Deputāti visbiežāk sodīti par ātruma pārsniegšanu • IR.lv

Deputāti visbiežāk sodīti par ātruma pārsniegšanu

32
9.Saeimas sēde. Autore: Nora Krevneva, F64
Indra Sprance

9.Saeimas tautas kalpu pārkāpumu sarakstā arī interešu konflikti

Pašreizējās Saeimas deputāti visbiežāk sodīti ātruma pārsniegšanas un interešu konflikta dēļ, liecina kandidatiuzdelnas.lv veiktais pētījums. Vairāki deputāti par satiksmes noteikumu neievērošanu un interešu konfliktiem sodīti pat atkārtoti.

Līdz šim 9.Saeimas laikā pie administratīvās atbildības ir saukti 28 deputāti, bet pie kriminālatbildības – viens. Daži deputāti paši ir piedalījušies balsojumā par sevis izdošanu vai neizdošanu sodīšanai.

Par ātruma pārsniegšanu četru gadu laikā sodīti “Saskaņas centra” deputāti Nils Ušakovs (Saeimā līdz 16.07.2009), Sergejs Fjodorovs, Nikolajs Kabanovs, bet Jānis Urbanovičs ātrumu pārsniedzis pat trīskārt.

Par ātruma pārsniegšanu sodīti arī Ligita Silaraupa (ZZS, Saeimā līdz 15.11.07), Artis Pabriks (SCP) un Igors Aleksandrovs (JL).

Par citiem ceļu satiksmes pārkāpumiem, tai skaitā par braukšanu bez autovadītāja tiesībām, ar auto bez tehniskās apskates vai apdrošināšanas sodīti Imants Valers (TP), Valērijs Agešins (SC), Jānis Klaužs un Andris Bērziņš (abi ZZS), kā arī Oskars Kastēns (LPP/LC).

Šīs Saeimas laikā parlamentārieši saukti pie atbildības arī par citiem pārkāpumiem. 2008.gada nogalē pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma par radinieku nodarbināšanu deputātu palīgu amatos sodīšanai tika izdots Augusts Brigmanis (ZZS), Imants Kalniņš (TB/LNNK), Staņislavs Šķesters (ZZS), Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), Visvaldis Lācis (ZZS), Anatolijs Mackēvičs (LPP), Jakovs Pliners (PCTVL) un Vjačeslavs Stepaņenko (LPP). Deputāti mēģināja attaisnoties, ka likums nav pārkāpts, jo formāli darba līgums tiek slēgts ar Saeimas kanceleju, turklāt radinieku pieņemšana darbā bijusi izplatīta prakse arī iepriekšējo parlamenta sasaukumu laikā. Septiņiem KNAB tomēr uzlika 95—110 latu sodu.

KNAB konstatēja, ka divi deputāti – Imants Kalniņš un Staņislavs Šķesters — arī pēc 2008.gada turpina nodarbināt savas sievas kā palīdzes, tādēļ 2010.gada sākumā abi deputāti vēlreiz tika izdoti administratīvajai sodīšanai.
Savukārt “Jaunā laika” deputāts Artis Kampars 2007.gadā sodīts par Valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu.

Drīz pēc 9.Saeimas vēlēšanām Saeimai bija jālemj par toreizējā TB/LNNK biedra Jura Boldāna izdošanu kriminālvajāšanai – viņš tika apsūdzēts vēlēšanu rezultātu viltošanā Balvu novada Kubulos. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Boldānam bija liegtas tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Tomēr visu šo laiku TB/LNNK deputāts saņēma pusi no Saeimas deputāta algas — 456 LVL mēnesī. Pēc ilgstošiem tiesas procesiem Boldānam piesprieda astoņu mēnešu cietumsodu, un 2008.gada 28.oktobrī viņš zaudēja Saeimas deputāta mandātu.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu