Spānijā atrod rakstnieka Migela de Servantesa mirstīgās atliekas • IR.lv

Spānijā atrod rakstnieka Migela de Servantesa mirstīgās atliekas

43
Spānijas pētnieki apstrādā atrastās mirstīgās atliekas. Foto: EPA/LETA

Spāņu literatūras klasiķa mirstīgās atliekas atrastas 400 gadus pēc viņa nāves

400 gadus pēc nāves Spānijā otrdien atrastas slavenā bruņinieku romāna “Don Quixote” (“Dons Kihots”) autora Migela de Servantesa mirstīgās atliekas, ziņo LETA/BBC.

Antropologs Fransisko Etkseberija identificējis klostera kapenēs uzietus “fragmentus kā piederošus Migelam de Servantesam”.

Servantess mira 1616.gadā nedēļu pēc britu dramaturga Viljama Šekspīra nāves. “Dona Kihota” autors tika apglabāts tajā pašā gadā, bet klosteris vēlāk tika pārbūvēts. Servantesa mirstīgās atliekas 17. gadsimta beigās tika pārvietotas jaunā ēkā.

“Viņš mira kā nabags,” BBC teica Madrides pilsētas domes mākslas, sporta un tūrisma nozares vadītājs Pedro Korals.

30 pētnieku komanda izmantoja infrasarkano staru kameras, 3D skenerus un ģeoradarus, lai precīzi noteiktu Servantesa apbedījuma vietu, kas atradās aizmirstā vietā zem ēkas grīdas.

Janvārī pirmajā no zemgrīdas novietnē esošajām 33 nišām arheologi atrada zārku ar vāku, uz kura bija iniciāļi MC.

Šajā nišā atradās vairāku pieaugušu cilvēku kauli, jo visas šīs mirstīgās atliekas tika pārvietotas kopā uz šo nišas atdusas vietu.

Tiesu medicīnas eksperte Almudena Garsija Rubio BBC teica, ka atliekas ir sliktā stāvoklī un pagaidām neļauj pētniekiem individuāli identificēt Servantesu. Taču pētnieki ir pārliecināti, ka šī ir Servantesa atdusas vieta.

Servantess dzimis 1547.gadā netālu no Madrides. Viņš tiek uzskatīts par modernās literatūras aizsācēju, pateicoties viņa bruņinieku romānam “Dons Kihots”, kas iznāca divās daļās 1605. un 1615.gadā.

Vēl lasiet šeit.

 

Komentāri (43)

agrunte 18.03.2015. 01.11

Raksta autoram ir miglains priekšstats, par ko ir tas romāns. Tas ir par vienu bruņinieku, nevis bruņiniekiem. Resp., par cilvēku, kurš iedomājās sevi par bruņinieku, kaut arī bruņinieku laiki jau bija pagājuši.

Dons Kihots ir ģēniāls gara darbs. Ja kādam ir pieejams Borhess, iesaku izlasīt viņa esejas par šo romānu un pašu Servantesu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu