Zatlers: ārkārtas Saeimas vēlēšanas tagad nav iespējamas • IR.lv

Zatlers: ārkārtas Saeimas vēlēšanas tagad nav iespējamas

14
Lita Krone, LETA

“Mēs esam rīcībspējīgi – gan kā valsts, gan valdība, gan prezidents," uzskata Zatlers.

“Agrākas Saeimas vēlēšanas iespējamas tikai Satversmē noteiktā kārtībā, un šobrīd regulārās vēlēšanas noteikti būs agrākas nekā ārkārtas,” uzsver Valsts prezidents Valdis Zatlers intervijā “Neatkarīgajai”, vaicāts, vai politiskā pata situācijā pieļaujamas agrākas Saeimas vēlēšanas.

“Cits jautājums – vai ir iespējamas pata situācijas Latvijas politiskajā nākotnē. Protams, tādas ir bijušas un būs. Tādā gadījumā viens no instrumentiem, lai izjauktu šādu situāciju, ir ārkārtas vēlēšanas. Bet tam ir vajadzīgs attiecīgs mehānisms Satversmē. Atļaušos atgādināt, ka manos priekšlikumos par izmaiņām Satversmē Saeima nobalsoja tikai par vienu elementu – par tautas tiesībām, bet par otro daļu – dodot plašākas pilnvaras pata situācijā Valsts prezidenta izsludināt jaunas vēlēšanas – tas tā arī palika šīs Saeimas neizdarīto darbu sarakstā,” laikrakstam sacīja Zatlers.

Valsts prezidents arī pauda, ka ilgermiņā valdība nedrīkst strādāt nepilnā sastāvā. “Ministri ir jāatrod un jāapstiprina,” pārliecināts Zatlers.

“Līdz vēlēšanām ir pieci mēneši, un ir skaidrs, ka pēdējais no tiem būs veltīts tikai priekšvēlēšanu kampaņai un cīņai. Tad būs grūti sagaidīt kādus būtiskus lēmumus no valdības. No otras puses – Dombrovska valdību ir apsolījušās atbalstīt visas opozīcijas partijas – katrs savā veidā, tomēr konstruktīvi. Bet viena lieta nav apspriežama – arī grūto apstākļos, arī priekšvēlēšanu situācijā un mazākumā valdībai ir jāvada valsts,” sacīja Zatlers, vaicāts, vai Valda Dombrovska (JL) vadītā valdība noturēsies līdz vēlēšanām.

Zatlers arī pauda, ka valdība pašlaik ir rīcībspējīga. “Mēs esam rīcībspējīgi – gan kā valsts, gan valdība, gan prezidents,” sacīja Valsts prezidents.

Komentāri (14)

ainars1113 28.04.2010. 09.36

Zatlers diezgan labi raksturo pašreizējo situāciju. Saeimas atlaišanai tagad būtu maza jēga, paietu laiks līdz referendumam un arī pēc tā 9.Saeima vēl divus mēnešus strādātu Valsts prezidenta vadībā, un tad jau arī oktobris klāt. Jautājums ir par to, vai nevajadzēja atlaist Saeimu ātrāk, respektīvi, pirms gada, diviem vai pat trim. Lai arī es to būtu atbalstījis kā simbolisku žestu, domāju, ka praktiski tas daudz nebūtu mainījis, vismaz uz labo pusi ne. Pirmkārt, tas pastiprinātu nestabilitāti jau tā draudīgajā ekonomiskajā situācijā. Otrkārt, mēs redzam, kas notika Rīgas Domes vēlēšanās un kuras partijas šobrīd ir reitingu galvgalī – SC, Vienotība, ZZS. Vienīgā apvienība, kas spētu (tiesa, ilgtermiņā) Latvijā atnest nopietnas pozitīvas pārmaiņas, ir Vienotība, bet 51 vietu Saeimā viņi nekad nedabūs. Par SC spējām šajā ziņā ir daudz vairāk šaubu un jautājumu nekā pārliecības, bet ZZS ir viena no daudzajām pagātnes partijām.

+4
0
Atbildēt

1

    garausiitis > ainars1113 28.04.2010. 09.46

    Ja kāda partija gūs 51 vietu , tad tas noteikti nebūs nekas labs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 28.04.2010. 10.23

Nu pirmām kārtām jau referendums + jaunas vēlēšanas tagad jau sanāk vēlāk nekā tuvojošās vēlēšanas, tā kā vien jāpaciešas, nekas no tā nemainīsies. Nepiekritīšu Sestdieni par to zemo aktivitāti – aptaujas rāda, ka piedalīties grib, bet nezin par ko balsot. Cilvēkiem ir skaidrs, par ko tie negrib balsot.

Ir jācīnās. Nevajag ar faktu konstatāciju nodarboties. Jāskaidro cilvēkiem situācija.

+4
0
Atbildēt

0

ainars1113 28.04.2010. 09.37

Varbūt, ja būtu sakrituši vairāki labvēlīgi faktori vienlaikus (Saeimas atlaišana, jauna politiskā spēka dibināšana ar VVF un Ēlerti priekšgalā, Vienotības izveidošana), notiktu pievilto vēlētāju konsolidācija un jaunajā Saeimā kādas 40 vietas iegūtu progresīvie un proeiropeiskie politiskie spēki. Tagad, visticamāk, aktivitāte vēlēšanās būs zema, pilsoņi ir apātiski, bet tādos apstākļos uz labām pārmaiņām grūti cerēt.

+4
-1
Atbildēt

1

    lidija_stripkane > ainars1113 28.04.2010. 13.12

    Ēlerti priekšgalā? Kas par to balsos? Liberāļiem nekur pasaulē pārāk nespīd. Margināla grupiņa, kas pašpasludinājusies par “progresīvu”.

    Lai kur būtu, Ēlerte izturas tā, it kā vēl joprojām vadītu Latvijas patiesības ministriju.

    Man abas tevis piesauktās sievietes- politiķes asociējas tikai ar vienu- bezierunu pielīšanu pasaules varenajiem. :(

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu