Krievijas mežu ugunsgrēku dūmi Latvijai netuvojas • IR.lv

Krievijas mežu ugunsgrēku dūmi Latvijai netuvojas

19
Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs

Ļoti izkliedēti dūmi varētu sasniegt tikai Latgali

Dūmi no Krievijas mežu ugunsgrēkiem svētdienas rītā pārklājuši gandrīz visu Ukrainu, kā arī Baltkrievijas austrumu un centrālo daļu, bet Latvijai tie netuvojas, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes satelītu informācija, ziņo BNS.

Lai gan ar dūmiem piesārņotās gaisa masas naktī pietuvojās Latgalei, patlaban tās sākušas nedaudz attālināties, jo vējš ir iegriezies no dienvidiem, dienā Latgalē gaidāms dienvidrietumu vējš. Citviet Latvijā vējš iegriezīsies no ziemeļiem un ziemeļaustrumiem, tāpēc gaiss saglabāsies tīrs, vien valsts dienvidaustrumus tuvākajās diennaktīs varētu sasniegt ļoti izkliedēti dūmi, kas nekādus draudus veselībai neradīs.

Dūmu koncentrācija virs Baltkrievijas nav liela un redzamība pārsvarā nav mazāka par četriem kilometriem, bet dažviet Ukrainā tā samazinājusies līdz diviem kilometriem.

Krievijā redzamība dūmu dēļ vietām nepārsniedz kilometru, Maskavas lidostās svētdienas rītā plkst.9.30 tā bija viens līdz divi kilometri.

Komentāri (19)

oskars_vavere 14.08.2010. 22.26

Jā, šis mitrums rada apjukumu – šķiet, ka pie šāda mitruma vajadzētu izveidoties mākoņiem un pamatīgam lietum, bet nekā…
Nevar saprast, kāpēc tas tā notiek un ko tālāk gaidīt. Ik pa laikam serfoju internetā, skatos visādas laika prognozes – bet tur saprotama skaidrojuma notiekošajam nav.
Vēl mani dara piesardzīgu tas, ka vētras parasti konstatē post-factum, tad, kad tās jau notikās, nevis laicīgi pabrīdina. Arī to es nespēju saprast – kā tas tā var būt, ka pat stundu iepriekš attiecīgais dienests nespēj noteikt, ka vērta būs, un brīdināt iedzīvotājus.

+3
0
Atbildēt

1

    juhans > oskars_vavere 15.08.2010. 09.55

    Vai nu tā ir, ka “vētras parasti konstatē post-factum, tad, kad tās jau notikās”? Man gan šķiet drīzāk otrādi – ņemot vērā ar vētrām saistīto risku, Latvijas meteodienests labāk piecieš nicīgas piezīmes par sliktu prognozēšanu un brīdina par iespējamām vētrām arī tad, ja to iespējamība ir maza. No otras puses, prognozēt var tikai to, kas balstās uz novērojumiem. Cik tad Latvijā ir meteostaciju? Ja nemaldos, kādas 14 laikam.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

oktaavs 15.08.2010. 07.57

Lokālas vētras un pērkona negaisus prognozēt praktiski nav iespējams. Kaimiņa sētā var nolīt un pāriet pāri viesulis, bet manā – nekas. Un otrādi.
Tomēr negribu aizstāvēt mūsu meteo dienestus. Tos sen jau neņemu par pilnu.
Kļūdu vairāk, nekā patiesas informācijas.

+3
-1
Atbildēt

3

    juhans > oktaavs 15.08.2010. 09.59

    Var būt divu veidu kļūdas – kļūdaini brīdināt par iespējamu vētru, kura neatgadās un kļūdas pēc “nogulēt” vētru, kura atgadās. Kura no šīm kļūdām ir “sliktāka” un kuras biežāk atgadās mūsu meteodienestam?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    juhans > oktaavs 16.08.2010. 08.35

    “…tad lai vismaz izskaidro, kāpēc prognozētais ir iespējams un kāpēc nevar pateikt skaidrāk…”
    Man šķiet, ka tas ir labāk par labu izklāstīts sava laika bestsellera James Gleick grāmatas Chaos. Making a New Science nodaļā The Butterfly Effect.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskars_vavere > oktaavs 15.08.2010. 11.19

    Protams, ka labāk brīdināt par iespējamu vētru un kļūdīties, nekā otrādi. Tomēr tas, kas mani mulsina, ir visi mūsu meteodienesta “iespējams”, “varbūt” un cita izpudusi informācija. Piemēram, igauņu meteodienests parasti lieto vārdu “sola” un “būs”, bieži paskaidrojot, no kādiem novērojumiem ir izdarīts secinājums, bet mūsējie izvairās no konkrētības – raksta, ka Latvijas teritorijā varbūt kaut kas notiks. Saprotu, ka prognozēt precīzi nav iespējams, ka viesuļi un negaiss ir ļoti lokāla parādība – bet man gribas vairāk konkrētības. Ja nevar konkretizēt, kas kur un kad notiks, tad lai vismaz izskaidro, kāpēc prognozētais ir iespējams un kāpēc nevar pateikt skaidrāk.
    Man arī patiktu, ja būtu speciāls portāls, kur varētu visu laiku sekot līdzi tam, kas notiek. Kur informācija parādītos laicīgi un tā būtu precīza.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

shefere 14.08.2010. 21.22

Man pie vasaras būdas stūra ap sešiem vakarā arī rādīja 33, Rīgas rajons, pāri pa Gauju Carnikava, termometrs kaut kāds Ķīnas štrunts, bet saulē nebija.

Es gan atceros karstas vasaras arī savā bērnībā, bet agrāk šķiet, ka nebija tik milzīgs mitrums gaisā, līdz ar to, tas karstums bija vieglāk paciešams, tagad ir tāda sutoņa kā īstā tvaika pirtī.

+1
0
Atbildēt

2

    shefere > shefere 15.08.2010. 00.03

    Ululiņam.Starp citu, gadu gaitā ievērots, ka vasarās laiks oi, kā atšķirās šeit no tā kas Saulkrastos, lai gan štrunta apmeram 10 km pa vidu. Ir bijis, ka braucot no Saulkrastiem lietus gāž tā, ka pabraukt nevar, bet atbraucot šeit- saulīte spīd un nevienas piles. Lielā Latvija ar daudzām klimatiskajām joslām:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > shefere 14.08.2010. 23.49

    Tev būda nepareizā vietā. Saulkrastos tīri tik daudz nebija, nepilni 30o^C.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu