Sola publiskot Lemberga stipendiātu sarakstus • IR.lv

Sola publiskot Lemberga stipendiātu sarakstus

27
Gints Ivuškāns, F64

Jaunā portāla pietiek.com veidotāji vēlas atklāt politisko lēmumu pirkšanas praksi

Ceturtdien, 30.septembrī, divas dienas pirms 10.Saeimas vēlēšanām, topošais portāls pietiek.com publiskos tiesībsargāšanas iestāžu rīcībā esošos, līdz šim atsevišķu fragmentu veidā atklātībā parādījušos tā sauktos Lemberga stipendiātu sarakstus par laiku no 2001. līdz 2006.gadam, preses paziņojumā informē portāla veidotāji.

''Mēs uzskatām, ka šis ir īstais brīdis, lai publicētu šos daļēji šifrētos dokumentus, par kuriem Ventspils mērs Aivars Lembergs neko nezinot un kas tika atklāti, kratīšanas laikā izņemot un pēc tam izpētot nepietiekami rūpīgi iztīrītos Ventspils ''melnās grāmatvedības'' datoru diskus,'' teikts paziņojumā. Kā uzsver portāla veidotāji, Lemberga stipendiātu saraksti raksturo pēdējās desmitgades politisko lēmumu pirkšanas praksi, tāpēc brīdis pirms ''valsts lielākās izšķiršanās četru gadu laikā'' ir īstais to publiskošanai.

Bijusī laikraksta ''Diena'' žurnāliste Baiba Rulle Ir.lv apstiprināja, ka ir viena no jaunā portāla veidotājām. Jaunās interneta vietnes satura atlases principi tikšot skaidri definēti ceturtdien, kad tas pirmo reizi būs pieejams lietotājiem sākotnējā variantā. Rulle paskaidroja, ka projekts uzsākts patlaban Latvijas medijos izveidojušās situācijas dēļ, kad arvien lielāku ietekmi iegūst politiķi un oligarhi. Taču šis nebūšot parasts ziņu portāls, bet meklēšot dziļāku saturu, informāciju, ko kāds vēlas slēpt vai noklusē, meklēs atbildes uz jautājumu ''kāpēc''.

Pēc Ir.lv rīcībā esošās informācijas, ar jauno portālu saistīta ilggadējā politikas žurnāliste Agnese Margēviča, kas strādājusi laikrakstā ''Neatkarīgā Rīta Avīze'' un ''Dienas Bizness''. Iespējams, tā satura veidošanā piedalīsies žurnālists Lato Lapsa, kurš gan viņam izteikto draudu dēļ līdz vēlēšanām apturējis profesionālo darbību.

Kā ziņo aģentūra LETA, domēns "pietiek.com" šā gada 16.augustā reģistrēts Īslandes galvaspilsētā Reikjavīkā. Savukārt domēnu "pietiek.lv" reģistrējis Lapsam daļēji piederošais SIA "Baltic Screen". Iepriekš Lapsa Lemberga krimināllietas materiālus publiskoja interneta vietnē rokasgramata.com. Augustā "Baltic Screen" laida klajā Lemberga dzīvei un darbiem veltītu ''rokasgrāmatu'' "Kā nozagt miljardu". Tika izdota arī grāmata par politiķi Aināru Šleseru (PLL), pēc kuras iznākšanas Lapsam izteikti draudi, tāpēc viņš vērsās Drošības policijā un slēdza vairākas interneta lapas, tostarp rokasgramata.com.

Komentāri (27)

disassociative 28.09.2010. 11.42

Dažādos portālos, NEO ziņās, pāris intervijās ir publiski bijuši pieejami materiāli par faktiski visai nopietniem noziegumiem, bet reakcijas no tiesībsargājošām iestādēm nekādas. Drīzāk ir reakcija pret tiem cilvēkiem, kas uzdrošinās runāt. Tagad tiks nopublicēts Lemberga stipendiātu saraksts, faktiski publiski pierādot, ka Saeimā balsis tiek pirktas un pēc tam tālāk atkal sekos klusums. Kad reiz tiesībsargājošās iestādes nostāsies valsts pusē? Jeb paši arī stipendiāti?

+38
-1
Atbildēt

3

    Pēterītis > disassociative 28.09.2010. 12.19

    Tikai baidos, ka deputāti Kriminālprocesa un Prokuratūras likumus nemainīs. Kuram gan gribās no Saeimas krēsla pāsēsties uz citāka beņķīša aiz aizrestota loga.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > disassociative 28.09.2010. 11.46

    alias, Lemberga stipendiātu lieta tiek izmeklēta jau 3 gadus. Ja sekotu NP, tad uzzinātu, ka lieta ir nedaudz iebuksējusi divu galveno liecinieku nespējas liecināt dēļ – pirmais ir nomiris un otrais – grāmatvede – ir atteikusies liecināt (kas ir viņas tiesības). Šobrīd ir jāmeklē vēl citi veidi, kā sasaistītu iegūtos pierādījumus ar Lembergu.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > disassociative 28.09.2010. 12.11

    Kamēr netiks mainīti Prokuratūras un Kriminālprocesa likumi, nekas nemainīsies. Tiesībsargājošas iestādes Latvijā saškeltas starp diviem varas atzariem – tiesu varu (prokuratūra) un izpildvaru (Iekšlietu ministrijas sistēma). Pietiek jebkurā veidā iespaidotam policijas izmaklētājam uzsākt kriminālprocesu par visvieglāko noziegumam neatbilstošu pantu, Prokuratūras likums dod likumīgas iespēja izmeklēšanu vilkt garumā, līdz iestājas noilgums. Valdībai atņemtas jebkādas iespējas realizēt virs Ministru kabineta durvīm rakstīto: VIENS LIKUMS, VIENA TAISNĪBA VISIEM.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 28.09.2010. 11.47

šajaa laika periodaa lembe portfelii uz saeimu nosuutiijis 7 ļimonus …valstij nozagtaas naudas( vai kaads nestu savu???), paarsvaraa maksaats tika par leemumiem kuri attaalinaatu viņa atmaskošanu valsts nozagšanaa un ieseedinaašanu cietumaa …praktiski aiz šiem leemumiem un balsojumiem sleepjas visa muusdienu mafiozaa struktuura ar visu eenu ekonomiku , vieniigais viņu ienaidnieks ir vienotiiba , aicinu savu balsi atdot par viņiem , par otro sarakstu!

+23
0
Atbildēt

0

mary75 28.09.2010. 11.59

Mums jau iet kā Krievijā – valsts un tiesībsargājošas institūcijas nevēlas pildīt savas funkcijas, tāpēc šo tukšumu aizpilda atsevišķi cilvēki, lai ar kādu mērķi viņi to dara, fakts pats par sevi pozitīvs.
Baidos tikai, ka Latvijas snaudošajai sabiedrībai un, īpaši, Lemberga un ZZS faniem viss vienalga, tiem “jūtas valda par prātu”.

+24
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu