 15 m3 jaunas koksnes. Pat ja 1m3 sver tikai 500 kg, iznāk 7,5 t/cilv. Enerģija no 1 kg koka sadedzināšanas atbilst apmēram 0,4 kg dīzeļdegvielas. Tātad, pie mums ik gadu izaug apmēram 3 tonnas dīzeļdegvielas uz 1 iedzīvotāju. Tas ir vairāk, nekā LV naftas patēriņš (40.000 bbl/day resp. 2,2 mil. t jeb tikai 1 t/cilv).

    +4
    0
    Atbildēt

    0

maris 23.01.2011. 15.00

Nākošais ala interneta/mājokļu burbulis ir subsidētā zaļā enerģija? Neizdosies uzpūst. Bet ir vērts mēģināt, bankām tas patiks.

Vienīgais veids dzīvot zaļi ir netērēt fosilo, t.i. masveidā pāriet uz pasīvajām ēkām, samazinot īpatnējo patēriņu reizes 10. Un transportam arī. Tas nepatīk ne energo kompānijām ( labāk būvēt milzīgus vēja parkus ar valsts subsīdijām) , ne bankām ( samazināts patēriņš- kādas šausmas-kas ņems burbuļkredītus!)

+4
-1
Atbildēt

0

peterisblums49 24.01.2011. 09.53

Laba karte un situācijas apraksts par atjaunojamo enerģiju Latvijā.
Mēs esam vieni no labākiem!
http://neogeo.lv/?p=7049

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu