Lietuva aicina AES investorus iesniegt piedāvājumus • IR.lv

Lietuva aicina AES investorus iesniegt piedāvājumus

29

Galīgo lēmumu par investoru piesaisti plāno pieņemt novembrī

Lietuva ir uzaicinājusi potenciālos jaunās atomelektrostacijas (AES) stratēģiskos investorus iesniegt saistošos piedāvājumus projekta finansēšanai, piektdien paziņoja Lietuvas Enerģētikas ministrija.

Kā vēsta BNS, ministrija izsūtījusi aicinājumu iesniegt saistošos piedāvājumus tiem konkursa dalībniekiem, kuru nesaistošie piedāvājumi atzīti par atbilstošiem konkursa nosacījumiem. Iepriekš šo piedāvājumu izvērtējuma rezultātus apstiprinājis arī enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

"Ir svarīgi, ka darbi norit saskaņā ar grafiku, un mēs ceram, ka līdz šī gada beigām mums būs partneris, ar kuru varēs sākt sarunas," paziņojumā citēts Sekmoka teiktais.Potenciālo investoru saistošos piedāvājumus Enerģētikas ministrija pieņems novembrī, bet galīgo lēmumu plānots pieņemt līdz gada beigām, teikts paziņojumā.

Konkursa dalībnieku nosaukumi pagaidām netiek atklāti, jo, pēc amatpersonu vārdiem, daži no tiem izjūtot spiedienu no Krievijas un citu valstu puses. Saskaņā ar neoficiālu informāciju vairāki potenciālie investori par šo situāciju jau sūdzējušies Eiropas Komisijai.Jau vēstīts, ka pagājušā gada nogalē  pilnībā tika slēgta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotie padomju laika reaktori tiek uzskatīti par nedrošiem.

Enerģētisko vajadzību nodrošināšanai Lietuva sadarbībā ar Latviju, Igauniju un Poliju plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jaunu AES. Šīs spēkstacijas celtniecība varētu izmaksāt 3 līdz 5 miljardus eiro (2,1 līdz 3,5 miljardus latu).

Lietuvas valdība ir iecerējusi stratēģiskajam investoram piešķirt vismaz 51% jaunās AES akciju, bet pati savā īpašumā paturēt 34% akciju. Neoficiāla informācija liecina, ka jaunās AES stratēģiskais investors, visticamāk, būs kāda liela energokompānija, piemēram, EDF, "E.ON", "GDF Suez", "Enel", "Iberdrola", RWE vai "Vattenfall", vēsta BNS.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu