Dombrovskis: līdzekļi finanšu sektora stabilizācijai jāmazina • IR.lv

Dombrovskis: līdzekļi finanšu sektora stabilizācijai jāmazina

20
Tomas Urbelionis, F64

Premjerministrs cer šādu vienošanos panākt ar starptautiskajiem aizdevējiem

Starptautiskajā aizdevumā rezervētie līdzekļi finanšu sektora stabilizācijai būtu jāsamazina, sestdien intervijā laikrakstā "Diena" pauž Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL/''Vienotība''). Viņaprāt, šāda vienošanās būtu jāpanāk ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Dombrovskis atzina, ka iecere pārskatīt vienošanās ar aizdevējiem viņam bijusi jau stājoties premjerministra amatā.
"Pirmais uzdevums bija mainīt budžeta deficīta griestus – sākotnējā vienošanās paredzēja pagājušajā un šajā gadā 5% iekšzemes kopprodukta (IKP) deficītu, nākamgad – 3%. Mēs panācām vienošanos par 8,5% IKP deficītu šogad un 6% nākamgad, tātad – krietni pakāpeniskāku fiskālās konsolidācijas ceļu," klāstīja politiķis.

Viņš atzina, ka vienmēr ir nianses, ko var pārskatīt. "Piemēram, daudz pieminēto publiskās – privātās partnerības jautājumu. Ja ir labi, nevis Dienvidu tilta tipa projekti, par to varētu runāt. Tas, kas ir jāpārskata un pie kā jau tiek strādāts, ir aizņēmuma saņemšanas grafiks. Ir jāatver jautājums par šo finanšu sektora stabilizācijas rezervi, ko, manuprāt, varētu samazināt," teica Dombrovskis.

Latvija 2008.gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu – šie līdzekļi ir paredzēti galvenokārt budžeta deficīta segšanai un banku sektora stabilizācijai. Patlaban Latvija izmantojusi aptuveni 3,5 miljardu aizdevuma daļu.

Komentāri (20)

mxblack 18.09.2010. 14.53

Droši vien, jo šo naudu varam izmantot tikai minētajiem mērķiem, bet nevaram izmantot ekonomikas sildīšanai. Bet tas šodien būtu galvenais uzdevums. Vēl jau ir atkarīga arī šīs naudas cena pēc pārstrukturēšanas. Bet par to lai domā finasisti. Es uz Dombrovski paļaujos.

+5
0
Atbildēt

2

    mxblack > mxblack 18.09.2010. 18.18

    Man ir grūti spriest par visiem biznesa knifiem, jo tā nav mana specialitāte. Tomēr strādājot privātajā sektorā šāds tāds priekšstats ir. manuprāt te strādā vairāki faktori. Mūsu uzņēmumam lielas problēmas rada Latu konvertācijas, Latvijas nodokļu politika un bieži arī likumdošana. Tāpēc mūsu uzņemums daļu ražošanas pat pārcēla uz Lietuvu, lai izejvielas nebūtu jāved pāri Latvijas robežai. Tagad vedam daļēji apstrādātu produkciju. Arī gāze šeit liekas ir dārgāka. Un šoferiem ir darbs, he-hē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janisholsteins > mxblack 18.09.2010. 18.00

    Paskaties, lūdzu, Latvijas Bankas mājas lapā Maksājumu Bilances datus sadaļā Statistika. Tur var glīti redzēt, ka no Latvijas aizplūst nauda uz citām zemēm ailē ‘ārvalstu tiešās investīcijas’ (FDI). Tas nozīmē, ka Latvijā IR nauda, tikai nav iespējas to sakarīgi ieguldīt, tāpēc Latvijas uzņēmēji un finansisti šo naudu investē ārvalstīs.
    Attiecīgi, ‘ekonomikas sildīšana’ nedos labumu Latvijas sabiedrībai – šī vieglāk pieejamā nauda tiks ieguldīta ārvalstīs. Vai vēl sliktāk – jau sāk parādīties patēriņa preču imports. Attiecīgi, sildīšanas nauda tiktu notrallināta importējot visādus s** patēriņam. Jēgas nekādas, REER augšā, konkurētspēja lejā un valstij tikai parādi.
    Kas jādara, lai FDI nāktu iekšā, nevis plūstu prom? Jāsakārto biznesa vide. Un tas nav izdarāms ar vienu LB/FM/MK/Saeimas lēmumu…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 18.09.2010. 15.18

Mums laikam vairs nav tādu banku kā Parekss, kuras varētu nogrimt atkal, paraujot sev līdzi valsts un pašvaldību naudu ! Bet , varbūt beidzot FUKTUKS ir sācis savu darbu un kontrolē visus Latvijā esošo banku finanšu līdzekļus?
Būtu jau labi, ja SVF, piemēram, atļautu ar šos finanšu stabilizācijas daļu līdzekļu pārdalīt nākošā gada budžeta izdevumu segšanai, kamēr Latvija sakārto likumdošanu, lai varētu tos ofšorniekus ņemt pie dziesmas un neļaut tiem piedalīties valsts pasūtījumos!

+2
0
Atbildēt

0

co_r_eya_c_torc463 19.09.2010. 08.45

Latvijas IZZADZĒJUS – LIBERASTUS CIETUMĀ AR PILNU KONFISKĀCIJU…!
ATJAUNOT NĀVES SODU PAR SEVIŠĶI SMAGIEM EKONOMISKIEM NOZIEGUMIEM PRET Latvijas TAUTU…
Latvijas BANKĀM JĀSTRĀDĀ LATVIJAS tautas LABĀ…
Atjaunot sociālo TAISNĪGUMU…
Latvijas TAUTAS KONSOLIDĀCIJA…

SIGURDS GRAUDIŅŠ – Saraksts N*3 …!

Vai SC TO VAR “PACELT”…

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu