Populārākie sporta veidi ir futbols un basketbols • IR.lv

Populārākie sporta veidi ir futbols un basketbols

50
Romāns Kokšarovs, F64

Hokejs no trešā populārākā pozīcijas Latvijā noslīdējis uz piekto vietu

Futbols un basketbols Latvijā joprojām ir sporta veidu popularitātes saraksta virsotnē, turpretī hokejs no trešās vietas pirms gada ir noslīdējis uz piekto, palaižot garām volejbolu/pludmales volejbolu un vieglatlētiku/skriešanu, vēsta aģentūra BNS.

Jau otro gadu pētījumu ''Sporta mārketings Latvijā'' veikusi "ASAP Promo" ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS, Izglītības un zinātnes ministrijas un Latvijas Olimpiskās komitejas atbalstu. Pētījuma uzdevums bija aprēķināt indeksu, kas raksturo dažādu sporta veidu popularitāti Latvijā. Pētījumā aptaujāti 1063 iedzīvotāji par 65 sporta veidiem vai to grupām.

Pēc pašu iedzīvotāju līdzdalības populārākie ir futbols, vieglatlētika/skriešana, volejbols/pludmales volejbols, basketbols un riteņbraukšana. Pēc sporta auditorijas, kas rāda, par ko visvairāk cilvēki interesējas, populārākie ir hokejs, futbols, basketbols, vieglatlētika/skriešana un motosports. Savukārt pēc sporta statistikas indeksa, kas izveidots no deviņiem rādītājiem, kurus iesniegusi Latvijas Sporta federāciju padome un Izglītības un zinātnes ministrija, populārākie ir volejbols/pludmales volejbols, futbols, basketbols, orientēšanās un vingrošana.

Kopējais sporta veidu popularitātes indekss iegūts no trim apakšindeksiem. Indekss var svārstīties no 1, kad visos parametros ir viszemākie rādītāji, līdz 65, kad visos parametros ir visaugstākie rādītāji. Dati liecina, ka futbols ieņem vienu no līderpozīcijām nodarbināto skaita ziņā. Pēc pasīvās līdzdalības sportā tas ierindojas pēc hokeja, kas ir pārliecinošs līderis.

Arī basketbols ir viens no sporta veidiem, kam iedzīvotāji visvairāk seko. Tas ir līderis audzēkņu skaita ziņā sporta izglītības iestādēs, kā arī valsts piešķirtā finansējuma apmēra ziņā. Volejbols/pludmales volejbols un vieglatlētika/skriešana ir sporta veidu sarakstā, ar kuriem pēdējā gada laikā nodarbojušies visvairāk iedzīvotāju. Vieglatlētika ir līdere rīkoto Latvijas un Latvijas jaunatnes meistarsacīkšu skaita ziņā.

Pēc SKDS direktora Arņa Kaktiņa vērtējuma, hokejs ne ''tik daudz slīdējis uz leju, cik pārējie divi sporta veidi cēlušies uz augšu''. Hokejam ir vislielākais sekotāju pulks – to, kas tam seko medijos un apmeklē sacensības klātienē. Gada laikā visvairāk – 76% – aptaujāto sekojuši līdzi ''Rīgas Dinamo'' hokeja komandas gaitām. Otrajā vietā ar 17% bijis futbola klubs ''Skonto'', trešajā ar 13% – basketbola klubs ''Ventspils''.

Latvijas sporta veidu TOP 10 (iekavās vietas iepriekšējā gada sarakstā):
1. (1.) Futbols, minifutbols, pludmales futbols 62 punkti;
2. (2.) Basketbols 61;
3. (4.) Volejbols, pludmales volejbols 60;
4. (5.) Vieglatlētika, skriešana 59;
5. (3.) Hokejs 59;
6. (7.) Riteņbraukšana, riteņbraukšana trekā, BMX 56;
7. (9.) Motosports 52;
8. (12.) Florbols 49;
9. (13.) Bokss 47;
10. (10.) Daiļslidošana, ātrslidošana, šorttreks 46.

Galvenais pētījuma uzdevums ir palīdzēt iespējamajiem sponsoriem. Kopējā tabulā sporta veidi vai to grupas apvienotas pēc iedzīvotāju aptaujas par aktīvo un pasīvo līdzdalību sportā, sporta interneta un TV auditoriju datiem, citu statistisko informāciju par sporta izglītības iestādēm, sporta federāciju aktivitātēm, biedriem un to rīkotajiem pasākumiem.

Komentāri (50)

eryx2 14.10.2010. 17.38

Šeit būtu vietā jautājums – kādus spotra veidus valstī vajadzētu atbalstīt un stimulēt, vai tos par ko cilvēki interesējas (sēžot ar alus pudeli un čipsu paku pie televizora), vai tomēr tos, ar ko cilvēki paši nodarbojas un tādējādi uzlabo savu veselību un dzīves kvalitāti? Sponsoriem, neapšaubāmi, interesantāki ir pirmie, jo tas ir liels reklāmas tirgus. Ar skaudību vienmēr skatos uz kaimiņiem igauņiem, kur valsts atbalsts un investīcijas ir orientētas uz individuālajiem sporta veidiem – distanču slēpošanu, riteņbraukšanu, skriešanu, orientēšanos utt. Ir, protams, skaisti, ja var komandu sportā atlasīt spējigākos bērnus un jauniešus, bet maz kuram vairs interesē tie, kas paliek aiz svītras, un to ir nesalīdzināmi vairāk. Latvijai ir vajadzīgs, lai arī šie cilvēki būtu fiziski aktīvi, domātu par savu veselību un trenētos kaut vai tāpēc, lai samērotu savas spējas ar draugiem un paziņām tautas skrējienos, slēpošanās sacensībās vai velomaratonos.

+1
0
Atbildēt

0

miezis1 14.10.2010. 16.32

Man liekas, mistisks tops, būtu forši zināt precīzu sadalījumu no kā tas sastāv, tagad sanāk tops no 9 faktoriem, kāds ir svars katram?

+1
0
Atbildēt

0

rozaa11 14.10.2010. 16.30

Nu SKDS nav tas gadijums , ir objektīvi.Pašam gan hoķis un futbols iet pie sirds.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu