Reģionālās TV sūdzēsies Eiropas Komisijai • IR.lv

Reģionālās TV sūdzēsies Eiropas Komisijai

22
Raitis Plauks, F64

Vietējie gatavi paši nodrošināt digitālo apraidi, iebilst pret ''Lattelecom'' starpniecību

Latvijas reģionālās televīzijas gatavojas vērsties Eiropas Komisijā (EK) un pat tiesāties par analogās apraides atslēgšanu, trešdien raksta laikraksts "Neatkarīgā". Tās gatavas pašas ar laiku nodrošināt digitālo apraidi un sūdzēsies pret uzspiesto dārgo starpnieku “Lattelecom”.

Jau vēstīts, ka 1.jūnijā Latvijas radio un televīzijas centrs (LVRTC) atslēdza analogo apraidi. Taču lokālās televīzijas reģionos no Rīgas atslēgt tehniski nav iespējams. Tās izmanto savus analogos raidītājus un, ja nevēlēsies pašlikvidēties, turpinās raidīt. LVRTC atslēdzis vien tās trīs televīzijas, kurām nomāja savu infrastruktūru.

Taču Latvijā kopumā ir 21 vietējā televīzija, un to kopējā auditorija ir ap 300 000 skatītāju. Latvijas reģionālo televīziju asociācijas priekšsēdētājs, divu reģionālo TV līdzīpašnieks un vadītājs Jānis Galviņš “Neatkarīgajai” stāstījis, ka reģionālās TV ir ar mieru pāriet uz ciparu signālu, taču ar saviem raidītājiem un bez "Lattelecom" kā starpnieka, jo tām šis pakalpojums ir par dārgu. Ekskluzīvās tiesības uz frekvencēm "Lattelecom" ar Satiksmes ministrijas akceptu piešķirtas līdz 2013.gada beigām.

Kā saka Galviņš, līdz marta beigām Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) apgalvoja, ka reģionāļi varēs raidīt patstāvīgi. Taču tad pēkšņi viss mainījies, un "Lattelecom" pasludināts par starpposmu, bet visas mazās televīzijas – par saliekamām vienā Latvijas ziņu kanālā. Šāda monopola izveidošana apdraud mazo televīziju pastāvēšanu, tāpēc asociācija plāno vērsties EK un pēc atbildes saņemšanas vajadzīgas gadījumā arī starptautiskajā tiesā pret Latvijas valsti.

Reģionālo TV Iespējas šādi aizstāvēt savas tiesības apstiprina Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene. Viņa gan neprognozē, vai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kura trešais lasījums Saeimā gaidāms pirms Jāņiem, deputāti iebalsos komisijas iekļaut normu, kas atļauj reģionālajām TV turpināt analogo apraidi līdz 2011.gada beigām.

Jau vēstīts, ka no 1.jūnija Latvijā notiek pāreja no analogās uz virszemes ciparu televīzijas apraidi, ko valsts uzdevumā īsteno "Lattelecom" sadarbībā ar LVRTC, kas ir šā projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā. No 1.marta pilnībā uz ciparu apraidi pārgāja LTV7. LTV1 un LNT visā Latvijā no analogās apraides atteicās 1.jūnijā, TV5 uz ciparu apraidi pārgāja jau pērn decembrī. TV3 iepriekš pauda gatavību turpināt analogo apraidi pēc 1.jūnija, tomēr nebija par to oficiāli vienojies ar LVRTC.

Komentāri (22)

austrisv 02.06.2010. 09.28

Noteikti jāsūdz eiropas institūcijām.
Redziet, ko tā naidīgā opozīcija ir izdarījusi kopā ar ZZS! Ģenerālprokuroru neapstiprināja un tagad tiesiskās vara Latvijā ir nekāda!
Viss tiek sačakarēts, lai gan MK noteikumi liek par pienākumu vēl līdz 2011.gada 1.decembrim raidīt analogajā TV, tiem, kas to vēlas!
Kas mums tagad notiek ar valsti, kurā patvaļīgi jebkuru valstisku lēmumu bremzē visas trīs oligarhu partijas kopā ar SC! Kas tikai kādam no viņiem izdevīgi. Par velti jau tas Gulbis netika ielikts Lattelekom valdē no Latvijas balzāma, lai turpinātu sačakarēt valsti!

+6
-2
Atbildēt

2

    Arija Saleda > austrisv 02.06.2010. 11.20

    Tas vairāk izklausas pēc vienotības brēciena nevis komentāra par tēmu. No valss viedokļa valstij pieder 50 % lattelecom un jo vairāk tas nopelna, jo lielāks labums valstij. Lattelecoma mēģinājums uzlikt ķepu visam kam iespējams ir tīri apsveicams ( no biznesa vviedokļa).
    TV 3 varētu piedāvāt reģionlās televīzijas izlaist caur kosmosu un tad par frekvencēm nevienam vairs nav jāmaksā, vienīgi kā to reģionālo dabūt līdz Tv3 raidītājiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 02.06.2010. 10.37

    300.000 skatītāju un potenciālo vēlētāju dēļ tagad -pirms vēlēšanām, viņi ne tikai uz likumiem nospļausies. VIņi vēl uz daudz ko citu ir spējīgi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 02.06.2010. 08.44

Gribētu es redzēt tos aprēķinus, kuros ir redzams, ka lētāk ir iepirkt savu tehniku, nevis ņemt caur Lattelecom.

Es nesaku, ka tas ir labi, ka šāda shēma uzpeldēja un mazajiem uzspiež strādāt ar Lattelecom, kura rīcībā ir ne tikai fiziski, bet arī tehnoloģiski novecojusi tehnika. Tomēr ar aprēķiniem kaut kas ir aizgājis šreijā. Ja viņi gatavojas iepirkt kaut ko, kas ir vēl lētāks, tad tas būs kaut kas pat sliktāks par tiem aizvēsturiskajiem un citur pasaulē izbrāķētajiem dekoderiem, ko Lattelecom ieliek smukās kastītēs un tirgo ar peļņu.

+2
0
Atbildēt

2

    daina_tabuna > daina_tabuna 02.06.2010. 09.17

    Tas tā ļoti primitīvi uzrakstīts… Tā jau nemaz kurš katrs nedrīkst ko tādu uzstādīt kur un kā ienāks prātā. Ir jāpērk licence par raidīšanu konkrētā frekvencē. Ja ir šādi gudrinieki, tad viņi pārkāpj likumu. Nedomāju, ka mazās TV gribētu būt tajā pašā kategorijā- pirātiskie raidītāji.

    Par uzturēšanu- daļēji taisnība. Ja tas ir jauns un moderns raidītājs, tad pagaidām tādam apkope tiešam nav vajadzīga. Bet Lattelecom rīcībā tāda nav, viņi uzstādīja vecos labos digitālgeitas metāllūžņus, kas bez 24/7 pieskatīšanas izbeigsies ātri vien.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ribens > daina_tabuna 02.06.2010. 09.06

    Bet esot lētāk, turklāt par kārtu!
    Viņi raida ar maziem lietuviešu raidītājiem. Citāts no DTV foruma (http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/124128-lattelecom-virszemes-tv-1-turpinajums/page__view__findpost__p__1343692):
    > Ir vēl viena problēma. Mazajam TV uzturēt savus raidītājus ir desmitiem reižu lētāk, kā maksat LVRTC par raidīšanu.
    > Es nemaz nerunāju par Lattelekomu, kurš ari nokāš savu daļu. Kā tā var būt ka profesionaļiem snāk tik dargi uzturēt
    > raidītaju un nevajag man sākt stāstīt par infrastrukturu un raidītāju apkalpošanu. Pats esmu uzstadījis vairākus
    > lietuviešu raidītājus un zinu, ka tur principā nav ko apkalpot-ieslēdz, noregulē un maksā tik elektrības rēķinu.
    > Lielākajai daļai mazo TV ir elementāri pāriet uz ciparu apraidi. Atliek tikai nopirkt Lietuvā H.264 enkoderi un
    > digitālo mudulātoru, bet gala pakāpe jau nodrošina digitalo apraidi. Stulbākais ir tas, ka to var izdarīt par dažu
    > menešu maksu Lattelekomam par apraidi viņu digitālajā TV.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Brīvdomātājkaķis 02.06.2010. 23.43

Seit ir redzams karteejais Jl politiskais un zagliigais nihilisms. JL tas vein praataa kaa ievilinat citus savaa tiiklaa un apzagt liidz pedeejam. ja jau Dombrovska kungs tik labs un godiigs kaapeec neko nedara sajaa sakaraa?? lai Dievs dod ka atrak pienaktu rudens un velesanas un JL tiktu patriekts ar kaunu no Saeimas nama

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu