Pliks Maradona vai puņķus ēdošs Lēvs... • IR.lv

Pliks Maradona vai puņķus ēdošs Lēvs…

34

Futbola Pasaules kausa turnīrā sākas ceturtdaļfināla spēles

Futbola leģenda un Argentīnas izlases galvenais treneris Djego Maradona solījis, ka skries pliks pa Buenosairesu, ja viņa vadītā izlase izcīnīs pasaules kausu. Tiesa, līdz finālam vēl jāpagaida, tomēr futbola laukumos būs karstāks nekā tomātu būdās Latvijā – Vācijas izlases galvenais treneris Joahims Lēvs aiz uztraukuma ēda puņķus jau astotdaļfināla spēlē pret Angliju . Cerības par Pasaules kausu ir dzīvas astoņu komandu līdzjutēju sirdīs, taču 24 izlasēm šis turnīrs jau beidzies, arī Itālijai un Francijai.

Slikta karma

Internetā pieejams video, kur Francijas izlases kapteinis Patriss Evrā konfliktē ar komandas fiziskās sagatavotības treneri ; Nikolass Anelkā salamājās ar treneri Ramonu Domeneku un tika izslēgts no izlases, pēcāk franču futbolisti boikotēja treniņu. Pēc turnīra par savu atkāpšanos paziņoja Francijas Futbola Federācijas prezidents Žans Pjērs Eskalets, bet bijušajam trenerim Domenekam nākas atskaitīties Nacionālajai Asamblejai. Daudzi futbola interesenti uzskata, ka Francijas liktenis ir taisnīgs – kvalifikācijas ''play-off'' spēlē Tjerī Anrī ar roku apturēja bumbu un tad piespēlēja Viljamam Gallasam, kurš guva vārtus, neļaujot Īrijai iekļūt finālturnīrā.

Pašreizējie čempioni itāļi visu sabojāja laukumā – pret Paragvaju izdevās atspēlēties, bet ne uzvarēt, sīksto Jaunzēlandi salauzt neizdevās, Slovākija Itāliju apspēlēja diezgan pārliecinoši un aizsūtīja mājās. Iekšēju konfliktu izlasē nebija, arī viens no līderiem Fabio Kanavāro pēc neizteiksmīgā sākuma uzskatīja, ka komanda var sasniegt augstus rezultātus, taču neizdevās. Itālijā komanda netika sagaidīta viesmīlīgi – nācās noorganizēt apsardzi. Maradona domā, ka Itālijai pietrūka spilgtu uzbrukuma spēlētāju.

Episkie dueļi

Sestdien Keiptaunā cīnīsies Argentīna un Vācija. Šīs komandas tikušās pavisam nesen – 2006.gada pasaules čempionātā. Toreiz pēcspēles 11 metru sitienos triumfēja Vācija. Komandu pamatsastāvos varētu būt pat 10 tās spēles dalībnieki – ieskaitot Bastianu Švainštaigeru un Karlosu Tevezu. Vācijas futbola leģenda Lotārs Mateuss intervijā fifa.com norāda, ka Vācijai ir iespējas uzvarēt, pateicoties komandas garam un ātrajam, uzbrūkošajam futbolam. Viņš uzskata, ka ''Lēvs pats pieņem lēmumus, kamēr Maradona vairāk paļaujas uz asistentiem''. Tiesa, jebkurš Argentīnas spēlētājs ir gatavs cīnīties par savu treneri, bet vai uz to ir gatavi vācieši?

Lēvs franču L'equipe norāda: ''Argentīnai ir iespaidīgs uzbrukums un ne tikai dēļ [Lionela] Messi. Kopā ar asistentiem esam atraduši viņu vājās vietas un centīsimies tās izmantot.'' Vācijas treneris domā, ka kopš 2006.gada Argentīna ir kļuvusi spēcīgāka un ātrāka. Viens no jaunajiem argentīniešu talantiem Havjērs Pastore Associated Press stāsta, ka ''Maradona ir ļoti pieredzējis un spējīgs dot padomu jebkurā situācijā, tas ļoti palīdz''.

Piektdien pulksten 17 pēc Latvijas laika pirmo vakanci pusfinālā izspēlēs Brazīlijas un Nīderlandes futbolisti. 1998.gada finālturnīrā Nīderlande un Brazīlija spēlēja pusfinālā, toreiz uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešami 11 metru sitieni. Šajā turnīrā piedalās abi tās spēles kapteiņi – Brazīlijas galvenais treneris Dunga un Breta van Marvijka palīgs Franks de Būrs. Nīderlandes izlasē līderis ir Arjens Robens, kurš pēc traumas izārstēšanas atkal ir labā formā – viņš guva lieliskus vārtus astotdaļfinālā pret slovākiem. Brazīlijas izlasē droši varētu minēt visus spēlētājus. Rezultatīvākais no viņiem ar trijiem gūtajiem vārtiem ir Luišs Fabiano. Uzmanību televizoru ekrānos vērts pievērst arī Kakā un Robinjo.

Pārējos divos ceturtdaļfinālos Spānija spēlēs pret Paragvaju, bet Gana aizstāvēs Āfrikas godu cīņā pret Urugvaju. Vai urugvajietiem Luisam Suarezam izdosies gūt tikpat skaistus vārtus kā pret Dienvidkoreju? Bukmeikeri nešaubās par Spānijas uzvaru mačā pret Paragvaju. Šīs izlases spēks noteikti ir precīzā un kolektīvā saspēlē, malējie aizsargi Kapdevila un Serhio Ramoss vidēji spēlē veikuši vislielāko distanci – tuvu desmit kilometriem. Spānijas rezultatīvākais spēlētājs ar četriem gūtajiem vārtiem ir Davids Vilja, lielisku pāri vidējā līnijā veido Andress Iniesta un Ksavi.

Eiropa vai Dienvidamerika?

Pēc grupu turnīra noslēguma daudz rakstīts un diskutēts par to, kāpēc tik nesekmīgi startēja Eiropas valstu izlases. No Dienvidamerikas astotdaļfinālā iekļuva visas piecas komandas, kamēr no 12 Eiropas komandām sešas palika ''aiz borta''. Tajā pašā laikā diez vai šādu rezultātu varētu uzskatīt par pārsteigumu – turnīra gaitā tā pati Japāna vai Gana parādīja lielāku vēlmi uzvarēt, labāku tehnisko arsenālu un cīņu par katru laukuma kvadrātmetru.

Par dienvidamerikāņu panākumiem, šķiet, visai ticams skaidrojums ir Maradonam – tā kā šajās valstīs valda liela nabadzība, daudziem iedzīvotājiem futbola izlases panākumi ir vienīgais prieka stariņš drūmajā ikdienā. To labi apzinās futbolisti un cīnās no sirds. Turklāt lielākā daļa Dienvidamerikas valstu sportistu spēlē spēcīgos Eiropas klubos, kur gūst lielisku skolu gan fiziski, gan taktiski, tāpēc nav brīnums, ka eiropieši vairs nenosaka futbola modi pasaulē. Ironiski, ka viens no Vācijas uzbrukumu dzinējspēkiem ir Mesuts Ozils ir turks, kurus par eiropiešiem īsti neuzskatām. Tiesa, bukmeikeru prognozēs par favorītiem līdztekus brazīļiem joprojām tiek uzskatīta Spānija.

Jānis Klimovičs ir Latvijas Universitātes Humanitārās fakultātes Āzijas valodu programmas students, futbola norišu vērotājs.

.

Komentāri (34)

ilmisimo 03.07.2010. 16.41

Rotting Christ”, kas pēc pēdējām ziņām gan festivālā tomēr nepiedalīsi
Būs “Ageing Devil”
Mogiļevas “”Manwzolei Baraban”.
Un Termezas/ Kuškas “‘Traļiban”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu