Karavīri paliks Afganistānā • IR.lv

Karavīri paliks Afganistānā

23
Evija Trifanova, LETA
Askolds Rodins

Misijas dalībnieki gādā arī par Krievijas drošību

Ceturtdien Saeima, kā jau bija gaidāms, vēl uz vienu gadu pagarināja mandātu Latvijas militārā kontingenta misijas turpināšanai Afganistānā. Pārliecinošs 64 balsu atbalsts. Aptuveni tikpat, cik pirms gada.

Debatēs runātāju nebija daudz – četri pagarināšanas atbalstītāji un viens pretinieks – PCTVL, Saeimas “aizejošās” frakcijas deputāts Vladimirs Buzajevs. Viņa reti īsā runa bija vēsturiska analfabētisma un izteicienu neizvēlības paraugstunda: “150 gadus eiropieši meklē uz savu dibenu piedzīvojumus šajā valstī un atrod.” Operācija Afganistānā notiek NATO virsvadībā, un vislielākais ir ASV militārais kontingents. Amerikāņi, protams, vismaz daļēji ir eiropiešu pēcnācēji, taču sen vairs nav eiropieši.

Vēl divi “buzajevi” ar plakātiem stāvēja pie Saeimas ēkas. Viens teica treknu nē “Afganistānas okupācijai”, cits vilka paralēli starp latviešu kristīšanu “ar uguni un zobenu” pirms 800 gadiem un mūsdienu latviešiem, kas citiem nes “Rietumu vērtības ar bumbām un automātiem”.

Cilvēki nezina vai izliekas nezinām to, ko bez grūtībām var uzzināt. Kaut vai to, ka ne jau iegribas pēc ASV armija sāka karadarbību pret reliģisko fanātiķu pārvaldīto Afganistānu. Vispirms bija 11.septembra traģēdija, kas prasīja turpat trīs tūkstošus bojā gājušo, un šīs traģēdijas saknes bija rodamas Afganistānā. Kaut vai to, ka misija Afganistānā nav NATO pašdarbība. Ik gadus to akceptē ANO Drošības padome.

Šogad Latvijas kontingentam iznāca neparasta situācija. Drošības padome mandātu pagarināja 13.oktobrī, akurāt tajā dienā, kad beidzās Latvijas kontingenta pilnvaras, kuras Saeima varēja pagarināt tikai savā nākamajā sēdē. Vienkāršāk sakot, mūsu puiši turpat diennakti izrādījās “nelegāļi”, kas nepameta dislokācijas vietas.

Misija turpināsies. Daudz runāts un rakstīts, kāpēc tas nepieciešams. Dzelžaini, neapstrīdami pretargumenti nav dzirdēti. “Rietumu vērtības” var izrādīties nopietnā pretrunā ar vietējām tradīcijām. Ir tāds pasens, toties ļoti uzskatāms piemērs. XVI gadsimtā spāņu konkistadori iekaroja Vidusameriku, tai skaitā acteku valsti, kurā tradicionāli tika praktizēta cilvēku masveida upurēšana. Neidealizēsim konkistadorus, taču viņi bija kristieši, un pat šiem nežēlīgajiem cilvēkiem tas likās par traku. Tradīcijai pielika punktu. Pret pamatiedzīvotāju gribu.

Buzajeva runā bija arī patiesa informācija: viņš atgādināja par “nesen pabeigto priekšvēlēšanu kampaņu, kur vismaz trīs partijas, tajā skaitā PCTVL, “Saskaņas centrs” un Zaļo un zemnieku savienība solīja tikt galā ar mūsu piedalīšanos šajā kara avantūrā”. ZZS no situācijas izkūlās sev raksturīgā manierē: sakot, ka runa bijusi par militārā kontingenta atsaukšanu “vispār” un nevis nekavējoties.

Par Latvijas militārā kontingenta misijas pagarināšanu nenobalsoja neviens no Saeimas sēdē klātesošajiem PCTVL un SC deputātiem. Protams, “Al Qaeda” šūniņu izvedošanās un aktīva darbība Latvijā vismaz tuvākajā laikā nav gaidāma. Taču tās rīkoti terora akti ir iespējami citās Eiropas ir valstīs. Latvijas iedzīvotāji mēdz ceļot uz šīm valstīm, arī tur strādāt. Tāpēc, un tas aprādīts daudzkārt, Latvijas militārais kontingents Afganistānā – tā ir gādāšana arī par mūsu pašu drošību.

Protams, 175 vīru lielā Latvijas kontingenta atsaukšanu Afganistānā neviens pat lāgā nepamanītu. Ja nu vienīgi tā ciemata ļaudis, uz kuru viņi izbūvēja ūdensvadu.

Kopš 2001.gada 11.septembra Amerikā nav noticis neviens islāma fundamentālistu sarīkots terora akts. Bijuši sagatavošanas mēģinājumi, taču bez panākumiem. Pēc 2005.gada sprādzieniem krietni efektīvāk sākuši strādāt apdraudētāko Rietumeiropas valstu speciālie dienesti.

Saeimā pret “okupācijas karaspēku Afganistānā” balsojušajiem laikam neviens nav pastāstījis, ka pēc tūlītējas visu ārvalstu kontingentu evakuācijas varu Afganistānā, varbūt ne uzreiz, taču atgūtu islāma radikāļi. Un par kārdinošāko – tāpēc, ka daudz neaizsargātāks, – viņu pasaules islamizācijas objektu kļūtu Vidusāzijas valstis un Krievija. Latvijas karavīri Afganistānā kopā ar citiem sabiedrotajiem stāv arī Krievijas drošības sardzē. Mūsu par promaskaviskajām uzskatītās partijas to, šķiet, īsti nesaprot. Citādi balsojums neizrietētu no tām ierasti raksturīgā antirietumnieciskuma.

Komentāri (23)

Agnese Lûse 18.10.2010. 02.38

“Relatīvā miera ” labad, tiek ļauts afganistaniešiem audzēt narkotiku !

+1
0
Atbildēt

0

Agnese Lûse 18.10.2010. 02.34

Es tiešām gribu zināt par kādu drošību stāv Latvijas un citu valsts karavīri Afganistānā ja narkotisko augu audzēšana un eksports ir palielinājusies līdz rekordlielam līmenim.
Pasaules Narkotiku ziņojumā teikts, ka vairāk nekā 90% nelegālā opija, kas tiek izmantots heroīna iegūšanā, tiek eksportēts no Afganistānas.
Pie talibiem to rādītāji bija krietni zem 30 %
Tad jau sanāk jocīgi jūs tur audzējiet koku,magones utt lai jums būtu “ko darīt” un nauda “iztikai”…?
Jo ja labi gribētu tos desmitos tūkstošus hektārus varētu dažās dienās iznīcināt,bet nē negribam aiztikt afganistānas “zemniekus” jo jau tagad netiekam galā,,,

0
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 16.10.2010. 14.41

Kas attiecas uz visu pārējo, tad ne jau 11. septembris bija iemesls iebrukumam Afganistānā. Afganistānas magoņu lauki baroja ne tikai narkobaronus un pašus afgāņus, liela daļa naudas nonāca blakus esošo reģionu nemierniekiem, kas par to iegādājās ieročus, lai turpinātu cīņu par ko nu katri tur cīnījās- par neatkarību, pret blakus ciltīm, pret sunnītīm vai šiītiem (t.i. vieniem pret otriem) u.tml. Citiem vārdiem sakot- traucēja amerikāņiem kontrolēt valstis, kurās atrodas ievērojami naftas krājumi un ceļi šo krājumu nogādāšanai pa visu pasauli. Nogriežot finansējuma avotu, viņiem ir izdevies situāciju reģionā stabilizēt (vēl tikai Pakistāna, Sudāna un Etiopija/Eritreja jāpiebeidz). Principā mūsu 175 karavīri piedalās misijā, kas ļauj pasaules bagātnieku (no kuriem lielākā daļa ir amerikāņi) naudas maisiem turpināt pildīties. ASV prezidenti ir izpildījuši to, ko no viņiem sagaidīja partiju sponsori. Un ko mēs esam no tā ieguvuši? Apmēram- neko.

+1
-1
Atbildēt

6

    daina_tabuna > daina_tabuna 17.10.2010. 15.55

    Es piedāvāju atsaukt karavīrus, izstāties no NATO un likvidēt armiju vispār, jo varbūtējais apdraudējums no vienas puses ir neliels, bet no otras puses ja tas tomēr piepildās, tad iespēja uzvarēt šo iespējamo pretinieku ir tik minimāla, ka zaudējumi no mūsu puses būs smagi un pilnīgi bezjēdzīgi. AM budžetu var izmantot daudz lietderīgāk. Kā jau N reizes esmu minējis- amerikāņi aizsargās savas investīcijas, nevis bojās attiecības ar Krieviju 5. panta ietvaros niecīgas valsts dēļ. Turpretim, ja Latvijā būs ievērojamas ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas investīcijas, tad mums pat nav jābūt NATO, lai NATO valstīm Latvija būtu tā vērta, lai lektos ar Krieviju.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > daina_tabuna 17.10.2010. 19.05

    shito apgalvojumu par 5. pantu un nelietigajiem it kaa sabiedrotajiem, kuri muus uzmetiis pirmajaa reizee, es lasu ik dienas krievu mediju komentos :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 17.10.2010. 21.12

    @rinķī apkārt
    Un domā, ka tā nav taisnība tāpēc vien, ka krievu mediju komentos tas lasāms? Nosauc vienu iemeslu (izņemot investīciju aizstāvēšanu) kāpēc amerikāņiem būtu jāiesaistās aktīvā karadarbībā pret Krieviju, ja vien krievi neiebrūk pašā Amerikā! Amerikāņi nav krievi, lai rīkotos neloģiski, principiāli vai ponta pēc. Ja viņi pie sevis parēķinās, ka nav vērts riskēt ar Trešo pasaules karu dēļ Latvijas, tad upurēs vienā setā un piekāš visādi panti. Un baidos, ka pat igauņi mums kārtējo reizi vairs palīgā nenāktu, ja Krievija izlemtu iebrukt. Sekojoši- armijas uzturēšana ir bezjēdzīga, jo vienīgais potenciālais pretinieks mums tāpat nav pa zobam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > daina_tabuna 17.10.2010. 21.36

    Brinos par tevi :)) Kaa tu vari buut reizee tik praatigs ( jaut. par koaliciju) un nepraatigs – attiecibas ar NATO :) Bet ok, viss naak ar laiku. Paaries tev taa ~ eiroskepse~ ari LV vietu pasaulee ieraudzisi pareizaa spogulii, komplektaa ar liidzekljiem, kaa sho vietu notureet :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 18.10.2010. 09.16

    Protams, ka ar laiku nāk. Kad beidzot atnāks amerikāņu investīcijas, tad vispār atkritīs jēga dalībai NATO. Šobrīd vismaz ir šķietamais psiholoģiskais drošības garants un paranoiķiem ir ciešāks miegs :-)

    Nu ja neatnāks, kas ir diezgan ticami, jo amerikāņi pragmātisma vadīti šeit neko dižu neinvestēs… nāksies ārstēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > daina_tabuna 17.10.2010. 13.41

    Tatad Tu piedaava atsaukt muusu karavirus no Afganistanas, izstaaties no NATO un atgriesties pie militaaraa iesaukuma LV, desmitkaarshot izdevums aizsardzibai un gala beigaas nonakt pie chika :) Jo muusdienu militaaro spelju kontekstaa mees vieni esam riiciibas nespeejigi, atceries Gruziju un tad rkasti par globalam lietaam,

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu