Rosina pacienta līdzmaksājumu - 50 santīmu par recepti • IR.lv

Rosina pacienta līdzmaksājumu – 50 santīmu par recepti

33
Jānis Saliņš, F64

Līdzmaksājuma ieviešana ietekmētu 180 000 valsts apmaksāto zāļu lietotāju

Valdībai apstiprināšanai tiek virzīti grozījumi normatīvajos aktos, kas paredz noteiktu līdzmaksājumu par katru 100 procentu kompensējamo medikamentu recepti, pirmdien raksta "Neatkarīgā". Pacienta līdzmaksājums par recepti varētu būt 50 santīmu apmērā.

Līdzmaksājuma ieviešana ietekmētu aptuveni 180 000 pacientu. Pēc Veselības ministrijas domām, tas neradīs nozīmīgu finansiālo slogu pacientiem, jo ārsti kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces ar recepti var izrakstīt līdz pat trīs mēnešus ilgam ārstēšanas kursam.

Kā vēsta “Neatkarīgā” informāciju par pacientu līdzmaksājumu veselības ministrs Juris Bārzdiņš atklāja pacientu organizāciju kopsapulcē. Viņš klātesošajiem uzdeva retorisku jautājumu, ko pacienti teiktu, ja par visām kompensējamo medikamentu sarakstā esošajām zālēm vajadzētu maksāt līdzmaksājumu.

“Neatkarīgā” vēsta, ka pacientu konferencē ministrs sabiedēja daudzus, jo daļai pacientu līdzmaksājums būtu nozīmīgs slogs, sevišķi, ja tas tiktu noteikts procentuāli no zāļu cenas. Tāpat atsevišķas pacientu grupas pauda neizpratni, kā var apgalvot, ka pacienti tur zāļu krājumus skapītī un nelieto, drīzāk – pacientiem nav naudas, lai samaksātu jau esošo līdzmaksājumu.

VM aprēķinājusi, ka pacienta līdzmaksājuma ieviešana par recepti ļaušot valsts budžeta izdevumus samazināt par 607 537 latiem.

Komentāri (33)

mary75 06.12.2010. 08.47

Un kāpēc tikai 50 santīmi par recepti?
Kāpēc ne 2 latus, vai 5 latus, tas taču ļautu ietaupīt vēl vairāk?
Un tie, kas samaksāt nevarētu, tie atmirtu dabiskā veidā, un atkal ietaupījums taču, skat., varētu pacelt algas tiesnešiem, vai ierēdņiem, vai deputātiem vēl kādu kompensāciju?
Un nevajag ministram runāt muļķības, daudzus kompensējamos medikamentus ģimenes ārstiem izrakstīt vairāk, kā mēneša kursam, vienkārši aizliegts.
Tas, laikam, tāds plāns – slimnīcas likvidēt, un ambulatoro ārstēšanu padarīt nepiejamāku?
Pacienti ar audzējiem( kuri nepārtraukti aug un izplatās) spiesti gaidīt valsts apmaksātās vietas līdz nākamajam gadam, jo šogad kvotas beigušās.
Ja tas viss nav sociāldarvinisms, tad kas tas ir?
šis minstrs ir vispār parodija, viņš vispār neorientējas situācijā, bet V ir līdzvainīga, ka, pretēji solītajam, atteikusies no šīs sfēras.

+9
-2
Atbildēt

12

    Una Grinberga > mary75 06.12.2010. 16.51

    @dzeris49
    Es runāju par ‘atbildību’ nevis par veselības sistēmu kopumā – nevajag “dzīt” demagoģiju!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 06.12.2010. 17.00

    @easy
    Nē, par zāļu vākšanas māniju nerunāšu. Es runāšu par to, ka pacientiem būs atbildīgi jāizvērtē, vai n-tie kompensējamie medikamenti ir maz nepieciešami. Latvijā situācija ir ļoti polāri – liela daļa sabiedrības maz rūpējas par veselību, savukārt otra indē sevi nost ar medikamentu “pārdozēšanu” (daudzi pētījumi norāda uz pieaugošu tendenci). Lai cilvēki nedzertu zāles kā pārtikas piedevu, būs simboliska atbildība!

    P.S. Mīļotās Latvijas pensijas vecumu sasniegsi, ja nesmēķēsi, nedzersi par daudz, nestūķēsi treknu pārtiku un ķīmisko pārtiku, kā arī nodarbosies ar sportu (izskriet loku apkārt savam ciematam 1 reizi nedēļā nemaksā neko!). Un tad mīļo cilvēk pilnīgi pietiks ar aspirīna tableti reizi nedēļā, lai dadzīvotu līdz astoņdesmit.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.12.2010. 21.55

    Tā var spriest tikai cilvēks, kam nav nekāda sakara ar medicīnu.
    Ir milzīgi daudz slimības, kam nav nekāda sakara ar veselīgu vai neveselīgu dzīvesveidu.
    Vai kompensējamie medikamenti nepieciešami, to izvērtē ģimenes ārsts, nevis pacients.
    Un tie ir nepieciešami ļoti daudziem, vari ticēt, ar aspirīnu vien tur nepietiks.
    Cita lieta, ka daudzi bez vajadzības lieto pārtikas piedevas, nevis medikamentus, bet, tiem recepte nav nepieciešama.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 06.12.2010. 15.06

    Igaunijā slimnīcā ārstēšanās maksā 1 ls. pa dienu, dausz vairāk procedūras pa velti, valsts kompensē daudz vairāk zāles, kāpēc to no Igaunijas nepārņem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vupats > mary75 06.12.2010. 22.02

    Džeri,
    necenties. ir ļaužu kategorija, kam ikviens arguments ir bezjēdzīgs.
    Tostarp arī šamā portāla faniem. Vairākumam. Bija brīdis, kad šķita, ir jēga padiskutēt, tagad… ar jebkuras ticības fanātiķiem, nav jēgas. Lieka laika zaudēšana.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.12.2010. 08.54

    @easy
    Un izskatās, ka Tu iekļaujies šajā Tevis minētajā kategorijā, jo Tev ir absolūta patiesība un visi citi pretēji argumenti nav ne graša vērti! “Who’s the king? I’m the king!” Diskusijas mērķis ir apmainīties ar argumentiem un atrast kopsaucēju nevis proklamēt savu vienīgo patiesību vai noriet citus, kas nepiekrīt šai patiesībai!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.12.2010. 09.15

    Tas viss, ko tu saki par to motivāciju, ir pilnīgi pareizi, bet, patreiz ir milzīgi daudz cilvēki, kuri vienkārši jāārstē, motivēt tos par vēlu.
    Atvaino, ja vēža slimniekam jāgaida mēnešiem ilgi rindā,ja viņam nav naudas, kamēr parādīsies kvotas, par ko te vispār runāt?
    Vienkārši iedomājies sevi viņa vietā, tad, varbūt, neteiksi, ka valdība dara pilnīgi pareizi, vēl nogriežot medicīnai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.12.2010. 12.03

    Laiks rādīs, kā būs! Pašlaik pašvaldībās piem. var saņemt pabalstu par medikamentiem – aiznes čekus un saņem naudiņu atpakaļ (tas par ne-100% kompensējošiem medikamentiem).

    Nedaudz ne pa tēmu, bet tomēr: padomju laikos (cenšos parasti izvairīties salīdzināt ar tiem laikiem, bet šeit ir vietā!) medikamentu bija gaužām maz: aspirīns, penicilīns un principā viss. Tagad aptiekas uz katra stūra, katrai zālei 5 brendi, reklāmas visos iespējamos medijos, bet daudz vairāk dažādu saslimšanu, daudz ielaistu slimību un kopējais veselības stāvoklis ir daudz sliktāks. Ok, ir daudz citi faktori, kas to ietekmē. Bet viens svarīgs faktors ir tāds, ka cilvēkiem ir sačakarēta imūnsistēma, jo tagad tas ir normāli, ka zīdainim dod antibiotikas, ka pie mazākajām iesnām tiek dotas aktīvās vielas u.c. imūnsistēmu ietekmējoši faktori. Skandināvijā strādā medikamentu nepieejamības modelis – cilvēki vairāk izmanto homeopātiju nevis dzīvo uz ripām un līdz ar to organisms pats veiksmīgāk cīnās ar slimībām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 07.12.2010. 08.48

    @dzeris
    Fail: Esmu ar medicīnu ļoti cieši saistīts – ģimenē ir mediķis! Vienmēr esmu brīnījies par visiem tiem, kas pēc kaut kāda komentāra spēj izstāstīt otra cilvēka biogrāfiju.

    Latvijā lielākā daļa pacientu ir slimības (sirds, plaušu, vielmaiņas), kas ir tieši atkarīgas no dzīvesveida. Un tas ir arī cēlonis Latvijas iedzīvotāju īsajam dzīves ilgumam. Nevajag pabeigt ārstus, lai saprastu statistiku un medicīnas pētījumu kopsavilkumus. Protams, ka ir arī slimības, kuras nav atkarīgas no paša cilvēka, bet tādu nav noteikti lielum-lielais vairākums! Valsts veselības atbalsta ilgtermiņa mērķim ir jābūt efektīvākam atbalstam iedzimtu vai iegūtu (bet ne paša cilvēka rezultātā) slimību ārstēšanai, kamēr cilvēks pats (ar savu dzīvesveidu un uztveri) spēj novērst slimības, kuras varētu arī nebūt. Un tam būtu jābūt motivatoram jauniem cilvēkiem novērst cēloņus sirds, plaušu un vielmaiņas saslimšanām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 06.12.2010. 16.12

    Džeri!
    Ko salīdzini Igauniju ar Latviju?
    Pats taču zini, ka igauņi savu zemi neizzaga, kā latvijieši! Viņiem nav tāda ekonomiskā krīze un ir ražošana, ne tā kā Latvijā te muldēja ilgus gadus, ka var dzīvot no pakalpojumiem un tranzīta! Mēs taču esam pie sasistas siles un nav mums bijušas reformas ne veselības aprūpē ne izglītībā, bet prasās taču ļoti reformas!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    vupats > mary75 06.12.2010. 15.13

    Nasingam
    varbūt tā populāri paskaidrosi, kā līdzmaksājums par kompensējamo zāļu recepti ‘palielinās” manu atbildību par to, ka man konkrētās zāles IR nepieciešamas, lai varētu pamēģināt sasniegt mīļotās valsts noteikto pensijas vecumu?
    Tu vari to paskaidrot, vai sekos kārtējais demagoģiskais bla-bla-bla par tiem neapzinīgajiem, kuri “vāc” n-tās receptes, pērk zāles “katram gadījumam” utt.
    Pieļauju, “rīgas žurkām” (tieši tā žurkām), 50 sant. liekas smiekla nauda. Man un citiem kaimiņiem te “pāķos” – nē.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 06.12.2010. 12.43

    Igaunijā šāda sistēma strādā jau vairākus gadus! Tas nav nekāds jauns izgudrojums. Tas ir pacienta līdzmaksājums, kas lai arī ne ļoti, bet motivē pacientu būt atbildīgam. VM diezgan vāji spēj argumentēt savus lēmumus un tāda līdzmaksājuma primārais mērķis vismaz Igaunijā nav paredzēts budžeta mazinnāšanai, bet pacientu disciplinēšanai!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Mārīte Piekuse 06.12.2010. 10.18

Ieteiktu domāt par līdzmaksājuma vai pilnīga maksājuma ieviešanu tiem, kas neklausa ārstus, piem., aizliegts smēķēt, bet smēķē, aizliegts ēst ceptus žāvējumus, bet ēd, mediķi saka, ka jāstaigā pa svaigu gaisu, bet ļaudis grib tikai ar tabletēm atveseļoties.
Nenoliedzot nepieciešamību atbalstīt un palīdzēt tiem, kas paši to nevar, ir jāveicina kaut kāda personiskā atbildība par savu veselību!

+7
-2
Atbildēt

1

    christele > Mārīte Piekuse 06.12.2010. 12.14

    Tā, protams, ir utopija, bet medikamentu lietošana kā vienīgā (un ērtākā) panaceja ir ļoti būtiska šīs sabiedrības problēma.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 06.12.2010. 17.10

Kā nav kauna iebilst? Tepat blakus rakstā b.Savickis labi pamatojis, priekš kā nauda vajadzīga. Skaidrs, ka jāmaksā!
Un jātur mutes, lai nenāktos vēl kādas desmit aģentūras un birojus uztaisīt, kas nejēgas apgaismo un pieskata.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu