"Māmiņu klubs" draud ar starptautisku skandālu • IR.lv

"Māmiņu klubs" draud ar starptautisku skandālu

20
Andrius Ufartas, F64

Apvienība prasa valdībai aizstāvēt vecāku intereses starptautisko aizdevēju priekšā

Vecāki cer, ka valdība aizstāvēs vecāku intereses starptautisko aizdevēju priekšā, bet, ja tā nebūs, tad apvienība "Māmiņu klubs" ir gatava rīkot starptautiska mēroga skandālu, aģentūrai LETA sacījusi organizācijas vadītāja Sandija Salaka.

Salaka pauž, ka jau iepriekš bija zināmi Pasaules Bankas (PB) ieteikumi par bērna kopšanas pabalstu, to aizstājot ar konstantu summu, un pirms vēlēšanām politiskie spēki solījuši, ka PB ieteikumi netikšot ņemti vērā. Turklāt valdībā nav vienota viedokļa par pabalsta izmaksāšanu, piemēram, starp Labklājības ministriju (LM) un Finanšu ministriju (FM). Tas radot bažas, jo nepietiek ar to, ka tikai LM atbalsta vecākus.

Kā liecina PB gala ziņojuma dokumenti, kas iesniegti valdībai, sociālā budžeta situācijas uzlabošanai PB ierosina pašreizējo pēc darba algas aprēķinātā bērnu kopšanas pabalsta sistēmu aizstāt ar ikmēneša pabalstu 100 latu apmērā, kas tiktu maksāts no valsts pamatbudžeta, nevis no īpašā sociālā budžeta. Sociālā budžeta izdevumu samazināšanai PB iesaka atteikties no ģimenes valsts pabalsta maksāšanas ģimenēm, kas nav nabadzīgas, un maksāt to tikai nabadzīgām ģimenēm ar bērniem.

"Māmiņu kluba" vadītāja lēš, ka konstanta pabalsta ieviešana nostādīs daudzas ģimenes vēl sarežģītākā situācijā un tas nekādā gadījumā neveicināšot demogrāfisko situāciju valstī. Ja tā notikšot, vecāki ir gatavi vērsties starptautiskajās organizācijās, informējot par bērnu situāciju Latvijā. Salaka tomēr pauda cerību, ka valsts būs tā, kura savus iedzīvotājus aizstāvēs, jo Latvijā jau tāpat ir maz bērnu, bet, mainot pabalstu, situācija varētu pasliktināties vēl vairāk.

LM aģentūrai LETA paziņoja, ka ministrija ir iepazinusies un novērtējusi gan PB, gan Starptautiskā Valūtas fonda ierosinājumus, taču par izmaiņām sociālās apdrošināšanas, tostarp pensiju sistēmā LM viedoklis nav mainījies un atrodams sociālās apdrošināšanas sistēmas koncepcijā.

Jau ziņots, ka Latvijas valdībai 2011.gada valsts budžeta izdevumu mazināšanā būs jāizšķiras, vai īstenot PB sagatavotos ieteikumus sociālajā, veselības un izglītības jomā.

Komentāri (20)

markonimarkoni 15.10.2010. 11.59

Man šķiet, ka te ar šo rakstu ir savārīts vesels ķīselis. Runa ir par bērnu kopšanas pabalstu vai par vecāku pabalstu!?
Šobrīd bērnu kopšanas pabalsts ir sekojošs (http://www.vsaa.lv/vsaa/content/?lng=lv&cat=669): “Pabalsta apmērs mainās atkarībā no bērna vecuma un prasītāja nodarbinātības fakta:
# līdz bērna viena gada vecumam, pabalsts ir 50 lati mēnesī;
# no bērna viena līdz divu gadu vecumam pabalsts ir 30 lati mēnesī.”
Bet vecāku pabalsts (http://www.vsaa.lv/vsaa/content/?lng=lv&cat=7766): “Piešķiramā pabalsta apmērs ir 70% no pabalsta saņēmēja mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, taču tas nevar būt mazāk kā 70% no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divkārša apmēra (šobrīd tas ir 63 lati mēnesī)” un to maksā līdz bērna 1 gada vecumam. – Un ja samazina šo un padara par visiem vienādu, tad Māmiņu kluba iebildumi ir vietā.

+3
0
Atbildēt

0

a_oleinika 15.10.2010. 10.09

Pilnīgi nesakarība bubināšana no Māmiņu kluba pārstāves.
Lielie pabalsti ir bagātākajām ģimenēm. Sociāli atbalstīt paredzēts tikai nabadzīgās. Kur dramatika? Nabadzīgajiem tas var dot pat vairāk, bet turīgākajām jātiek pašām galā.
Daudzi esot uz nabadzības robežas, un viņiem bez valsts atbalsta nebūšot cilvēka cienīga dzīve – un kur tās robežas noteiktas? Trekno gadu sapņos? Neapdomīgi sagrābtos kredītos?

Šāds pabalsts noteikti nav labākais dzimstības veicināšanas mehānisms. Es pats uz to gan noskatos it kā no malas. Man ir 4 sīkie, bet nekad neesmu paļāvies uz valsts pabalstiem – patīkams bonuss, bet ne vairāk.

+3
0
Atbildēt

0

aivars graumanis 14.10.2010. 19.20

No raksta secinu ka māmiņu kluba pārstāve uzskata ka nauda rodas tikpat viegli kā bērni…

+6
-3
Atbildēt

1

    Jānis Brasliņš > aivars graumanis 15.10.2010. 13.49

    >”Zakiitim” Laikam jau Zaķītim bērnu nav, ja domā, ka bērnus iznēsāt un izaudzināt ir vieglāk, nekā nopelnīt naudu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu