Platacis žurnālā asi kritizē tiesu sistēmu Latvijā • IR.lv

Platacis žurnālā asi kritizē tiesu sistēmu Latvijā

22
Reinis Hofmanis, F64

Pazudušais advokāts žurnāla Forbes publikācijā kritiski vērtē valsts varu un tieslietu sistēmu

“Galvenā tiesiskuma problēma Latvijā ir valsts varas dotā vārda neturēšana un savu saistību nepildīšana,“ latviešu valodā iznākošā žurnāla “Forbes” pirmajā numurā raksta advokāts Ainārs Platacis, kurš pagājušā pirmdienā bezvēsts pazudis un, kā pieļauj policija, pret viņu, iepsējams, vērsts vardarbīgs noziegums.

Jaunā žurnāla viedokļu sadaļā publicēts Platača raksts, kurā viņš norāda uz problēmām Latvijā ne vien juridiskajos resoros, bet arī “ar tiesiskumu kā tādu.” “Ir jāpiekrīt viedoklim, ka iedzīvotāji un uzņēmēji Latvijā lielā mērā pamatoti par attaisnojumu savam tiesiskuma trūkumam min valdības un citu pie varas esošo rīcību, “ rakstā pauž Platacis, norādot, ka galvenā problēma esot valsts varas dotā vārda neturēšana un savu saistību nepildīšana. Kā piemēru Platacis min valdības rīcību pirms vēlēšanām noliedzot plānus samazināt pensijas, bet pēc vēlēšanām pieņemot šādu lēmumu.

“Valdība, ģenerālprokurors, tiesībsargs, Valsts prezidents – visu šo amatpersonu vērtība Latvijas iedzīvotāju tiesību aizsardzības jomā izrādījās vienlīdzīga ar papīra vērtību, uz kura sarakstītas skaistas, bet diemžēl tikai deklaratīvas frāzes,” pauž Platacis.

Publicētajā rakstā Platacis asi kritizē tiesu sistēmu Latvijā, norādot, ka “šķīrējtiesas, kuru mērķis bija radīt kvalitatīvu ekonomisko strīdu risisnāšanas sistēmu Latvijā, ir pilnīgi degradētas”, savukārt vispārējās jurisdikcijas tiesās uz spriedumiem jāgaida vairākus gadus, savukārt Administratīvo tiesu spriedumi neesot izprotami. “Dažāda ekonomisko strīdu izskatīsānas piekritība rada pilnīgi atšķirīgu, savstarpēji nekonsolidētu tiesu praksi un pēc būtības nonivēlē ekonomisko strīdu risināšanas sistēmu, “ pauž Platacis.

Noslēgumā Platacis raksta šādi: “Optimismu manī vieš tieši mūsu pensionāru piemērs par tiesāšanos Satversmes tiesā. Šī tiesa Latvijas sabiedrībai uzskatāmi parādīja, ka var aizstāvēt saas tiesības, bet tas ir iespējams, tikai apvienojoties un izdarot spēcīgu sabiedrisku spiedienu. Atcerēsimies, ka tikai vienotībā ir spēks!”.

Jau vēstīts, ka Valsts policijas (VP) priekšnieks ģenerālis Valdis Voins uzskata, ka pret advokātu Aināru Plataci ir pastrādāts noziegums un policija turpina viņa meklēšanu.

Komentāri (22)

mary75 01.06.2010. 12.45

Tiesiskais nihilisms sākās pašās augšās, tur Platacim taisnība.
Bet, ne jau solījumu nepildīšana tik daudz pie vainas, kā Saeimas acīmredzama pērkamība un strādāšana visiem zināmo cilvēku interesēs, normatīvie akti valdībā dažu cilvēku interesēs, otkati, nelikumīgi naudas tēriņi valsts iestādēs un totāla nesodamības atmosfēra, kas tur pastāv, ko visi redz.
Platacis galīgi nepareizi salicis akcentus.

+22
-2
Atbildēt

3

    una97 > mary75 01.06.2010. 13.49

    Visi akcenti ir pareizi un viens no galvenajiem akcentiem ir tas, ka esošā valdība ir melojusi par pensiju nesamazināšu pirms pašvaldību vēlēšanām. Tad kur ir garantija, kas notiks pēc šīm vēlēšanām? http://ieteikumi.lv/

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > mary75 01.06.2010. 14.20

    ieteikumi<> Kāds sakars pašvaldību vēlēšanām ar pensijām?

    …Tad kur ir garantija, kas notiks pēc šīm vēlēšanām?…
    ————-
    Vai ir garantija, ka vēlēšanu rezultātā nekas nemainīsies?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > mary75 01.06.2010. 12.50

    Platacis akcentus ir salicis pareizi..gan jāsaka, ka pareizi tikai protams priekš sevis un tās vides ko viņš allaž pārstāv..runājot par sistēmu,kurš gan cits kā Platača ceha brāļi pildot zināmu aprindu pārstāvju pasūtījumu šādu tiesisku ķēķi Latvijā ir radījuši?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 01.06.2010. 12.52

Nu advokāta, kurš aizstāv smagos noziegumos apsūdzētas personas(Vaškevicu utt), arī neko citu nesagaidīt!
Solījumi! Smieklīgi, ka tikai vienas puses solījumi, bet otras puses solījumus jau daudz daudz gadus, gan Platacis neredz! Piemēram, nepiemin Šlesera solītās 50 000 darba vietas utt.

+19
-5
Atbildēt

3

    v-auto > austrisv 01.06.2010. 14.03

    Tak nomierinaties,nu uzknaaba koaliicijai, taatad arii TP, veel nepietiek? Gribeejaat, lai pasaka, ka TP ar automaatu piespieda Dombrovski soliit par pensiijaam, ka JL ir nevainiigi gadiijuma upuri?
    Vienaa rakstaa par tiesiskumu valstii taa kaa par daudz prasiits.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    v-auto > austrisv 01.06.2010. 13.16

    Nu kur juus ar taam 50000 darba vietaam visur baazhaties. Kaads sakars, rakstam par tiesiskumu, ar to, vai smagos noziegumos apsuudzeeto. Vispaar jau advokaatu klienti parasti arii ir apsuudzeetie :).

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 01.06.2010. 13.48

    Vienkārši izlasi rakstu, jo tur atkal murgots par pensiju samazināšanu- tātad uzknābts koalīcijai, starp citu arī TP tajā laikā bija koalīcijā!
    Par solījumiem uzknābšu tāpat kā tēpisti nu ļoti izmanto tās nabaga pensijas, lai gan paši(Kalvīša valdība) iztērēja viglprātīgi izdevumos skaitliski uzkrāto sociālo budžetu(800 000 Ls)!
    Tiklidz pieminēs to pensiju lietu, tad atgādināšu, kas pie tā vainīgs, ka uzkrājumus resnis iztranžierēja tos 800 000 Ls visādās būvēs(sporta pilīs un laukumos, ūdensbaseinos Daugavpilī par milj. utt, caur pašvaldībām!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

janisoga 01.06.2010. 14.29

Ko jus cepaties par taam partijaam. Neesmu lasijis vina rakstu, bet cik var spriest pec izvilkuma, tur ir runa par tiesisko nihilismu kopuma, gan publiskajaa, gan privataja sektoraa. Tas ka viens no piemeriem ir pensiju reforma, nenozime,ka ta ir vieniga,kas sho tiesisko paljavibu grauj.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu