Irākas karā bojā gājuši 66 tūkstoši civiliedzīvotāju • IR.lv

Irākas karā bojā gājuši 66 tūkstoši civiliedzīvotāju

30
Džuljens Esanžs. Autors: AFP/LETA

"WikiLeaks": ASV militārpersonas ignorējušas informāciju par aizturēto spīdzināšanu

Interneta vietne "WikiLeaks" publiskojusi gandrīz 400 000 tās rīcībā nonākušu Pentagona dokumentu, kas liecina, ka amerikāņu armijas komandieri zināja par aizturēto spīdzināšanu, ko veica Irākas armija un policija, taču neko nedarīja, lai to novērstu. "WikiLeaks" publiskotie dokumenti par Irāku ir lielākā jebkad notikusī ASV militāro dokumentu noplūde.

Dokumenti liecina, ka ASV tomēr veikusi bojāgājušo civilpersonu uzskaiti, ko iepriekš Vašingtona noliedza. Tie atklāj, ka laikā no 2003.gada marta līdz 2009.gada beigām kopējais bojāgājušo skaits Irākā sasniedzis vismaz 109 000, no kuriem 66 081 bijušas civilpersonas.

Kāds no dokumentiem apliecina, ka ASV kontrolpunktos, kur notika dokumentu pārbaude, nogalināti "simtiem" civiliedzīvotāju.

ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone ir nosodījusi dokumentu nodošanu atklātībā, jo tas var apdraudēt gan ASV militāros spēkus, gan viņu partnerus, gan privātpersonas.

"WikiLeaks" vadītājs Džuljens Esanžs pamatojis, ka dokumentu publiskošana notika, lai kļūtu zināma patiesība. Viņš tiesībsargājošās iestādes lūgs uzsākt lietas par vismaz 40 gadījumiem.

Komentāri (30)

Aivars Krauklis 23.10.2010. 16.49

Amerikāņus būtībā vaino par nepietiekošu reakciju uz pašu irākiešu savstarpējām izdarībām. Pret Krievijas valstiski izdarītām nelietībām – slepkavību organizēšana citu valstu teritorijā, tai skaitā apkārtējiem bīstamā veidā (polonijs), savu pilsoņu masveida iznīcināšana – tā sauktā teroristu apkarošana, „apstrādājot” (nu i termins!) sādžas ar tālšāvēju artilēriju un reaktīvās zalvju artilērijas (zalpovovo ogņā) sistēmām un no gaisa, līdz pat tiešam iebrukumam kaimiņvalstī, ne pīkstiena. „Progresīvā sabiedrība” tura mutes, jo saprot, ka polonijs nav viss iztērēts. un kreisie ideāli arī joprojām dzīvo.
Zina taču, ka no Krievijas nāk viss progresīvais un tā tas bijis vienmēr. Maijā Briselē kreiso plakātos bija iezīmēts precīzs CCCP karogs ar visu sitamo un līko nazi, nupat zem tāda demonstrēja Lionā. Krievija kā bijusi, tā paliek progresa balsts un visu darbaļaužu tēvzeme, amerikāni – imperiālisti un agresori. Kas to nesaprot – reakcionārs tumsonis.

+6
-2
Atbildēt

0

mary75 23.10.2010. 16.19

Tādi kreisie radikāļi un dažnedažādi “cilvēktiesību aizstāvji”. ko bieži finansē un veido dažādas musulmaņu ekstremiskas organizācijas, vienmēr atrod milzīgus pārkāpumus ASV, Lielbritānijas, u. c. demokrātisko valstu darbībās.
Kāpēc visi šie varoņa nevēršās pret to, kas notiek tai pašā musulmaņu pasaulē, arābui valstīs, Krievijā, citos totalitāros režīmos?
Ne tāpēc, ka “atmaskot” šausmīgos amerikāņus vai britus, vai pat Izraelu ir patīkami un droši, nekas neapdraud, var ātri iemantot populasritāti tikpat aprobežotas publikas vidū.
īstenībā, viss tas strādā dažādu ekstremistu labā, kuri jau nu gan ne ar kādiem likumiem nerēķinās.
Un kritizēt tos šādi te “taisnības cīnītāji”izvairas – tas var dārgi maksāt.
Tagd tas dārgi maksās amerikāņu zaldātiem un ASV, pateicoties kuriem, šādi te cilvēki arī var dzīvot demokrātijā un darīt to, ko dara.
Karš ir karš, bez upuriem tas nenotiek, bet, šādi te publicētāji zāģē to demokrātijas zaru, uz kura sēž.

+8
-7
Atbildēt

10

    buchamona > mary75 24.10.2010. 08.08

    Viens Guanatanamo ieslodzzitais shobriid liekas dziivo LV ? Ja tas dzives staasts ir pareizs, kuru par vinju drukaaja LV mediji, tad daudzus gadus vinjsh Guanatanamo dziivoja tikai taadeelj, ka citur vinjam nebija kur palikt. Vinju neaizsuutija uz dzimteni, kur vinju pieliktu pie sienas par policista sabraukshanu, bet atrada vinjam LV, kur dziivot. Jaasaka – skarbi ar vinju apgaajaas :))
    Shitaas krievu uztureetaas ~ taisnibas dzeguzes~ kaa “WikiLeaks” uc ir ljaunaakas par talibiem, kuri spridzina tirgus laukumos. Nesaprotu, kaapeec ASV ar vinjiem tik ilgi aukleejas. Tas ir tas amerikaanju vaajais punkts – vinji paaraak ilgi aukleejas ar saviem pretiniekiem, ja tie gluzhi neshauj virsuu

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 24.10.2010. 20.25

    otra puse – Dolaars jau sho momentu pieziimeeja. Kaa viens zhurnaljuga var dabuut gatavu to, ko ir ~ sasniegusi~”WikiLeaks”, ok entuziastu grupa :) Tas tachu ir sviests pilniigs

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 24.10.2010. 16.41

    to Kristaps Freimanis
    Kā būtu ja ASV demokrātijas vārdā tādu demokrātijas nīdēju, kā tu, nometinātu būrī Guantanamo bāzē kopā ar Al-Qaedas kaujiniekiem?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 25.10.2010. 03.17

    = Kaa viens zhurnaljuga var dabuut gatavu to, ko ir ~ sasniegusi~”WikiLeaks”=
    ===
    Internets, odnako.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 24.10.2010. 17.04

    :) Demokrātijas nīdējs… LOL. Ja nu vienīgi Čērčila tekstu kontekstā.
    Tas, ka ASV administrācija ar saviem tobrīd pie sprices esošajiem neokoniem (miers viņu politiskajiem pīšļiem) paziņo, ka cīnās par demokrātiju, to nebūt nenozīmē. Šo dažnedažādie pilsoņu uzraudzības likumi un attiecīgo iestāžu uzblīšana drīzāk velk uz autoritārisma pusi. GWB veidīgi ļautiņi demokrātijai tieši pašu mājās ir lielāks drauds par radikālu musulmaņu kamikadzēm, cita lieta, ka amīši ar demokrātijas spēli nodarbojas jau ilgi un šo izglītotais gals par to spēs arī pacīnīties, neizglītotā gala pārliekais apjoms, protams, rada dažādu raganu medību atkārtošanās iespēju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 24.10.2010. 13.30

    Kristaps Freimanis – atceros, kā tu ir.lv komentāros kaismīgi atbalstīji SC ņemšanu koalīcijā. No tāda aspekta tavs atbalsts jebkam, kas kritizē ASV ir tikai loģisks solis. Skumji ir tikai tas, ka saspīlētajā LV situācijā ir grūti atrasties neitrālā pozīcijā. Kara noziegumus ir veikušas gan ASV Irākā, gan Krievija pašmājās, bet mums tos spiež vērtēt pēc politiskās piederības principa.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 24.10.2010. 12.22

    “Shitaas krievu uztureetaas ~ taisnibas dzeguzes”
    ===
    Ar krieviem jau nu sakara pamaz (šos tāpat neviens neklausās). Makartisma retorika aka “kas nav ar mums, ir komunists” arī liekas nedaudz patupa, ja godīgi…
    ===
    Par “auklēšanos” – WikiLeaks sēž Islandē, kur šos liek mierā visādi “jaunās pasaules kārtības” apoloģēti, bet džeks, kas publiskoja video ar to, kā amīši nomočī žurnālistus, ir cietumā. Neviens “neauklējas” un ļautiņi reāli riskē.
    ===
    PS. Ja Tev liekas, ka šie ir balti un pūkaini, vari patīt filmu atpakaļ līdz Abugraibas skandālam. Arī ļoti liela daļa civilo ir uz šo birkas (bombīšana pirms sauszemes karaspēka ienākšanas).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 24.10.2010. 00.26

    Tikai nevajag. Vienubrīd amīšu militārā doktrīna bija balstīta paranojā, aka “šauj un pēc tam domā”.
    ==
    Tāpat – ja nu reiz džeki pretendē uz to, ka šie “nes demokrātiju” , tad šiem savas vērtības arī būtu jādemonstrē, Tevis minētie “ļaunie” nepretendē uz to, ka šie īpaši interesētos par cilvēktiesībām, šiem ir citas vērtības.
    ===
    Tas, ka amīši ir mūsu “drošības garants”, nenozīmē, ka ir nekritiski jāpiever acis uz šo muļķībām un cūcībām (aka Guanatanamo).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 24.10.2010. 08.21

    Tas “kreisais radikālis” ir žurnālists no Austrālijas un WikiLeaks ir tikai viens no viņa projektiem, kuri pēc principa ir tādi paši kā pietiek.com, tikai mērogi citi un intereses iziet ārpus pīļu dīķa. Ja Lato Lapsa arī ir radikālis, ko sponsorē musulmaņu ekstrēmisti… nu lai jau būtu.

    Vispār interesants džeks tas Esanžs. Jauniņš vēl. Nav pat 40. Tā bišķi negaidīti. Pēc tā ampluā man liktos, ka kungs jau gados varētu ko tādu darīt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 24.10.2010. 13.32

    “Shitaas krievu uztureetaas ~ taisnibas dzeguzes~ kaa “WikiLeaks” uc ir ljaunaakas par talibiem, kuri spridzina tirgus laukumos.”

    Šitās ausktā kara stila glupības nu gan varēji paturēt pie sevis. Paldies dievam, pasaulē ir cilvēki, kuri taisnīgumu un patiesību tur augstāk par politisko piederību.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

....Ojārs.... ....Kr 25.10.2010. 11.10

2003. gadā / Vaira Vīķe-Freiberga par Latvijas nepieciešamību iesaistīt savus pilsoņus karā: “Neraugoties uz pirmo nopietno krīzi visā NATO pastāvēšanas laikā, kad ir viedokļu atšķirības, Latvija neredz citu savas ārējās drošības garantu…”
Tātad drošības garants Latvijai ir izmaksājis 66 000 irākiešu civiliedzīvotāju dzīvības.
Ciešu miegu un izturīgu nervu sistēmu Vairai Vīķei Freibergai!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu