Vienkāršā atdzimšana • IR.lv

Vienkāršā atdzimšana

30
Lita Krone, LETA
Laila Pakalniņa

Politiķu un viņu draugu izpausmes ir prastas un dīvainas

Lietas pirms šīm vēlēšanām tiek kārtotas tik vienkārši (prasti) un tik atklāti (nekaunīgi), ka politiķu pašpārliecība šķiet teju vai patoloģiska. Piemēram, Aināra Šlesera (PLL) pirmsvēlēšanu solījumu reorganizēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) ir grūti uztvert citādāk kā paša ieteikumu nekādā gadījumā nebalsot par viņu.

Vai varbūt tajā tomēr atspoguļojas Šlesera un PLL priekšstati par 40% Latvijas balsstiesīgo attiecībām ar likumu? Protams, šo vēlētāju daļu – neizlēmušos un negribošos iet balsot – ar daudziem tūkstošiem un pat miljoniem turpmākajās nedēļās nomētās visas partijas, taču tādiem reitingu atpalicējiem kā PLL šī auditorija ir izšķirīga. Ja pieņem, ka viņu vidū ir milzīgs daudzums likumpārkāpēju, tad šos vēlētājus Šlesers tik tiešām varētu piesaistīt ar vārdiem ''ir pārāk dārgi uzturēt dažādas organizācijas'', tas ir, KNAB.

Taču var jau būt, ka viss ir tikai mazliet sarežģītāk – ar solījumu reorganizēt KNAB Šlesers cer piesaistīt PLL ziedotājus, par kuru naudu, savukārt, piesaistīt vēlētājus.

Prasta un nekaunīga ir arī kardināla Pujata un PLL sadarbība trikā par Bībeles mācīšanas ieviešanu skolās – PLL jau ir sākusi atstrādāt Pujata ekskluzīvo labvēlību šim politiskajam spēkam Aglonā, pieprasot (?!) prezidentam un izglītības ministrei ''nodrošināt attiecīgās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos''.

Visticamāk, gan Pujats, gan PLL apzinās, ka uz milzīgu sabiedrības atbalstu šajā jautājumā var necerēt. Piemēram, ticības mācību, kas jaunākajās klasēs ir izvēles priekšmets, izvēlas tikai apmēram 16% skolēnu. Taču, noslēdzot vienkāršu pirmsvēlēšanu darījumu, baznīca var sākt cerēt uz to, ka ar varu, tas ir, ar laicīgās varas palīdzību tiks palielināta tās ietekme Latvijā. Savukārt PLL droši vien cer uz Aglonas svētkos veiksmīgi aizsāktās aģitācijas turpinājumu baznīcās.

Šādu darījumu kontekstā it kā ietilpst arī ''Teātra observatorijas'' shēma: neatkarīgajam Gaļinas Poļiščukas teātrim netiek piešķirta valsts dotācija – režisore iestājas Tautas partijā – PLLviņu ieraksta deputātu kandidātu sarakstā – lietas ar teātri sāk nokārtoties, proti, ''Rīgas nami'' remontē telpas Kongresu namā, kur ''Teātra observatorija'' varēs atsākt darbu. Atliek vien piebilst, ka Andra Šķēles (PLL) pirms mēneša intervijā ''Latvijas Avīzei'' teiktie vārdi, protams, izrādījušies viedi: ''Domāju, ka rudenī "Teātra observatorija", ko vada Gaļina Poļiščuka, atdzims. Šlesera kungs arī ir apsolījis visu iespējamo atbalstu.''

Lai gan viss šķiet saprotams, tomēr puse no šī darījuma vismaz pagaidām ir neskaidra. Proti, saprotams ir tas, ko grib dabūt, – un izskatās, ka dabūs, – māksliniece. Taču, ko grib PLL, ierindodama deputātes kandidāti Poļiščuku ceturtajā vietā Rīgas vēlēšanu apgabala, tas ir, Šlesera sarakstā, kur, piemēram, gan Andris Bērziņš, gan Baiba Rozentāle ir dabūjuši vietas aiz režisores, nav īsti skaidrs. Pat ļoti aktīvais Mārtiņš Zemītis Zemgales vēlēšanu apgabalā ir tikai piektajā vietā.

Ja PLL kaut nedaudz tic savai veiksmei, tad tai ir jātic arī tam, ka Latvijas Saeima varētu tikt pie deputātes Gaļinas Poļiščukas, kas par sevi saka: ''Partijā iestājos tāpēc, ka neesmu mierā ar valsts attieksmi pret kultūru un pensionāriem.'' Taču viņas vienīgā sociālpolitiskā aktivitāte, par kuru dzirdēts plašāk, ir Dāldera salīdzināšana ar Staļinu, tomēr no tās netop skaidrs, kā viņa grasās palīdzēt pensionāriem. Turklāt nupat uz ''Latvijas Avīzes'' jautājumu, vai taisnība, ka šoruden „Teātra observatorija” varētu atsākt darbu zem Kongresa nama jumta, atbildot – ''es esmu režisore un sīkumus tādās lietās nezinu'', Poļiščuka nodemonstrēja, ka ir gan režisore, taču labākajā gadījumā visai dīvaina kandidāte Saeimas deputāta amatam.

Inteliģences pārstāve, krieviete (krievus sarakstos vajag visām partijām), skandāls par valsts dotācijas nepiešķiršanu (sliktais nu jau ''Vienotības'' Dālderis – labā PLL) – tas tomēr izklausās ļoti par maz, lai vēlēšanu sarakstā atrastos tieši aiz Māra Riekstiņa un augstāk par Mārtiņu Zemīti.

Tāpēc vismaz pagaidām šķiet, ka PLL pazemo Gaļiņu Poļiščuku, ierakstot viņu vēlēšanu sarakstā tik augstā vietā. Jeb – liek atstrādāt ''visu iespējamo atbalstu''. Kaut vai principa un kārtības labad.

Komentāri (30)

mary75 20.08.2010. 09.49

Viss ir ļoti vienkārši.
PLL mērķa elektorāts ir vistumsonīgākā un nedomājošākā vēlētāju daļa ( izņemot tos, kuriem atrašanās politikā saistīta ar biznesa izdzīvosanu).
Vienkārši neredzu, kā izglītots un domājošs cilvēks par šiem var balsot.
Tāpēc arī tādi saukļi likvidēsim KNAb utt, ietaupīsim naudu, jo šī auditorija tiktāl, cik naudas bez KNAB valsts zaudēs, vienkārši neaizdomājas.
Bez tam kaut kā ievēroju, ka PLL, SC, un arī ZZS elektorātam ir kaut kāds organisks naids pret atklātību, NVO un visu to, ko sauc par atklātu un pilsonisku sabiedrību, tāpēc jebkuru saukli “likvidēt”, “ierobežot” utt jebko, kam sakars ar atklātu sabiedrību, tā uztver pozitīvi.
Un Poļiščuka ielikta sarakstu augšā, lai piesaistītu krievvalodīgo balsis, tāpat arī ar to teātri.
Un krievvalodīgās auditorijas piesaistīšanā Vienotība varētu no Šlesera daudz mācīties, tas ir jāatzīst.

+38
-6
Atbildēt

5

    v-auto > mary75 20.08.2010. 21.17

    Dzeri, tu pats esi tumsonīgs , neizglītots āksts, kurš atgremo vienu un to pašu mantru, neatkarīgi no tēmas. Pirms pusgada, kad iepazinu šejienas pastāvīgos, domāju, ka esat intelektuāļiapriežat idejas. Izrādās ir sliktāk, nekā spēju iedomāties.
    P.S. PLL , protams, ir mēsls, bet portāla komenti ar + zīmi – parodija par taisnīgumu. Skumji.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Uldis Šneiders > mary75 22.08.2010. 18.58

    Paldies par komentāru!
    Gribēju tikai piebilst, ka izglītots ne vienmēr ir domājošs (spriestspējīgs), jo – izņemot dzīvesskoloto Aināru, pārējie valsts vadītmēģinātāji formāli tā kā būtu izglītoti…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Krista Vitena > mary75 23.08.2010. 10.19

    To ralfs> Varēji gan izmantot iespēju paklusēt, bet… nenoturējies:(

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > mary75 20.08.2010. 12.22

    Taisnība. Un jācer, ka šai sabidrības daļai krīze tomēr būs kaut nedaudz atvērusi acis un mazinājusi atmiņas traucējumus. Krīzes seku izjušana uz savas ādas – tā ir vienīgā “valoda”, ko Šlesera atbalstītāji ir spējīgi uztvert un saprast. Tā kās esmu uzmanīgs optimists – lēna, bet pakāpeniska sabiedrības politiskā nobriešana tomēr virzās uz priekšu. Piemēram, ar Zīgerista metodēm vēlēšanās šodien vairs nav ko darīt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 20.08.2010. 21.46

    Vienkārši neapmeklē šo portālu, par ko tāds satraukums?
    Tavā komentā gan arī neredzu nekādu sevišķu ideju, izņemot, ka es esmu neizglītots mēsls, bet, nedomāju, ka daudzus te interesē, ko tu par mani domā.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

Vaira Tempele 20.08.2010. 09.10

Gribēšu redzēt kā viņa (ja tik tālu tiks) nodos deputāta zvērestu latviešu valodā. Ne tikai tādēļ, ka viņa to nemāk, bet arī tādēļ, ka neoficiāli ir zināms, ka uzskata latviešu valodu par “sobačij jazik”. Būs vien jāmācās riet.

+26
-2
Atbildēt

1

    v-auto > Vaira Tempele 20.08.2010. 20.58

    Izskatās, ka esi prasts urla, tikai latv. izcelsmes.
    P.S. Tie , kas tev tos +iņus sabakstījuši, arī kaifo par tādiem izteikumiem un drīz staigās treniņbiksēs ar uzraktiem- SVF, Vienotība, Godīgums.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

zita 20.08.2010. 12.55

Redzot to, ko PLL ietilpstošā Tautas Partija un LPP ir paveikušas savā valdīšanas laikā, manuprāt šīs partijas vispār būtu jāaizliedz kā pretvalstiskas.

+22
-1
Atbildēt

2

    Tatjana Koķe > zita 23.08.2010. 10.03

    Un Vienotību!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    designhouse.lv > zita 21.08.2010. 00.13

    Pareizi, tik Tu vēl piemirsi lielākos Kargina labvēļus – Latvijas ceļu!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu