Kalnciema kvartālā skatāma Sabīnes Vekmanes personālizstāde "Ledus hokejs" • IR.lv

Kalnciema kvartālā skatāma Sabīnes Vekmanes personālizstāde “Ledus hokejs”

34
Sabīnes Vekmanes darbs izstādē "Ledus hokejs". Publicitātes attēls

Iemūžināts “latviešu nacionālais sporta veids”

Kalnciema kvartāla galerijā līdz 17.janvārim apskatāma mākslinieces Sabīnes Vekmanes personālizstāde “Ledus hokejs”, kurā iemūžināts “latviešu nacionālais sporta veids” hokejs, raksta aģentūra LETA. 

Vekmane dzimusi 1984.gadā. Viņa beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļu bakalaura un maģistra programmā, kopā ar domubiedriem strādā par pasniedzēju sietspiedes darbnīcā “Luste” un ir alternatīvā kultūrbāra-galerijas “Ziema” dvēsele, ik pa laikam veicot arī kuratora pienākumus. Savā trešajā personālizstādē māksliniece turpina strādāt glezniecībā tāpat kā iepriekšējā solo skatē “Senči”, kaut arī Latvijas mākslas ainā viņa ienāca kā jaunā grafiķe. Meklējot izaicinājumu strādāt pie vienas konkrētas tēmas, izvēlēts hokejs. “Ja neskaita 2006.gadā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā pasaules hokeja čempionātam veltīto izstādi “Tu slīdēji pa slidotavu”, nav daudz mākslas parādību, kas reflektētu par latviešu nācijai tik nozīmīgo sporta veidu mūsdienās,” stāsta Kalnciema kvartāla kultūras programmas vadītāja Una Meiberga. 

Vekmane izvēlējusies atsvešinātu un estētisku skatījumu. Hokeja formas tērpiem vairs nav atrodamas īpašās piederības atzīmes, tie kļūst par cilvēka plastikas pārveidotājiem, bet spēles brīdis ir fiksēts fragmentāri, neļaujot izsekot konkrētai notikuma gaitai. Vairāk par spēli viņu interesē skaistas detaļas – kā attēlojamā tematikā, tā glezniecības procesā, kurā jūtams stingri apdomāts tumši gaišo attiecību pamats. Gleznojot hokeju monohromos toņos, māksliniece ir it kā atņēmusi tam “sīvo cīņu” izteiksmi un pieteikusi savu sievietes skatījumu uz tik “maskulīno” tēmu, kas vairāk asociējas ar patīkamu brīvā laika pavadīšanu. 

Izstāde apskatāma katru dienu, izņemot svētdienas, no plkst.10 līdz 22. Tās apmeklējums ir bez maksas.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu