Kots piedraud politiķiem: rādīsim jūs mazāk • IR.lv

Kots piedraud politiķiem: rādīsim jūs mazāk

45
Lauris Vīksne, F64

Premjers Dombrovskis Kota izteikumus sauc par politiķu šantāžu

Protestējot pret valdības lēmumu Latvijas Televīzijai (LTV) atņemt Valsts policijas apsardzi un Valsts prezidenta rosinātajiem grozījumiem mediju likumā, LTV ģenerāldirektors Edgars Kots pieļauj, ka LTV varētu boikotēt politiķus un piedāvāt viņiem mazāk ētera laika, piektdien raksta “Diena”.

LTV vēlme saistīt priekšvēlēšanu debašu rīkošanu un apsardzes nodrošināšanu ir politiķu šantāža, savukārt uzskata premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Kots nav apmierināts ar Valsts prezidenta Valda Zatlera rosinātajiem grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas liktu 15% sabiedriskā pasūtījuma naudas nodot komercmedijiem. Tāpat Kots norāda, ka televīzija nav apmierināta ar valdības lēmumu, kas paredz, ka no jūlija vidus LTV vairs neapsargās Valsts policiju un televīzijai būs jāmeklē sava apsardze. Valsts līdz šim par Valsts policijas apsardzi pusgadā ir tērējusi 40 tūkstošus latu.

“Man ir tiesības paust attieksmi,” sarunā ar “Dienu” saka Kots, neizslēdzot politiķu boikotu. LTV šefs politiķu gatavību līdzīgu naudas summu – 40-50 tūkstošus latu, kāda nepieciešama LTV apsardzes nodrošināšanai piešķirt vēlēšanu debašu raidījumiem Kots sauc par politisku spiedienu.  “Kad samazinās politiķu uzstāšanās platforma, nauda uzrodas,” uzsver Kots.

Kots laikrakstam nav devis nešaubīgu atbildi, ka, ja valdība piešķirs papildus naudu debatēm, to tiešām iztērēs šim mērķiem. LTV prioritāte esot atrisināt apsardzes jautājumu.

Kots uzskata, ka no politiķu boikota cietēji būtu tikai politiķi, jo “politiķiem būs mazāk iespēju solīt”, tomēr LTV kurators Nacionālajā radio un televīzijas padomē Sergejs Kārītis laikrakstam uzsver, ka, lai arī viņš saprot Kota pozīciju, tomēr politiķu boikotu neatbalsta, jo priekšvēlēšanu laikā sabiedrībai esot svarīgi iegūt informāciju arī no politiķiem.

Ir.lv Kots sacīja – ja politiķi pēc Nacionālās radio un televīzijas padomes un Saeimā pārstāvēto politisko spēku tikšanās nolems nākt ar konkrētu uzstādījumu par to, ko un kā viņi vēlas LTV redzēt priekšvēlēšanu laikā, tad to var traktēt kā rupju iejaukšanos sabiedriskā medija darbā.

“Tā ir klaja iejaukšanās sabiedriskā medija darbā. Kādā kabinetā nolemj piešķirt naudu, bet par šo naudu prasa viņus atrādāt tik un tik reizes,” sacīja Kots.

Pēc viņa teiktā, LTV priekšvēlēšanu diskusiju jautājumus risinās jau esošajos raidījumos – “100.pantā”, kā arī “Sarkanajā līnijā” un “Aktuālajā ceturtdienā”, saukārt ar žurnālistu Jāni Dombruru ir panakta vienošanās, ka viņš vadīs diskusiju raidījumu dienu pirms vēlēšanām.

Dombrovskis uzsver, ka priekšvēlēšanu debates nav jāsaista ar pieprasījumu nodrošināt LTV apsardzi, premjera viedokli aģentūrai BNS pauda viņa preses sekretāre Līga Krapāne.

"No Latvijas Televīzijas vadības nāk vēlme saistīt šos jautājumus, tādā veidā šantažējot politiķus. Tas ir nekorekti, tie nav saistāmi jautājumi. Latvijas Televīzija nav [LTV ģenerāldirektora Edgara] Kota privātā, bet sabiedriskā televīzija," norādīja Krapāne.

Nacionālā radio un televīzijas padome otrdien plānojusi tikties ar LTV vadību un visu Saeimas frakciju pārstāvjiem, lai spriestu par politisko debašu rīkošan. "Pamatā ir divi jautājumi – vai vispār to [politisko debašu raidījumu] vajag un, ja vajag, kādam jābūt tā formātam, un kā to var savienot ar esošo programmu un līdzekļiem," sacīja Kleckins, gan piebilstot, ka pēdējais jautājums ir vairāk atkarīgs no LTV teiktā. 

.

Komentāri (45)

Nellija Ločmele 02.07.2010. 09.38

Vai kāds no LTV kolēģiem varētu paskaidrot Edgaram Kotam, ka jēdzīgas un saturīgas priekšvēlēšanu debates vispirms ir vajadzīgas skatītājiem un nevis politiķiem? Politiķiem jau tieši to vajag, lai neviens viņiem kritiskus jautājumus neuzdod. Nodrillēs reklāmas un laime pilnībā. Un kas attiecas uz boikotu, tad, cik saprotu, tas jau ir sācies – politikas korespondenta LTV ziņu dienestā vairs nav.

+30
-1
Atbildēt

2

    v-auto > Nellija Ločmele 02.07.2010. 11.37

    Jaa, politikiem jau tik loooti nevajag debates, ka PLL atbaltiitaajs LNT, momentaa pieteicaas uz to riikoshanu. Kuriem politikiem tad ir bail no tiem neeertajiem jautaajumiem?
    Ak, aizmirsu aksiomu – LNT debates a priori buus neobjektiivas, objektiivas var buut tikai ar Streipu vai Domburu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Nellija Ločmele 02.07.2010. 10.02

    .
    Būtu jau skaisti, ja skatītāji tiešām tiktu pie saturīgām atbildēm.
    BET
    Lai būtu informējošas atbildes, IR nepieciešami atbilstoši jautājumi.
    Vai skatītājam IR jānotic, ka ar jautājumiem viss būs augstākajā līmenī?
    LTV expolitkore nebija pārliecinoša.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 02.07.2010. 10.17

Tā kā AŠ2, SC, PLL no rīta un vakara rāda pa 1 baltijas un LNT, tad Kota “ultimāts” vērsts pret Vienotību.
Kotam vajadzētu sniegt skaidrojumu, kā viņš plāno izdevumus, ja vēlēšanu gadā nav ieplānojis naudu priekšvēlēšanu diskusijām?
Kāpēc “sab” TV nepilda savu pamatuzdevumu – sabiedrības izglītošanu pisoniskās sab. un demokrātijas izpratnes vierzienā?
Kotam nekas nav sakāms, ka, cilvēks, kas vēršas pret neatkarīga žurnalista tiesībām izteikt savu viedokli, nebūtu jābūt šis te prostituējušas NRTP vadībā?
Viņa amata pienākumos taču it kā ietlptu tādas lietas vērtēt?
Parodija uz NRTP un uz Sab. TV, nekas vairāk.

+17
-1
Atbildēt

1

    v-auto > mary75 02.07.2010. 10.58

    Kaa tad, kaa parasti, visiem tik praataa viens- veersties pret nabaga “Vienotibu”. Lielisks izskaidrojums visiem notikumiem. :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Gingis 02.07.2010. 10.02

Manuprāt, šī ir Latvijas sabiedriskās televīzijas antisabiedriska rīcība. Mūžīgi izpūrušais un saburzīto kreklu nēsājošais biedrs Kots ir vai nu absolūts muļķis, vai nu pilda kāda AŠ^2 veidojuma pasūtījumu.
Citu variantu neredzu.

+15
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu