Tiesa: Kalvītis Knoku atlaidis prettiesiski • IR.lv

Tiesa: Kalvītis Knoku atlaidis prettiesiski

21
Agnese Gulbe, LETA

Agrākā premjera lēmums atbrīvot ierēdni no amata toreizējā Civildienesta pārvaldē bijis nepamatots

Administratīvā apgabaltiesa atzinusi par prettiesisku agrākā Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) 2006.gada 13.jūlija rīkojumu, ar kuru nu jau likvidētās Valsts Civildienesta pārvaldes (VCP) ierēdnim Mārim Knokam piemērots disciplinārsods – atlaišana no amata. Par to vēstī aģentūru LETA, atsaucoties uz apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdzi Līgu Trubiņu.

Aizsākums strīdam meklējams 2006.gadā, kad pēc toreizējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna sūdzības tika ierosināta disciplinārlieta pret Knoku un VCP priekšnieku Māri Jaunozolu, kuriem Jakāns pārmeta prettiesisku uzdevumu došanu izvērtēt darbības kriminālprocesā, kuras saistītas ar drošības līdzekļa noteikšanu toreizējai VID amatpersonai Edgaram Ceram.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija lietas izmeklēšanas gaitā secināja, ka Jaunozols un Knoks prettiesīgi iejaukušies kriminālprocesā, un premjers Kalvītis Jaunozolu pazemināja amatā uz trim gadiem, viņa vietā ieceļot Māri Skudru, savukārt Knoks tika atlaists no amata.

Knoks un Jaunozols sodus apstrīdēja tiesā. Gan pirmās instances tiesa, gan apelācijas instancē Administratīvā apgabaltiesa abu pieteicēju sūdzības noraidīja, atzīstot disciplinārsodus par pamatotiem. Spriedumi tika apstrīdēti Augstākās tiesas (AT) Senātā.

Kā informē Trubiņa, apgabaltiesa lietu šā gada aprīlī apelācijas kārtībā izskatījusi atkārtoti, jo pērn novembrī tās spriedumu, ar kuru Knoka pieteikums par viņa atlaišanas prettiesiskumu noraidīts, atcēlis AT Senāta Administratīvo lietu departaments, uzdodot lietu atkārtoti izskatīt apgabaltiesai. Apgabaltiesa atzinusi par prettiesisku Ministru prezidenta rīkojumu, taču bez izskatīšanas atstājusi Knoka lūgumu piedzīt no Valsts kancelejas 28 371 lata zaudējumus, 7000 latu atlīdzību par personisko kaitējumu un 5000 latu par viņam nodarīto morālo kaitējumu, jo viņš nav ievērojis lietas ārpustiesas izskatīšanas kārtību.

Apgabaltiesas spriedumu līdz 26.maijam var apstrīdēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Knoks aģentūrai LETA uzsvēra, ka, apgabaltiesas ieskatā, lietā nebija konstatējams, ka viņš "ar savām darbībām būtu iejaucies kriminālprocesa virzītāja lēmumu pieņemšanā", līdz ar to apgabaltiesa atzina, ka Knoka darbībās nav konstatējams tiesību normu pārkāpums – viņam piešķirto amata tiesību un pilnvaru robežu pārsniegšana, ar ko pamatots slēdziens un rīkojums par atbrīvošanu no amata.

Pārbaudot rīkojuma saturu, apgabaltiesa konstatējusi, ka tajā nav norādīts uz citiem iespējamiem Knoka pārkāpumiem, par kuriem uzlikts disciplinārsods, un, ņemot to vērā, apgabaltiesa atzinusi, ka Knoka rīcībā nav konstatējams disciplinārpārkāpuma sastāvs.

VCP patlaban vairs nepastāv – ar 2009.gada 1.janvāri pārvalde tika reorganizēta, tās funkcijas nododot Valsts kancelejai, Finanšu ministrijai un citām institūcijām.

Komentāri (21)

::Vai cis :: 06.05.2010. 14.59

Arī Loskutovu Kalvītis atlaida prettiesiski. Vai Kalvīša padomnieks juridiskajos jautājumos gadījumā tagad nestrādā Rīgas Domē?

+4
0
Atbildēt

1

    Ivars Zvirbulis > ::Vai cis :: 06.05.2010. 22.17

    Kalvītis jau ir zvaigzne, bet kas mainas no tā ka tagad JL bīda prettiesiski atlaistos atpakaļ amatā, kas protams dziedās pēc Dombrovska stabules? Un vai jauna amata izdomāšana (premjera parlamentārā sekretāra amats), lai lobētu sev vēlamu personu, ir tiesiska? Un tā esot taupība un godīga politika… Smiekli nāk. Braucam no viena grāvja uz otru grāvi… No vienas galējības, uz otru galējību. http://www.neoidiotisms.blogspot.com/

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Elita Ļabe 07.05.2010. 08.39

un ko tālāk ?

0
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 06.05.2010. 22.55

Būtu tikai taisnīgi ja oranžam veprim, Putina rokaspuisim nāktos ar savu saraino ādu atbildēt par visām prettiesiskā rīcībām. Karātos āķi un raustītos baroklis bez ādas.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu