Kukuļņēmējam Pavliņam piespriež 5,5 gadu cietumsodu • IR.lv

Kukuļņēmējam Pavliņam piespriež 5,5 gadu cietumsodu

24
Foto: Jānis Saliņš, F64

Bijušajam aizsardzības īpašumu pārvaldniekam 2 gadus liegs vadošus valsts amatus

Rīgas apgabaltiesa pirmdien par 20 000 latu kukuļa ņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzētajam bijušajam Aizsardzības ministrijas (AM) Aizsardzības īpašumu valsts aģentūras (AĪVA) direktoram Valdim Pavliņam piesprieda piecu gadu un sešu mēnešu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un divu gadu aizliegumu ieņemt vadošus amatus valsts dienestā.

Tiesas zālē Pavliņš apcietināts netika, novēroja aģentūra LETA. Savukārt kukuļa došanā un krāpšanā apsūdzētais uzņēmējs Rihards Blūmanis atbrīvots no kriminālatbildības. Tiesa atzina, ka Blūmanis sasirdzis ar psihiskiem traucējumiem, tādēļ viņam noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis – ambulatora ārstēšana medicīnas iestādē.

Sprieduma un lēmuma par Blūmaņa atbrīvošanu no kriminālatbildības pilns teksts būs pieejams no 2011.gada 4.janvāra. Pēc tam 20 dienu laikā šos nolēmumus varēs pārsūdzēt.

Kā ziņots, prokurore Velta Zaļūksne pagājušajā nedēļā notikušajās tiesas debatēs Pavliņam lūdza piespriest sešu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, atņemot tiesības ieņemt amatus valsts pārvaldē trīs gadus. Otrajai lietā apsūdzētajai personai Zaļūksne lūdza piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli. Savukārt advokāti abus aizstāvamos bija lūguši pilnībā attaisnot.

Prokurore Zaļūksne pirmdien aģentūrai LETA sacīja, ka Pavliņam piespriestais soda mērs viņu apmierina, tāpat kā lēmums par otru apsūdzēto, kur citas iespējas kā atbrīvošana no kriminālatbildības faktiski neesot bijis. Tomēr par to, vai spriedumu pārsūdzēt, Zaļūksne izlems pēc tam, kad iepazīsies ar pilnu tekstu.

Pavliņa advokāte Guna Kaminska pēc saīsinātā sprieduma noklausīšanās aģentūrai LETA sacīja, ka šo nolēmumu noteikti pārsūdzēs. Pagaidām nav zināma sprieduma motivācija, taču aizstāve apņēmusies pierādīt, ka Pavliņš nav atzīstams par vainīgu šajās apsūdzībās. Savukārt Blūmaņa advokāts Egons Rusanovs precizēja, ka lēmumu par iespējamo apelācijas iesniegšanu izlems viņa aizstāvamā ārsts.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesā šī lieta nonāca 2008.gada vidū un tika izskatīta aiz slēgtām durvīm. Pavliņam uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma (KL) 318. un 320.panta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļa pieņemšanu. Maksimālais sods par šiem noziegumiem ir brīvības atņemšana līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu un liedzot ieņemt noteiktus amatus līdz pieciem gadiem. Apsūdzība uzrādījta arī kukuļdevējam – SIA "Vigo" valdes loceklim Blūmanim – pēc KL 323. un 177.panta par kukuļdošanu un krāpšanu lielā apmērā, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz sešiem un 13 gadiem, naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām ar vai bez mantas konfiskācijas.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirmstiesas izmeklēšanā noskaidroja, ka AĪVA direktors, būdams arī iepirkumu komisijas vadītājs, organizēja fiktīvu iepirkumu par mākslīgi paaugstinātām cenām un nodrošināja sev vēlamā uzņēmuma uzvaru ar būvniecību saistītā cenu aptaujā. Par to Pavliņš pieņēma 20 000 latu kukuli no uzvarējušā uzņēmuma pārstāvja. Amatpersonas darbība nodarījusi valstij vairāk nekā 28 000 latu zaudējumus.

AĪVA direktoru KNAB sadarbībā ar AM aizturēja 2007.gada 14.janvārī. AM tika izveidota speciāla komisija, kas vērtēja atstādinātā Pavliņa darbību, taču nekonstatēja pārkāpumus. Konkrēti iepirkumi, kuru dēļ aizturēts Pavliņš, toreiz netika izpausti.

Komentāri (24)

mary75 20.12.2010. 14.18

Man arī nav skaidrs, kāpēc neapcietināja tiesas zālē?
Vai arī dzīvos brīvībā, kamēr izies AT un ECT?
Vai arī būs kārtējais slimais?

+1
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 20.12.2010. 14.13

“Tiesas zālē Pavliņš apcietināts netika, novēroja aģentūra LETA. Savukārt kukuļa došanā un krāpšanā apsūdzētais uzņēmējs Rihards Blūmanis atbrīvots no kriminālatbildības. Tiesa atzina, ka Blūmanis sasirdzis ar psihiskiem traucējumiem, tādēļ viņam noteikts medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis – ambulatora ārstēšana medicīnas iestādē.”

Kas par …………?

+1
0
Atbildēt

0

Anna 11.05.2015. 18.40

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu