Latvijas ģimenēm internets ir par dārgu • IR.lv

Latvijas ģimenēm internets ir par dārgu

31
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Krietnai daļai mājsaimniecību globālais tīmeklis arī neesot vajadzīgs

Latvijas mājsaimniecībās lielākoties nav pieejams internets, jo tas izmaksā pārāk dārgi, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, vēsta aģentūra BNS. Kopumā 2010.gada sākumā internets ar datoru bija pieejams 56,9% mājsaimniecību valstī.

2010.gada sākumā 57,9% no mājsaimniecībām, kurām nav interneta pieslēguma, tā ierīkošanai vajadzīgās iekārtas bijušas pārāk dārgas. Savukārt 54,4% bez interneta mājās dzīvojošo uzskata, ka interneta lietošanas maksa ir pārāk augsta.

Pēc CSP datiem, 44% mājsaimniecību iemītnieku bez interneta pieslēguma kā iemeslu tā neierīkošanai minējuši nepietiekamas zināšanas tā izmantošanai.

Savukārt 43,3% uzskata, ka tām internets mājās arī nav vajadzīgs. 21% mājsaimniecību īpašnieku internetu nemaz nevēlas, bet 4,5% nav pārliecības par privātuma aizsardzību un drošību globālajā tīmeklī.

Komentāri (31)

daina_tabuna 09.01.2011. 15.43

Te nu ir tas, ko jau ilgāku laiku saka par Latviju- noslāņošanās. Ir cilvēki, kam nav ne mobilā, ne parastā telefona. Ir pat tādi, kam nav elektrības. Ne jau tikai tagad avārijas rezultātā. Protams, ka viņiem internets nespīd. Lattelecom pamazām slēdz savu darbību mazāk blīvi apdzīvotās vietās. Oficiāli jau to nesaka, bet cenu politika to nepārprotami norāda. Cilvēki atsakās no fiksētajiem un pāriet uz mobilajiem, jo izmaksas ir 2- 3 reizes zemākas. Līdz ar to ar laiku tur internets vispār kļūs ekskluzīva lieta, jo pa vadiem tas būs anormāli dārgs dēļ infrastruktūras, kuru neatmaksāsies uzturēt, bet mobilais internets nekad nav bijis lēts, turklāt ātrumi nejēdzīgi. Tas viss galīgi neiet kopā ar ES plāniem par ātrgaitas internetu ikvienam ES iedzīvotājam.

Pilsētās citādi- tur tomēr daļai cilvēku ir pieejams vairāk kā viens operators. Ir konkurence- aug servisa līmenis, krīt cenas. Laukos konkurences nav un Lattelecom zaudē klientus paši dēļ savas alkatības.

+12
-1
Atbildēt

1

    ievuliitis > daina_tabuna 09.01.2011. 16.11

    Pilnīgi tev piekrītu. Man laukos mobīlais internets nevienā telpā “nevelk”, bet ievilkt pastāvīgo dēļ dažām reizēm gadā – par šerpu. Vienīgais, kas atliek – aizbraukt, ja ir ar ko braukt, līdz ciema bibliotēkai un sēdēt ar laptopu klēpī uz kāpnītēm.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

bekijja 09.01.2011. 16.56

Ļoti jau gribētos, lai arī Latvijā tiesības uz interneta pieslēgumu katram iedzīvotājam tiktu garantētas konstitūcijā (kā tas ir Somijā) un valsts par sau mērķi noteiktu interneta pieslēgumu un datoru katrā mājsaimniecībā (kā tas ir Igaunijā). Vai tiešām somi un igauņi ir dumji, bet mēs tie gudrie? Abas šīs valstis saviem iedzīvotājiem visos vecumos nodrošina apmācības datora un interneta lietošanā. Igaunija dāvina portatīvos datorus skolotājiem un daudzbērnu ģimenēm. Bez valsts atbalsta internetu laukos nav iespējams ierīkot. Skaļi var bļaustīties tie, kas dzīvo pilsētās un par internetu maksā ap 5 Ls mēnesī, bet laukos bez 20 Ls mēnesī pie interneta netiksi. Un laukos ienākumi ir vēl mazāki nekā pilsētās dzīvojošajiem. Tā ir reāla diskriminācija!

+8
0
Atbildēt

1

    mary75 > bekijja 10.01.2011. 06.41

    Vi’ni saprot, ka izgl’itota un inform’eta sabiedr’iba ir pamatu pamats valsts labkl’aj’ibai, m’usu politi’ki, kas pa’si vairum’a ir tumso’nas, saprot, ka izgl’itota sabiedr’iba ir vi’nu beigas, t’ap’ec mums nekad neb’us neb;’us k’a Somij’a un Igaunij’a, vismaz pagaid’am.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 09.01.2011. 14.49

Es gribu teikt, ka lielai daļai mājsaimniecību internets ir vajadzīgs tikai un vienīgi izklaidei (feisbukiem, mūzikas/filmu kačāšanai utml.), pie tam vairāk nevis tiem ģimenes locekļiem, kas pelna (vecākiem), bet to jaunajām atvasēm. Un ja tā, tad internets nudien nav pirmās nepieciešamības prece. Internets šādās mājsaimniecībās ir patēriņa prece, kas nerada pievienoto vērtību, līdzīgi kā čipšu paciņa. Un tādā gadījumā bez tā tīri labi var iztikt, un varbūt tas dod iespēju arī “dzīvot labāk”.

+10
-5
Atbildēt

7

    simpsons > silvija_vitina 09.01.2011. 20.41

    – traductrice Nevajag kasīties, bet atbildēt par saviem vārdiem ‘daudzās, ļoti daudzās mājās bērneļi sēž draugos, bet vecāki pa sniegu brien maksāt rēķinus’. Tā arī nepateici, ka zini vismaz vienu tādu ģimeni.

    Par to, ka bērni spēlē spēles un sarunājas draugos es neuztraucos, jo bērnībā arī darīju tautsaimniecībai nelietderīgas lietas – spēlēju paslēpes, kariņus, kārtis un futbolu. Uzdrošinos pieļaut, ka arī Tava bērnība bija ne tikai mājas un ielu tīrīšana, studēšana bibliotēkā un citas vajadzīgas lietas, bet arī lelles un diskotēkas. Un skat, esi uzaugusi, iemācījusies franču valodu un tulko, tikai kļuvusi nedaudz par zilzeķi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    bekijja > silvija_vitina 09.01.2011. 18.34

    Hello Darling Tradutrice! Par ko pēriens? Look at the bright side! Pat sēžot Draugos un spēlējot datorspēles, tiek iegūtas IT iemaņas. Facebook veicina starpkulturālo komunikāciju un piekļuvi globālajai informācijai.

    Un, ja Tavi bērni nerok sniegu, tā ir tikai un vienīgi Tava vaina. Bet svešus bērnus gan liec mierā!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 09.01.2011. 18.26

    Negribas kasīties, bet tomēr pateikšu. Ja skolās uztaisītu aptauju, kā bērni izmanto internetu, atļaušos minēt, diez vai tā būs noderīgas informācijas meklēšana (un galvenais atrašana un likšana lietā). Ja lauku bibliotēkā pajautāsi, kā bērni izmanto Geitsa lielisko grantu, baidos, ka atbilde būs datorspēles un draugi.lv. Vai es biju teikusi, ka i-nets ir “slikts”? Es tā neteicu. Es teicu, ja to neprot izmantot lietderīgi, tad labāk (pārfrāzēšu) – ņemt rokās lāpstu un nedaudz pastrādāt, nevis dirnēt pie datora.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    simpsons > silvija_vitina 09.01.2011. 17.49

    Internets nerada pievienoto vērtību? Komunikāciju kvalitāte un zemās cenas. Informācijas atrašana – lielāku pirkumu analizēšana, lētākās cenas atrašana, tuvākā piegādātāja atrašanu? Pašai, kad jārisina kāda problēma, vai būtu ar veselību saistīta vai ceļojuma plānošana ej uz bibliotēku vai tomēr Google?

    Vai zini (nevis uzskati) kaut vienu ģimeni, kur mājās ir nets, bet vecāki rēķinus maksā bankas filiālē?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 09.01.2011. 17.07

    ir lietas, kas rada pievienoto vērtību un kas nerada. Arī TV un internetā. (Un TV dažkārt ir vērtīgāk neskatīties nekā skatīties.) Protams, man ir labi zināmas i-bankas priekšrocības. Un es nemaz nenoliedzu to, ka i-nets veic daudz ļoti noderīgu un dzīvei nepieciešamu funkciju. Bet visam ir divas puses, un es joprojām uzskatu, ka daudzās, ļoti daudzās mājās bērneļi sēž draugos, bet vecāki pa sniegu brien maksāt rēķinus. To arī gribēju pateikt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    oktaavs > silvija_vitina 09.01.2011. 16.21

    Un TV rada pievienoto vērtību ? Cik daudzi tāpēc ir gatavi no tās atteikties ?
    Internets ir ne tikai izklaide, bet arī informācija.
    Zini, kāda ir starpība, kad veic maksājumus caur i-netu un kad jābrien pa sniegu līdz acīm uz pastu, vai banku un vēl rindā jāstāv ? Ceru, ka vismaz nojaut.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > silvija_vitina 09.01.2011. 17.31

    …ļoti daudzās mājās bērneļi sēž draugos, bet vecāki pa sniegu brien maksāt rēķinus.
    ———————————————
    Nu, tur jau paši vecāki vainīgi, nevis internets :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu