Kaktiņš: referenduma aizliegums nākotnē var atspēlēties • IR.lv

Kaktiņš: referenduma aizliegums nākotnē var atspēlēties

70
Foto: Evija Trifanova, LETA

Sociologs atgādina – vēsture mēdz atkārtoties

“Nepilsoņu referenduma” aizliegums nākotnē var atspēlēties mums pašiem, risinot citus sabiedrībai svarīgus jautājumus, – intervijā Latvijas Radio sacīja sociologs, socioloģisko pētījumu aģentūras SKDS direktors Arnis Kaktiņš, komentējot Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu neizsludināt parakstu vākšanas otro posmu referenduma ierosināšanai par vēlētāju iesniegto likumprojektu “Grozījumi Pilsonības likumā”, vēsta LETA.

“Ņemot vērā Latvijas ģeopolitisko situāciju un vēsturi, kas mēdz atkārtoties, demogrāfiskās tendences, dzimstību utt., latviskajai sabiedrības daļai vajadzētu ļoti piesardzīgi attiekties pret visām lietām, kas šajā valstī mazina demokrātiju un brīvību, jo tā vien izskatās, ka agrāk vai vēlāk mēs to visu dabūsim izbaudīt pret sevi,” uzskata sociologs.

Viņš norādīja, ka pašlaik referendums tika atcelts, jo “ļaunie krievvalodīgie” kaut ko mēģina provocēt un uzspiest savu gribu, taču nebūšu pārsteigts, ja paies desmit gadi un būs nepieciešams līdzīgs referendums, lai aizstāvētu latviskās idejas. Un tad izrādīsies, ka šo referendumu nevarēs īsti sarīkot, jo būs bijuši precedenti – nebūs pareizi uzrakstīti papīri vai kaut kas nebūs atbilstošs Satversmes kodolam utt..

Kaktiņš uzsvēra, ka būs precedents – “Latvijā ir tādas tradīcijas, – ja kāds Latvijā grib rīkot referendumus, kas citiem nepatīk, mēs šos referendumus aizliedzam. Pašlaik tas notiek, lai aizstāvētu latvisko kopienu, bet laiki mainās.Ja šādu praksi ieviesīs, tad agrāk vai vēlāk tas pavērsīsies pret pašiem ieviesējiem.”

Viņš ir pārliecināts, – pat ja šie paraksti referenduma rīkošanai tiktu savākti, uzvarēt šajā referendumā ir neiespējami. To apliecinot SKDS aptauju dati.

Jau ziņots, ka likuma grozījumi netiks nodoti referendumam kā nepilnīgi izstrādāts piedāvājums, kā arī tāpēc, ka tie neatbilstot Satversmes 2.pantam un 1990.gada 4.maija deklarācijai, turklāt tie būtiski paplašinātu pilsoņu loku un ļautu apšaubīt Latvijas Republikas pēctecību.

 

 

Komentāri (70)

My Paradise, My Rules 02.11.2012. 19.55

“Pašlaik tas notiek, lai aizstāvētu latvisko kopienu..”

Kopš kura laika profesionāls politologs runā par latvisko un krievisko kopienu? Tātad Jūs, kaktiņa kungs, atzīstat, ka tik tālu nu esam – latvieši savā valstī jau ir kopienas līmenī, nevis pamatnācija? Tātad Jūs atzīstat, ka PSRS nacionālās politikas mērķis – rusificēt PSRS republikas, Latvijā ir īstenojies 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas?

+14
-3
Atbildēt

0

Jānis Derkusovs 02.11.2012. 21.25

Vienīgais, kas mums varētu atspēlēties , ir lēmums šo referendumu atļaut. Jo tas radītu precedentu. Lindermanis ar pulksteņa regularitāti-reizi pusgadā-rosinātu kādu referendumu, ņemtu latviešus uz izturību…Gan jau kādreiz apniks skriet , kad tik pasvilpj, un tad viss notiks.Un katrs referendums 2-3 miljoni nodokļu maksātāju naudas. Un kur vēl kūdīšanas iespējas pret Latvijas valsti.
Bet Lindermanim naudu šīm aktivitātēm iedos…No aizrobežas..Cik tik vajag!
Bet visiem šitiem Kaktiņiem un Kažokām, jo sabiedrībai sliktāk un nemierīgāk, jo viņiem pļaujas laiks. Pētījumi, reitingi un aptaujas…Un kā eksperti visos mēdijos. Uzmanības centrā.Un par pareizās sabiedriskās domas veidošanu arī atlec..Un ne maz….
Bet zatlerieši sev vienkārši sev bāzi stratēģiskajai partnerībai ar krieviem Rīgas domē gatavo. Ja tiks iekšā, protams.
Jo tie viņu stabilie 3% ir interesanti, tur ir maz latviešu, tie vairāk ir krievi. Es teiktu -1:2. Vjačeslava Dombrovska, Antonova, kas Sprūdža valsts sekretārs, tipa elektorāts. Un tas šķeļ SC vēlētāju…Kas ir labi!

+16
-6
Atbildēt

10

    Signija Aizpuriete > Jānis Derkusovs 04.11.2012. 10.07

    ———jautajums_4 Nū…(..) Bet tā tas nav ar lindermaņu&petropavlovsku referendumiem-par valodu, par pilsonību, par teritorijas vienotību, un kas tur vēl viņiem var ienākt prātā… Pret Latvijas nacionālās valsts pamatiem. Jo tur precīzus mērījumus iedeva Valodu referendums. ============================================================================== Jo dziļāk Latvija tiks integrēta Eiropas Savienības topošajā federācijā, jo stabilāki kļūst (inter)nacionālās valsts pamati? Prātiņ, nāc mājās! To patieso stāvokli Latvijas kultūras nozares pārstāvji Saeimas deputātiem tieši un atklāti raksturoja:
    ‘ (..)mēs skaidri pasakām – valsts vara nacionālo rakstniecību ir metodiski nīcinājusi, savā aprobežotībā neapzinādamās, ka valsti mūsu senči varēja nodibināt tikai tad, kad jau bija nacionālā literatūra un tās sekmētā nacionālās pašapziņas kustība. Nevis otrādi. Kas sagaida valsti, kura iznīdē savu literatūru, manuprāt, skaidrs. Pazemoti un piesmieti cilvēki neattīsta garu, bet dedzina pilis. Ja radošajam garam nav iespējas izpausties radoši, tas tā vai tā atradīs ceļu –ārdoši. Vai kārtējā integrācijas kampaņa balstīsies uz apsmieklā pamestu latviešu literatūru?…’

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/gundega-repse-pec-rakstnieku-vizites-saeimas-komisija.d?id=42140554

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Jānis Derkusovs 02.11.2012. 22.48

    Diez vai varētu būt tā,ka kaktiņam IR apsolīta apaļa istaba ar stūri?

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Jānis Derkusovs 03.11.2012. 19.59

    ——-jautajums_4(..) Es šaubos, ka ar tādu pasākumu var uzvilkt . ==============================================================================
    Šaubies par Briseles regulu un Vašingtonas ieteikumu izpildi?
    Vari jau poļu cukuru nelietot,lai K.Ulmaņa teicienu par ‘trim karotītēm sava cukura’ nebūtu jācitē – , taču 100 gadu garumā sasniegto ‘know-how’ cukura ražošanai Latvijā tagad arhīvos diezin vai atradīsi….

    Esi ticīgs – tiksi ‘siltā vietiņā’: “Es nevaru iedomāties situāciju, ka brīdī kad eirozona krīzei vēl nav pāri, Eiropas Komisija atvērs durvis Latvijai, bet mēs pateiksim nē. Tā nenotiks, to mēs labi saprotam,” uzsvēra deputāts R.Zīle

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/zile-paredz-politiskus-riskus-ja-nemainisies-sabiedribas-viedokli-par-pievienosanos-eirozonai-13974972

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 04.11.2012. 10.58

    Nū…Varbūt vispirms bija izglītība. Pagastu un draudžu skolās latvieši ieguva izglītību, savas 4 klases, un tad radās nācijas un nacionālās valsts ideja, kas atspoguļojās literaturā, muzika-Dziesmu svētki, glezniecībā. Un ievērojiet, latviešu mākslas un kultūras attīstību nedotēja cariskās Krievijas impērija. Līdz ar to saistība starp valsts dotāciju un kultūras attīstību ir visai nosacīta.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Jānis Derkusovs 02.11.2012. 21.45

    Priecājos ka varēju atzīmēt ar +:)

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    l_abola > Jānis Derkusovs 03.11.2012. 15.53

    Pareizi! Ja tādiem kaktiņiem un kažokām pat stingri juridiski argumenti nešķiet pietiekami referenduma aizliegumam, derētu atcerēties, ka demokrātija tomēr nav visatļautība un eksistē kādas pašsaprotamas un neapstrīdamas normas. Nākamais pēc zaudējuma šinī ierosinātajā Lindermana un Co solis būs referendums par to, ka 1991. gadā mēs dibinājām jaunu valsti ar vēl daudz graujošākām sekām.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Jānis Derkusovs 03.11.2012. 00.31

    Jo tie viņu stabilie 3% ir interesanti, tur ir maz latviešu, tie vairāk ir krievi
    —–
    No Tavas mutes dieva ausī.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 03.11.2012. 20.46

    Nū…Referendums par eiro vismaz būtu attaisnots, jo viedokļi ir ļoti nenoteikti, bet korektu mērijumu nav. Un eiro ieviešanai ir savi +, bet ir ,protams, arī -. Un neviens nezina, kāds tieši ir tautas viedoklis. Lai gan pieļauju, ka lielākajai daļai vienkārši nav viedokļa. Es arī esmu pārdomās. Jo arī pašlaik lats ir piesaistīts eiro un pievienošanās eiro zonai tomēr dod bonusus perspektīvā.
    Bet tā tas nav ar lindermaņu&petropavlovsku referendumiem-par valodu, par pilsonību, par teritorijas vienotību, un kas tur vēl viņiem var ienākt prātā… Pret Latvijas nacionālās valsts pamatiem. Jo tur precīzus mērījumus iedeva Valodu referendums. Un nekas nav mainījies. Kāpēc ir jārīko pretvalstiski referedumi, kad pilsoņu viedoklis tāpat ir pilnīgi skaidrs? Tāpēc ,lai politikāņi uz populisma viļņa sev kampaņas rīkotu. Lai sabiedrību uzputotu, sarīdītu un sakūdītu vienu pret otru.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Jānis Derkusovs 03.11.2012. 18.05

    Petropavlovslis gan sola, kamēr ies tiesvedība par šo atraidīto, rīkot vēl citus – pret eiro, piemēram. Jo to jau ir vairākkārt atzīmējis – štrunts par taisnīgumu un tiesībām. Galvenais ir uzturēt spriedzi un chakarēt mūsu valsti.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 03.11.2012. 18.14

    Lai petropovlovskis& lindermaņi dara, ko uzskata par vajadzīgu, bet mums ir jādara tas, kas vajadzīgs Latvijai.
    Un par eiro…Es nezinu…Šaubos, jo, ka tik krieviem tas eiro nepatīk stipri labāk par latu. Bet latvieši pozīcija attiecībā pret eiro visdrīzāk būs skeptiski pasīva. Es šaubos, ka ar tādu pasākumu var uzvilkt .
    Lūk, ja Petropavlovskis rīkotu referendumu par pāreju no latiem uz rubļiem, tad gan krievi aizskrietu. Un nevis tāpēc, ka rubļus gribētu, bet principa pēc. Jo skaidri zinātu, ka ne ar ko neriskē…Bet attieksmi nodemonstrētu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

simpsons 02.11.2012. 15.10

“Latvijā ir tādas tradīcijas, – ja kāds Latvijā grib rīkot referendumus, kas citiem nepatīk, mēs šos referendumus aizliedzam.”
———–
Pēc šī teikuma skaidrs, ka Kaktiņa motivācija nav balstīta uz patiesību.

Es kaut kā atceros, ka pēdējo 12 mēnešu laikā piedalījos referendumā par krievu valodu kā valsts valodu, bija arī referendumi par tautas tiesībām atlaist Saeimu un paaugstināt pensijas 3 reizes. Vēl atceros referendumu par naturalizācijas ‘logu’ atvēršanu. Ļoti daudzi bija pret šiem referendumiem, tā ka tradīcija ‘nepatīk – aizliedzam’ ir tikai Kaktiņa teicienos, pat ne galvā; jo pilnīgi stulbs taču viņš nevar būt.

Daudz ticamāk, ka viņam žēl gar degunu aizgājušās naudas. Katrs referendums un vēlēšanas socioloģisko pētījumu firmām ir ražas laiks. Un tagad nekā, tāpēc arī rūgtums un visiem zināmu faktu ‘aizmiršana’.

+17
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu