Zatlers: Krievijas tonis mainījies • IR.lv

Zatlers: Krievijas tonis mainījies

65
Valdis Zatlers un Dmitrijs Medvedevs Maskavā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Valstu sadarbībā cer pārvarēt krīzi un atrisināt nepilsoņu jautājumus

Krievijas tonalitāte ir mainījusies, žurnālistiem pirmdien Maskavā sacīja Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, vēsta aģentūra LETA. Viņš  atzina, ka retorikas maiņa saistīta ar Krievijas un Eiropas Savienības (ES) attiecību uzlabošanos un Latvijas kā dalībvalsts lomu.

Pirmdien liela daļa sarunu ar Krievijas valsts vadītājiem bija veltīta attiecībām ar ES un NATO, ziņo biznesa informācijas portāls Nozare.lv. Par galveno panākumu Zatlers uzskata vienošanos par starpvalstu vēsturnieku komisijas izveidi, lai kopīgi pētītu 20.gadsimta vēsturi, par ko ir atšķirīga Latvijas un Krievijas interpretācija. Šai komisijai varētu būt pieejami līdz šim slēgtie arhīvi, sacījis Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

"Pirmās sarunas gan ar prezidentu Medvedevu, gan delegāciju formātā šodien bija ļoti produktīvas,'' rezumēja Zatlers. ''Paspējām faktiski visas tēmas pārrunāt, kādas bija abas puses sagatavojušas, arī tā saucamās grūtās. Gaisotne bija ļoti atklāta un tieša, bez aplinkiem un ļoti izprotoša no abām pusēm," teica Zatlers.

Latvijas un Krievijas sadarbībai ir jāpalīdz pārvarēt globālās krīzes sekas un izvest abu valstu ekonomiku uz attīstības ceļa, pirmdien tiekoties ar Zatleru Piemaskavas rezidencē Novoogarjovā sacīja Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins. Viņš sacīja, ka valstīm ir labas iestrādes no pagātnes, tostarp attīstīta infrastruktūra, tāpēc jāizmanto tās konkurētspēja. Kā sadarbības piemēru Putins minēja Krievijas kompāniju ''Uralhim'', kas gatava ieguldīt Rīgas ostā, lai pārkrautu minerālmēslus.

Zatlera un Medvedeva sarunā apspriests arī nepilsoņu jautājums. Kā norādīja Medvedevs, Krievijas puse izprot situācijas sarežģītību, kas radusies ģeopolitisku procesu rezultātā, tomēr uzskata, ka agri vai vēlu Latvijai tā būs jāatrisina, lai šos cilvēkus, kuri turpinās dzīvot Latvijā, iesaistītu normālā sociāli ekonomiskajā un politiskajā dzīvē. "Mūsu kolēģiem jāpieņem noteikti lēmumi, kas veicinās pilsoniskā pamata stiprināšanu. Tas būtu pašas Latvijas attīstības interesēs un atbilstu starptautiskām pieejām," teica Krievijas prezidents.

Medvedevs tomēr norādīja, ka Krievija nevar uz tautiešu jautājumu tikai noskatīties no malas. Tieši šī iemesla dēļ parakstīts rīkojums par iespēju braukt bez vīzām uz Krieviju tiem, kas vēlas uzturēt kontaktus ar radiem vai citiem Krievijas iedzīvotājiem. Risinājums gan esot Latvijas varas iestāžu rokās. Zatlers sarunā esot atklāti pastāstījis par to, kas izdarīts šajā jomā.

 

Zatlera vizītes laikā atrisināts Latvijas vēstniecības ēkas Maskavā īpašuma jautājums – līdz ar vienošanās parakstīšanu tā piederēs mūsu valstij, lai arī par zemi, uz kuras tā atrodas, būs jāmaksā viens rublis (1,7 santīmi) gadā, jo zemi Krievijā īpašumā nenodod. Līgums, kas tapa 17 gadus, vēl jāratificē Saeimā.

Jau vēstīts, ka biznesa forumā Maskavā Zatlers pauda Latvijas atbalstu pēc iespējas ātrākai bezvīzu režīma ieviešanai starp ES un Krieviju, kas būtu abu valstu interesēs. Kā ziņots, Krievija savu vīzu režīma atcelšanas projektu ES iesniedza 2010.gada jūnijā. Savukārt ES nosacījumos norādīts, ka vīzu režīma atcelšanai Krievijai jāpastiprina cīņa pret organizēto noziedzību, terorismu un korupciju, jāpaaugstina personu dokumentu drošība un jāvienkāršo ceļošanas dokumentu saņemšana, kā arī jāmazina nelegālā imigrācija un jāsadarbojas ar Interpolu.

Zatlers uzaicinājis Medvedevu apmeklēt Latviju, un Krievijas prezidents ielūgumu pieņēmis ar prieku, jo vēl nav bijis ne Latvijā, ne Rīgā. Kā vērtē ārpolitikas vērotāji, vizīte gan nevarētu notikt drīz, turklāt tieši Medvedeva atbraukšana būs saistīta ar to, kurš kļūs par nākamo Krievijas prezidentu.

Kā ziņots, Zatlers ar aptuveni 200 cilvēku politiķu, amatpersonu un uzņēmēju delegāciju ir vizītē Krievijā no 19. līdz 22.decembrim. Vizītei ir trīs prioritātes – politiskais dialogs ar Krievijas vadību vairākos jautājumos, ekonomisko sakaru veicināšana un starpvalstu līgumu bāzes nostiprināšana. Atsevišķa sarunu un lietišķo kontaktu dibināšanas programma paredzēta kuplajai uzņēmēju saimei.

Komentāri (65)

mary75 20.12.2010. 12.17

“Latvija atbalsta pēc iespējas ātrāku bezvīzu režīma ieviešanu starp Eiropas Savienību (ES) un Krieviju, pirmdien Maskavā notiekošajā biznesa forumā pavēstīja Valsts prezidents Valdis Zatlers, ziņo aģentūra LETA.”
————————————————————-
Nu spēcīgi, Zatler!
Tad jau Latvijas viedoklis stipri atšķiras no ES viedokļa.
Cik zināms, ES uzstādījusi četras konkrētas prasības vīzu režīma atcelšanai, kuras izpildīt Krievijai būs pagrūti pat pēc vairākiem gadiem un taisni tāpēc, ka ES nebūt tik ļoti nealkst bezvīzu režīmu ar Krieviju, ņemot vērā Krievijas kriminālu un daudzu teroristisko grupējumu esamību Krievijas teritorijā.
Cerams, ka tā ir tikai neko neizsakošā pieklājības frāze.

+25
-5
Atbildēt

3

    simpsons > mary75 20.12.2010. 23.57

    Man arī nav skaidrs bezvīzu režīma labumi. Normāli cilvēki var dabūt Šengenas vīzu un atbraukt uz Latviju. Tie, kas nevar dabūt jātur pēc iespējas tālāk.

    Jebkurš čečens, ingušs, dagestānietis, abhāzs, osetīns citi melnie ar Krievijas pasi ierodoties Latvijā var uzreiz prasīt patvērumu, jo viņu dzīvības ir apdraudētas (skat. Eiropas Civēktiesību Tiesas daudzos procesus pret Krieviju). Atpakaļ Krievijai patvēruma prasītājus izdot nevar un uz citu ES valsti aizsūtīt arī ne. Vai ir kāds plāns, ko ar viņiem darīt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 20.12.2010. 17.13

    Neklausījos to interviju, vadījos pēc tā, kā tas tika pasniegts šinī rakstā.
    Nu, ja viņš teica, kā tu saki, gods viņam un slava.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    anda > mary75 20.12.2010. 14.42

    paklau,tu saproti ko runā!Es klausījos Zatlera interviju vesti,ja nezini,tad,tas ir Krievijas oficiālais kremļa raidītājs,un Zatlers pateica skaidri un gaiši,ka bezvīzu režīms ir vēlams,tikai līdz tam ir ilgs,garš ceļš veicams no abām pusēm!Zini,tad tev būs taisnība!!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 20.12.2010. 12.10

Kas Zatleru ir pilnvarojis šādiem paziņojumiem?!?!
Tiešām mums tur augšā palikuši vieni vienīgi kangari? Varbūt vienkārši paziņojam, ka gribam pievienoties Krievijai no 2012. gada, lai tauta jau laikus sāk gatavoties masveida emigrācijai un nav steigā jāmūk pirms visus aizbliež uz Sibīriju?

+31
-12
Atbildēt

5

    aigiigais > daina_tabuna 20.12.2010. 13.27

    Eff, eff, neaizmirsti, ka idejiskajiem bija arī tiesības iepirkties specveikalos, ko tad Valdža viānm tak vienalga kā dēvēties Valdis vai Vova, viss viens pīpis.. A par to Sibīriju, tu zini, letiņiem tur būtu vieglāk izdzīvot, ja vien ne pa nometnēm atkal..

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > daina_tabuna 20.12.2010. 14.32

    vai vai kādi skaļi paziņojumi:D un kas tad no tā bezvīzu režīma mainīsies??
    absolūti nekas! pirms ceļojuma nevajadzēs valkāties pa vēstniecībām. no tā jau to tūristu nekļūs vairāk, jo tie kas grib kaut kur paceļot, tie arī to dara un darīs.
    nejauc ar šengenu! kreviem tāpat uz robežas kratīs somas un baudīs dokumentus. un tie, kas te nebūs vēlami, te arī netiks. ir pietieikkami daudz intrumentu, kā šo te realizēt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 21.12.2010. 11.05

    @freifunkLV
    Mainīsies tas, ka viņi varēs netraucēti šeit iebraukt un izvērst savus mafijas tīklus. Un lai tiem netraucētu visādi suņu valodās runājošie- tos vajadzētu aizvākt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > daina_tabuna 20.12.2010. 12.18

    Diemžēl tautas viena daļa labprāt pievienotos, jo padomijā taču bija tik labi, un pensija bija 120 rubļi…

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 20.12.2010. 12.21

    @Tipiņš
    Laipni lūdzam! Bet bez manis. Lai jau paliek un saņem savus 120 rubļus… Zatleram jau arī pensija tuvojas. Arī laikam grib 120 rubļus.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 20.12.2010. 12.44

Šoreiz gan nekādu nelaimi neredzu – nu pateica izslāpušām austiņām, ka “kaut kad… kad būsim ABPUSĒJI(kaķi, nesmejies!) gatavi….”. Nu un? Labi zinām, ka gatava Krievzeme būs ap pūču astu ziedēšanas laiku. Korupciju pat mēnesi agrāk novērsīs, terorisms un organizētā noziedzībā arī mazumā iet septiņjūdžu soļiem atpakaļgaitā. Var taču vārdus „nekad” un „ejiet…” dažādi pateikt.

+21
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu