KNAB kritizē valsts iestāžu pretkorupcijas pasākumus • IR.lv

KNAB kritizē valsts iestāžu pretkorupcijas pasākumus

18
Jānis Saliņš, F64

NDP iepazinusies ar KNAB ziņojumu; padomes locekļi to nekomentē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jaunās valdības deklarācijā aicina iekļaut arī priekšlikumus KNAB neatkarības nodrošināšanai un korupcijas novēršanas un apkarošanas stiprināšanai valsts reģionos un privātajā sektorā, vēsta BNS.

Birojs kā vienu no prioritārajām jomām, kas jārealizē nākamajai valdībai, izvirzījis efektīvas un politiski neitrālas KNAB darbības nodrošināšanu, tādējādi sekmējot amatpersonu darbību sabiedrības interesēs un novēršot nelietderīgu budžeta līdzekļu izmantošanu savtīgiem mērķiem.

KNAB arī aicina stiorināt korupcijas novēršanu un apkarošanu valsts reģionos, kas būtu izdarāms ar KNAB teritoriālo nodaļu palīdzību. Savukārt Ministru prezidents aicināts stiprināt valsts pārvaldes iestāžu iekšējo kontroli par pieņemtajiem lēmumiem un finanšu līdzekļu izlietošanu.

Birojs secinājis, ka daudzu iestādēs netiek veikta sistemātiska korupcijas risku aktualizēšana, darbinieki netiek informēti un izglītoti par normatīvo aktu un ētikas prasībām. Amatos ar korupcijas risku personas tiek ieceltas pastāvīgi, nepiemērojot rotāciju.

KNAB arī paudis, ka svarīgs valsts budžeta izlietošanas mehānisms ir publiskie iepirkumi, tāpēc par pārkāpumiem šai jomā būtu nepieciešams piemērot atbildību par pārkāpumiem.

Jaunajai valdībai KNAB rosina stiprināt pretkorupcijas aktivitātes arī privātajā sektorā, paredzot un piemērojot atbildību par lēmumu pieņemšanu un finanšu līdzekļu nepamatotu izlietojumu ne tikai valsts amatpersonām un darbiniekiem, bet arī komersantiem.

Nacionālās drošības padome (NDP) sēdē trešdien pieņēmusi zināšanai KNAB ziņojumu un nodevusi to Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim tālākam darbam un īstenošanai. Sīkākus komentārus par ziņojumu prezidenta kanceleja nesniedz, arī padomes locekļi pēc sēdes žurnālistiem sīkāk dzirdēto nekomentēja.

Arī komisijas vadītājs Arvīds Kalniņš savas vadītās komisijas secinājumus žurnālistiem nevēlējās komentēt, jo padomes sēdes ir slēgtas.

Nedaudz runīgāks bija Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), kurš žurnālistiem teica, ka komisijas ziņojuma ietekme uz KNAB darbu būs tikai pozitīva. "Es domāju tikai uzlabosies," viņš sacīja.

Otrdien “Sabiedrība par atklātību “Delna”” publicēja nevalstiskās organizācijas "Transparency International" (TI) korupcijas uztveres indeksu. Tas samazinājies līdz 4,3 ballēm, kas faktiski nozīmē, ka korupcijas līmenis valstī ir pieaudzis. Tagad Latvija dala 59.vietu ar Slovākiju un Tunisiju.

Indeksu mēra skalā no nulles līdz desmit, kur labākais rādītājs ir desmit. Indekss sarindo valstis pēc tā, par cik korumpētu tiek uztverts valsts publiskais sektors. Vērtējumi ir iegūti aptaujājot ekspertus un uzņēmējus.

Komentāri (18)

Janka, Janic 27.10.2010. 18.08

Vilniitis atkal laiž raini , lauku reģionos korupcija kaada bija taada palika , ja ne saruka ir , skaties kas notiek galvaspilseetaa , peec Vilniiša “ielikšanas” amataa arii saakaas probleemas ar apkarošanu , teepisti veel tagad nav savu propagandas miljonu valstij atmaksaajuši …laikam meerķis uz reģioniem aizstumt Strīķi, kuru izsapņoja peleekie kardinaali .

+2
0
Atbildēt

0

Ieva 28.10.2010. 10.47

Ja valsti vada kukuļņēmejs, tad tendence nevar būt savādāka.
Tas, vai kukulis ir pēc vai pirms darba, ir aploksnē vai nav un sauc to par pateicību vai dāvānu, nemaina būtību.
Astoņķājis ir iegrauzies sabiedrībā tik dziļi, ka neredzu vairs atpakaļceļa. Atgriešanaās punkts ir nokavēts. Jakrins un Bendrāte ir kārtējās ilustrācijas, arī sabiedrības (mūsu) attieksmei. Līdz nākošajai ilgi nebūs jāgaida.

0
0
Atbildēt

0

archoftriumph 28.10.2010. 09.08

nomainiet ar korupcijas riskiem aplipusho vilniiti pret striikji un kljuus vismaz 2x labaak!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu