"Parex" vadīs ārvalstu baņķieris Gviljams • IR.lv

"Parex" vadīs ārvalstu baņķieris Gviljams

45
LETA

Jaunā bankas valde darbu sākusi līdz ar labo aktīvu atdalīšanu ''Citadelē''

Saskaņā ar AS "Parex banka" padomes 30.jūlija sēdes lēmumu, par jauno bankas valdes priekšsēdētāju kļuvis Kristofers Džons Gviljams – ārvalstu baņķieris ar lielu pieredzi problemātisku banku pārņemšanā un grūtu kredītu atgūšanā.

Kā vēsta aģentūra LETA, ''Parex'' jaunā valde darbu sākusi 1.augustā, līdz ar tā saukto ''labo'' aktīvu nodalīšanu jaunajā ''Citadele bankā''. ''Parex'' valdē darbosies arī Solvita Deglava un Jurijs Adamovičs.

Gviljamam ir vairāk nekā 30 gadu pieredze finanšu nozarē, tajā skaitā Centrāleiropā un Austrumeiropā, informēja "Parex bankas" padomes priekšsēdētājs Maikls Borks. Karjeru viņš sācis 1972.gadā Lielbritānijas bankā "Midland Bank", vēsta biznesa portāls Nozare.lv. Kā preses konferecē stāstīja pats Gviljams, viņam bijusi bagātīga pieredze banku atveseļošanā, rekapitalizācijā un citos pārmaiņu vadības procesos.

Savukārt Deglava "Parex bankā" sākusi strādāt 2008.gadā, pildot revīzijas komitejas priekšsēdētājas pienākumus. Kopš šā gada marta viņa ir Kredītu restrukturizācijas direkcijas Finanšu un administrācijas daļas vadītāja, kā arī ir Kredītu restrukturizācijas direkcijas vadītāja pienākumu izpildītāja. Pirms pievienošanās "Parex" komandai Deglava strādājusi revidentu uzņēmumā "PricewaterhouseCoopers" un AS "Latvijas Kuģniecība", kur ieņēma par finanšu vadību atbildīgā valdes locekļa amatu. Kopš 2001.gada Deglava ir Sertificētu grāmatvežu asociācijas biedre.

Adamovičs no 2007.gada bijis Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) Direktoru padomes padomnieks Londonā, kur konsultējis Somijas, Norvēģijas un Latvijas valdības pārstāvjus jautājumos par bankas stratēģisko un operatīvo vadību, darbojoties audita, budžeta, finanšu darbības un politikas komitejās. Pirms tam Adamovičs strādājis Latvijas Finanšu ministrijā, ieņemot Starptautisko finanšu departamenta direktoru amatu.

Jau ziņots, ka par "Parex bankas" padomes priekšsēdētāju pagājušajā nedēļā ievēlēts līdzšinējais "Parex bankas" padomes priekšsēdētāja vietnieks Maikls Borks, padomē ievēlēti arī Sarmīte Jumīte, Vladimirs Loginovs un Meri Elena Kolinsa.

Borks uzsvēra, ka "Parex bankas" galvenais darbības mērķis ir atgūt visu valsts ieguldīto naudu. "Tas nebūs viegli, bet mēs esam profesionāļi," pauda Borks, uzsverot, ka "Parex bankas" darbība būs atklāta un veidota pēc labākajiem Rietumu pārvaldības principiem.

Iepriekš pieļauts, ka ''Parex'' ''sliktajai'' daļai pēc dažiem gadiem varētu draudēt likvidācija. Jau vēstīts, ka daļa no valsts "Parex bankā" ieguldītajiem 692 miljoniem latu paliek vecajā bankā, bet 230 miljoni – ''Citadelē''.

Komentāri (45)

Aivars Krauklis 02.08.2010. 15.44

Vai būs ilgi jāgaida, kad labiešu un zaļo trubadūri sāks kviekt par latvju svētumu izdalīšanu ārzemniekiem? Es arī zinu vienu bijušo kolhoza kasieri, kurš tādu banku kā nieku līdz pat mākoņiem uzceltu.

+1
-1
Atbildēt

3

    Ziemelnieks > Aivars Krauklis 02.08.2010. 15.58

    Tas nu gan bija riebīgi teikts par to kolhoza kasieri! Nevajag noniecināt cilvēkus, slēpjot savus mazvērtības kompleksus uz tā rēķina.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 02.08.2010. 16.15

    Personalatlase – gandrīz piekrītu, tomēr mana teksta mērķis bij ne jau kādu noniecināt, bet norādīt uz atšķirīgām profesionālajām prasībām banku celšanā pa īstam vai – līdz mākoņiem. Katram gadījumam atvainojos visiem kolhozu kasieriem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > Aivars Krauklis 02.08.2010. 16.18

    Paldies Dievam kolhozs vairs nepastāv :) Lai Mums izdodas :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

Driimeris 02.08.2010. 13.24

izklausās pēc kārtējā funkcionāra, nosmels bonusus un aizlaidīsies lapās :(

+1
-1
Atbildēt

2

    Ziemelnieks > Driimeris 02.08.2010. 13.43

    Beidz tā runāt. Zinot šveiciešu izkopto biznesa kultūru, es varu apgalvot uz 99%, ka ar viņa vadībā bankai ir lielas izaugsmes iespējas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Driimeris > Driimeris 02.08.2010. 18.04

    ļoti ceru ka man nav taisnība- tomēr virspusēja meklēšana caur google, linkedin, xing u.c. direktorijām nedeva nekādus rezultātus, kas ļautu spriest par šī kunga lietišķajām īpašībām (atsauces, publikācijas). Iespējams, ka viņš publicējas zem pseidonīma- tad es atvainojos Džonam un viņa faniem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

itommy_ 02.08.2010. 12.32

Interesanti, kad jaunajam vadītājam kafejnīcā notiks pirmā tikšanās ar 2K?

0
0
Atbildēt

7

    Ziemelnieks > itommy_ 02.08.2010. 12.33

    Pavērsiens kopumā izklausās labs: “Viņš bijis vadošos amatos Šveices bankā “Credit Suisse”, ASV finanšu korporācijās “Citigroup” un “Goldman Sachs”. Gviljamss strādā banku nozarē vairāk nekā 20 gadu.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > itommy_ 02.08.2010. 13.46

    Credit Suisse ir lielākā un spēcīgākā banka Šveicē, kura piesaistījusi un tai ir uzticēti lielākās iedzīvotāju daļas noguldījumi. Tā ir stabila iestāde.

    Kā jau minēju savā komentārā (atbilde crazymf): “Zinot šveiciešu izkopto biznesa kultūru, es varu apgalvot uz 99%, ka ar viņa vadībā bankai ir lielas izaugsmes iespējas.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > itommy_ 02.08.2010. 14.13

    Esmu saskārusies ar Šveices banku kultūru. Nav pretenziju. Gribēju tikai noskaidrot kas ar konkrētām bankām noticis, kad Gviljams ir no tām aizgājis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > itommy_ 02.08.2010. 14.25

    Tas ir labs jautājums :) Bet ziniet kā ir, ja cilvēkam padodas tieši konkrēta joma, Gviljamsa gadījumā banku izvilkšana “laukā no mēsliem”, tad varu tikai teikt, ka Parex gadījums šim cilvēkam ir labs izaicinājums :) Tapēc viņš uz to parakstījies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > itommy_ 02.08.2010. 15.05

    Informācija no db.lv “Parex jaunais vadītājs: no valsts papildu nauda nebūs nepieciešama” http://bit.ly/bVa3ek

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ingunam > itommy_ 03.08.2010. 09.13

    Interesanti, kur tāda informācija ņemta, ka viņš ir strādājis Šveices bankā “Credit Suisse”, ASV finanšu korporācijās “Citigroup” un “Goldman Sachs. Pēc viņa CV izriet, ka pēdējos 15 gadus viņš ir darbojies pa Balkāniem. Palīdzējis privatizācijai un banku/apdrošināšanas sektora attīstīšanai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > itommy_ 02.08.2010. 12.59

    Personalatlase, ceru, ka tās bankas turpina veiksmīgu darbību arī pēc Gviljama pāriešanu citā darbā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu