Paaugstina Latvijas kredītreitingu • IR.lv

Paaugstina Latvijas kredītreitingu

23
Foto: wikimedia.org

"Standard&Poor's" skatījumā uzlabojas ekonomikas nākotnes vērtējums

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard&Poor's" paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi no "BB" uz "BB+", saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes vērtējumu, vēsta biznesa portāls Nozare.lv.

Valsts kredītreitings paaugstināts, ņemot vērā ekonomiskās situācijas salīdzinoši straujo uzlabošanos Latvijā, kā arī būtisku tekošā konta uzlabojumu. Reitingu aģentūra savu lēmumu pamato ar mazāku 2009./2010.gada ekonomiskās lejupslīdes ietekmi uz valsts finansēm, nekā tika sagaidīts iepriekš, tai skaitā valsts parāda saglabāšanos mērenā līmenī.

Finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") uzsver, ka tas ir nozīmīgs novērtējums Latvijas ekonomikas attīstībai, kā arī būtisks signāls investoriem, kas apliecina, ka tautsaimniecībā vērojama uzlabošanās. "Mums ir labas izredzes atjaunot mūsu tautsaimniecības izaugsmi jau tuvākajos gados," prognozē Vilks.

Nozare.lv uzrunātie banku eksperti paredz, ka pēc "Standard&Poor's" pozitīvā lēmuma jau tuvākajos mēnešos arī citas aģentūras paaugstinās valsts kredītreitingu. Līdz šim gaidīts, ka Latvijas kredītreitingu paaugstināšanas process sāksies pēc 2011.gada budžeta pieņemšanas, tāpēc, iespējams, "Standard&Poor's" lēmums Latvijai nācis avansā, tomēr jau patlaban neesot lielu bažu, ka Latvija budžetu pieņems ar 6% deficītu.

Latvijas kredītreitingu līdz ar "Standard&Poor's" nosaka arī reitingu aģentūras "Moody's Investors Service", "Fitch Ratings" un Japānas reitingu aģentūra "R&I". "Moody's" Latvijai patlaban devis vērtējumu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā "Baa3", "Fitch Ratings" reitings ir "BB+", "R&I" – "BB+".

Par ekonomiskās recesijas pārvarēšanu liecina citas Eiropas valsts – Īslandes – rādītāji, vēsta aģentūras LETA-AFP. Īslandes ekonomika šā gada trešajā ceturksnī pārvarējusi recesiju, atgriežoties pie ceturkšņa pieauguma pēc lejupslīdes septiņu secīgu ceturkšņu garumā.

Kā liecina Īslandes Statistikas biroja publiskotie dati, valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad trešajā ceturksnī palielinājies par 1,2%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni. Gada griezumā Īslandes ekonomika gan joprojām piedzīvo lejupslīdi, trešajā ceturksnī samazinoties par 1,6%.

Komentāri (23)

brigita_damme_rtk_lv 07.12.2010. 22.24

Atkal varam ar lielu atbildības sajūtu ņemt uz krīta…

+1
0
Atbildēt

1

    Uz krīta vēl ilgi dzīvosim. Galvenais ir radīt vidi, lai spētu šo naudu lenām un pakāpeniski atdot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 08.12.2010. 10.40

Es gan ļoti priecājos par šos auditorfirmas novērtējumu Latvijai! Atkal iet uz augšu kredītreitingi un tas ir ļoti savrīgi valstij ne jau tikai aizņemšanās dēļ, bet investīciju dēļ!!!
Ka tik atkal neiznāk tā kā iepriekš, kad Repšes laikā uz augšu gāja kredītreitingi, kurus veiksmīgi sāka gremdēt sākot ar Emsi un beidzot ar Godmani!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu