Žīguram nav skaidras atbildes par elektrības tarifiem • IR.lv

Žīguram nav skaidras atbildes par elektrības tarifiem

7
Raitis Plauks, F64

''Latvenergo'' sakārtot palīdzētu uzņēmuma akciju kotēšana biržā

Jaunais valsts energokoncerna "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs pagaidām nesniedz skaidru atbildi, vai nākamgad gaidāms elektroenerģijas tarifu pieaugums un kāds tas varētu būt, jo pagaidām neesot iepazinies ar aprēķiniem. To amatpersona pauž intervijā biznesa portālam "Nozare.lv".

Tomēr viņš norāda, ka "Latvenergo" tarifi līdz šim bija vieni no viszemākajiem Eiropā. "Cerēt, ka esam atrauta vientuļa sala no kopējā tirgus, nav nekāda pamata," saka Žīgurs, uzsverot, ka energoapgādē svarīgi arī drošības jautājumi. "Ja nemodernizēsim energoapgādes jaudas un līnijas, tad var iestāties brīdis, kad ne par kādu naudu nav iespējams iegūt elektrību. No tā līdz šim izdevies veiksmīgi izvairīties, un šāda notikumus apsteidzoša darbība – investīcijas drošībā, jaudās – jāturpina," saka jaunais vadītājs.

Jau vēstīts, ka ''Latvenergo'' valsts pilnvarnieks, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce iepriekš brīdinājis rēķināties ar iespēju, ka nākamgad aprīlī vai maijā elektroenerģijas tarifs pieaugs, un tas būs lielā mērā atkarīgs no gāzes cenas. Latvijā elektroenerģijas tarifi nav mainījušies kopš 2008.gada, taču ir paaugstināti pārvades tarifi. Jāpiebilst, ka gāze Latvijā ir galvenā izejviela elektrības ražošanā.

Žīgurs sarunā ar Latvijas Radio iepriekš atturējās komentēt ''Latvenergo'' darījumu kārtību, atzīstot, ka tik lielā uzņēmumā tie varētu noritēt mazāk caurskatāmi. Taču jaunais koncerna vadītājs esot apņēmies to labot, un sakārtot sistēmu varētu palīdzēt ''Latvenergo'' akciju kotēšanas biržā. Pēc līdzšinējā koncerna valdes vadītāja pienākumu izpildītāja Ulda Barisa iepriekš teiktā, sakārtotu uzņēmumu kotēšanai biržā, vajadzētu divus, trīs gadus.

Jau vēstīts, ka pašreizējais "Rīgas siltuma" (RS) vadītājs Žīguru par piemērotāko kandidātu "Latvenergo" valdes priekšsēdētaja amatam nosaukts 5.oktobrī. Šim amatam pretendēja 19 cilvēki, starp tiem arī Bariss un SIA "Eko Baltija", AS "Latvijas zaļais punkts" un "Eko investors" vadītājs Māris Simanovičs.

Žīgurs aicina nekavēties ar jaunā RS vadītāja izvēli, jo siltumuzņēmumam esot gaidāma grūta ziema līdz ar iedzīvotāju maksātspējas pasliktināšanos un siltumenerģijas tarifu kāpumu. Kā vēsta aģentūra BNS, RS padome nolēmusi valdes priekšsēdētāja amatam virzīt pašreizējo kompānijas valdes locekli Normundu Talci.

Komentāri (7)

mxblack 07.10.2010. 11.51

Vai šie nodokļi tiks celti tādēļ, ka Latvenergo pietrūkst naudas attīstībai, vai tādēļ, ka te elektrība ir lētāka kā Eiropā. Cik zinu no mēdijiem, Latvenergo nedzīvo trūkumā, viņiem ir lieli naudas uzkrājumi. Tātad Žīgurs grib, lai tarifi Latvijā vienkārši būtu tādi paši kā Eiropā. Bet vai mūsu algas šeit ir tādas kā Eiropā? Jau tagad es nevaru pilnībā izmantot elektrības dotās iespējas mājā. Gribētos pacelt temperatūru dzīvoklī no 16 gr. vismaz uz 18 gr, bet es baidos vai varēšu samaksāt šādu rēķinu. Pat putekļusūcēju nedrīkstu lietot ar pilnu jaudu, nemaz nerunājot par siltā ūdens boileri. Ir visādi jālaipo, jādzīvo stresā. Jo dārgāka būs elektrība, jo mazāk to varēšu lietot. Tātad peļņas tur nebūs, tikai liekas problēmas iedzīvotājiem. Vai to vēlas Žīgurs? TP deputāti mums ir uzdāvinājuši “lielisku speciālistu ar pieredzi…”.

+4
0
Atbildēt

0

maija_trikule 07.10.2010. 11.56

Ja Žīgurs padzīvotu mēnesi no minimālās algas, pie tam ar kādiem pāris barojamiem bērniem un pienākumu katru dienu tērēt naudiņu no minimālās algas vēl braukšanai uz darbu, tad viņam viss būtu skaidrs. Kungs aizmirsis, ka, ja arī elektroenerģijas tarifi esot vieni no zemākajiem Eiropā, tad arī algas mums ir vienas no zemākajām Eiropā. Centieni pie masīvi samazinātajām algām (kas galīgi nav kā Eiropā) paaugstināt vēl kādius tarifus, tikai lieku reizi apstiprina faktu, ka valstī tiek veikts sistemātisks, mērķtiecīgs ekonomiskais genocīds pret mazatalgotajiem kultūras, izglītības u.c. darbiniekiem. Tauta bez smadzenēm ir mīcāma masa, ko arī grib panākt.

+2
0
Atbildēt

0

rozaa11 07.10.2010. 12.44

Viņiem vajadzētu minīt stratēģiju tas arguments ka mums kautkas ir visszemākais eiropā jau sāk sēdēt aknās.Turklāt nav gan visszēmākie zemāki ir vēl kādās 4 valstīs.Un kas attiecas uz gāzes sadārdzinājumu kas ir par iemeslu lai celtu tarifus man neviens neprasija ražosim elektrību no gāzes vai koksne + ja vajag nedaudz ogles kas nenāk no viena piegādātāja.
neprasija kādus tarifus vajag iepirkumam no hesiņiem turbīnām kas ir VIENI NO LIELĀKAJIEM EIROPĀ .
Secinājums MAZĀK GĀZES VAIRAK KAUTKO CITU UN TIKTIEŠĀM PAR EIROPAS CENĀM.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu