Iesaka vēlēšanās uzraudzīt medijus • IR.lv

Iesaka vēlēšanās uzraudzīt medijus

5
Rūta Kalmuka, F64

EDSO Saeimas vēlēšanu starptautisko novērotāju uzmanību īpaši pievērš mediju īpašniekiem

Oktobra sākumā gaidāmajās Latvijas Saeimas vēlēšanās starptautiskajiem novērotājiem īpašu uzmanību vajadzētu pievērst mediju uzraudzībai, teikts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja (ODIHR) ziņojumā.

Kā vēsta aģentūra BNS, ODIHR vajadzību vērtēšanas misijas ziņojumā norādīts, ka kopumā vēlēšanu process Latvijā vērtējams kā godīgs, tomēr starptautisko novērotāju klātbūtne būtu nepieciešama, lai veiktu visaptverošu un neatkarīgu mediju uzraudzību.

Šī iemesla dēļ EDSO pārstāvji rosina Rīgā izveidot Ierobežoto vēlēšanu novērošanas misiju (Limited Election Observation Mission – LEOM), kā arī nosūtīt sešus ilgtermiņa novērotājus uz Latvijas reģioniem. Misijas uzdevums būtu mediju uzraudzīšana, kā arī to pēdējo četru gadu laikā pieņemto likumu grozījumu vērtējums, kas attiecas uz vēlēšanu norisi un priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanu.

Komentējot gaidāmo priekšvēlēšanu kampaņu, ODIHR norāda, ka tā visaktīvāk noritēs elektroniskajos medijos. Ziņojumā uzsvērts, ka kopumā Latvijas mediju vide sabiedrībai sniedz iespēju iepazīties ar daudzveidīgu informāciju un dažādiem viedokļiem, tomēr EDSO pārstāvjiem bažas rada skaidrības trūkums par patiesajiem mediju īpašniekiem, kā arī vadošo komerctelevīziju, radiostaciju un laikrakstu sakari ar ietekmīgiem biznesmeņiem un politiķiem. Kaut gan novērotāji atzīst, ka šajos medijos sniegtā informācija nav atklāti tendencioza, tomēr šie sakari vērtējami kā problemātiski no mediju neitralitātes un neatkarības viedokļa.

EDSO ODIHR Vajadzību vērtēšanas misija Latvijā uzturējās no 14. līdz 16.jūlijam. 10.Saeimas vēlēšanas Latvijā gaidāmas 2.oktobrī.

Komentāri (5)

Janis 05.08.2010. 15.16

Lai tik sūta šurp.
Katra neuzpirktā un citādi nesabojātā amatpersona pie mums zelta vērtē.

+9
0
Atbildēt

0

janisvinodis 05.08.2010. 15.24

Tas notiek riņķī un apkārt! Jūs no mēness esat nokritusi Personalatlase? Un to pat ir iespējams pierādīt, tikai neviens tā pa īstam ar to negrib nodarboties.

+6
0
Atbildēt

1

    Ziemelnieks > janisvinodis 05.08.2010. 16.39

    Jā :)) Un uz mēness nemaz nebija tik slikti. Es taču uzreiz pēc Jums nokritu!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

cheszz 05.08.2010. 17.19

Cimdaru arī vajag uzraudzīt. Es nesen nosapņoju, ka, izlozējot vēlēšanu sarakstu numurus, PLL tika 1-ais, bet Vienotībai- 13-ais.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu