Raidījums: Dimiteri saviem mērķiem tērējuši baznīcas naudu • IR.lv

Raidījums: Dimiteri saviem mērķiem tērējuši baznīcas naudu

49
Līga (L) un Kaspars (K) Dimiteri. Autore - Ieva Čīka, LETA

Draudze vērsusies KNAB par iespējamu baznīcas līdzekļu lietošanu personīgām vajadzībām

Skujenes pagasta Kosas pareizticīgo baznīca vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu noskaidrot, kur slavenās aktrises Vijas Artmanes tuvinieki – dēls Kaspars Dimiters ar sievu Līgu iztērējuši baznīcas vajadzībām paredzētos līdzekļus, svētdien vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Svētā Nikolaja baznīcā Dimiteru pāris pirms 15 gadiem sāka sakopšanas darbus, panākot, ka baznīcā atkal notiek dievkalpojumi un sākas restaurācijas darbi. Tomēr tagad darbi apsīkuši un radies jautājums, kā pabeigt ēkas logu vitrāžas.

“Mēs patreiz šo gadījumu izmeklējam. Mūsu priesteris, kam tagad iedotas pārstāvības tiesības, viņš bija griezies bankā, saņēmis konta izrakstus. Diemžēl mums ir notieni jautājumi…”, raidījumam stāsta pareizticīgo baznīcas virspriesteris Nikolajs Tihomirovs.

“Nekā personīga” stāsta, ka atklājies – jau pirms četriem gadiem caur Aināra Šlesera vadīto “Pirmo partiju” no valsts budžeta remontam bija piešķirti pieci tūkstoši latu, un, ka naudu saņēmusi Līga Dimitere. Ar Dimiteres parakstu un draudzes zīmogu Tieslietu ministrijā atrasti dokumenti, ka logu vitrāžas baznīcai jau sen izgatavotas, un nauda iztērēta paredzētajam mērķim. Pilnvaras Dimiterei devusi pareizticīgo baznīca, zīmogs, pēc Dimiteres teiktā, iegūts no jau mirušā, iepriekšējā draudzes priestera.

Vitrāžu mākslinieks Eero Rass atzinis, ka darbs nav pat sākts, un līgums ir bijis fiktīvs. Patiesībā viņš saņēmis 30% procentus no summas, par ko nopircis materiālus. Tomēr tagad no Itālijas vestais vitrāžu svins kļuvis nederīgs, bet nauda no Dimiteres nav saņemta. Mākslinieks šādu situāciju pamato ar uzticēšanos Dimiteres godprātībai.

Baznīcas iegūtā konta izdruka rāda, ka nav skaidrības vismaz par 2 820 latiem. Redzams, ka Līga Dimitere laiku pa laikam ņēmusi nelielas summas, par kurām nav atskaišu.

Draudzes loceklis Medards Jasinskis “Nekā personīga” pastāstīja, ka 2007.gadā strādājis pie Dimiteru ģimenei piederošā īpašuma Rīgā, E.Smiļģa ielā puspagraba remonta. Jasinskis uzskata, ka nauda, par ko veikti darbi, bijusi vitrāžām paredzētā.

Tikmēr Līga Dimitere savās darbībās vainu nesaredz. Tomēr par naudas izlietojumu liecina tikai pašas Dimiteres rakstītā lapiņa ar izdevumiem. Meklētā summa esot iztērēta baznīcas torņa skārda maliņām, sastatnēm un kupolkrustiem. Līgums par vitrāžām tiešām neesot patiess, bet toreiz viss noticis lielā steigā un tā bijusi vienīgā iespēja, jo bez līguma Saeima naudu nebūtu devusi nemaz.

Dimiteres apgalvotais, ka daļa no valsts piešķirtajiem pieciem tūkstošiem tikusi tērēta baznīcas torņa krustu izgatavošanai, pēc raidījuma vadītāju teiktā gan nav patiess. “Nekā personīga” rīcībā ir Dimiteres vīra Kaspara Dimitera rakstītais Valsts Ieņēmumu dienestam, kurā viņš skaidro, kāpēc nav samaksājis nodokļus par kādu honorāru, un pamato ar to, ka līdzekļus ieguldījis Kosas baznīcas restaurācijas vajadzībām uzceltajās torņa stalažās. “Jau nomainītas jumta notekas, palodzītes, izgatavoti divi jauni milzu krusti,” teikts Dimitera vēstulē. Līdz ar to jāsecina, ka darbs padarīts ar pavisam citu naudu.

Līga Dimitere līdz šim bijusi pazīstama ar skandalozām ar reliģiju saistītām akcijām. Vienā no tām viņa ar svētīto ūdeni un krustu vērusies pret homoseksuāļiem, bet otrā – ar krāsu pret veikala “Domina” reklāmas plakātiem, kas, viņasprāt, zaimojuši Dievu. Pareizticīgā banzīca par Dimiteres izdarībām neesot sajūsmā un savu piekrišanu tām neesot devusi, vēsta raidījums.

Komentāri (49)

ltvpanorama 22.11.2010. 12.51

Šitie frīki nebeidz uzjautrināt publiku.. bet tie, kas viņiem uzticēja tādu piķi, tomēr ir vēl lielāki dīvaiņi:)

+30
-1
Atbildēt

2

    ribens > ltvpanorama 22.11.2010. 14.50

    Tie dīvaiņi (ar Šlesera devīgo roku) esam mēs visi, ja jau tā bija valsts nauda.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > ltvpanorama 22.11.2010. 15.22

    Atgādināšu, ka Šlesers un co šo naudu Dimiteriem piešķīra 2006. vai 2007.gadā – tas ir laikā, kad Šleseram vajadzēja lai Dimiters vada NoPride akcijas un kūda tautu pret gejiem. Dimiteram bija pietiekami zināšanu un nereģijas, lai sakultu tādu traci, ka uz tā fona Šlesera un Jūrmalgeitas stāsts pazuda pagrīdē.
    Domāju, ka tas bija tāds tā laika dīls. Un gan jau, ka Dimiteriem un vitrāžistam arī bija vienošanās naudu ‘kristīgi sadalīt’. Bet, acīmredzot, kaut kas bija nogājis greizi.
    Manā skatījumā šis stāsts (īpaši ņemot vērā notikušā laiku – 2006. un 2007.gadu) ļoti labi iet kopā ar Kaspara Gobas filmā Homo@LV rādīto. :)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

dro 22.11.2010. 12.50

Nabaga cilvēki. Ja Dievs grib sodīt, tad atņem prātu.

+24
0
Atbildēt

0

Uldis Šneiders 22.11.2010. 15.17

Liekas, šī it kā solīdā ģimene ir izcils piemērs: Ar labiem nodomiem ceļš uz elli bruģēts.
20 neatkarības gados Latvijā ir daži tēli, kas, iepriekš radījuši labas lietas, pēcāk ir tapuši, pārdevušies vai konservējušies dīvainos uzskatos. Uzskatos, ko nespēj argumentēt.
Katrā ziņā KD ar sievu ir savdabīgi slavas “haļavščiki”. Un man nez kālab liekas, ka Lielajai Vijai par viņiem visvairāk sāpējusi sirds….
Ir jābūt izcilam talantam, lai pretrunīga personība izdarītu visu un vēl 150% vairāk, lai neviens negribētu ticēt viņas labajiem nolūkiem. Es neuzskatu Dimiterus par zagļiem vai blēžiem, vai nekauņām, bet viņu attieksme pret Māti, ticību, ticības maiņu un cilvēkiem liek domāt, ka tikties nevajadzētu. Jo var notriepties…

+21
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu