Gripu Latvijā "ieved" no Ķīnas • IR.lv

Gripu Latvijā “ieved” no Ķīnas

36
Foto: Dāvis Valbaks, F64

Mediķi apstiprina pirmo saslimšanas gadījumu ar gripu

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC) laboratorijā apstiprināts šajā sezonā pirmais saslimšanas gadījums ar gripu, aģentūru LETA informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Mediķi uzskata, ka pirmais laboratoriski apstiprinātais gadījums ir ievesta gripa. Paciente bija devusies ceļojumā uz Ķīnu, kur īsi pirms ceļojuma beigām viņai pasliktinājusies veselība un bijusi slikta pašsajūta. Atgriežoties Latvijā, meklēta mediķu palīdzība un paciente tika uzņemta LIC. 

Infektologi pacientes slimības izpausmes klīnisko ainu vērtēja kā tipisku gripai. Laboratoriski pārbaudot no pacienta ņemtos izmeklējamo materiālu paraugus, apstiprināta diagnoze gripa. Infekciju izraisījis A tipa gripas vīruss.

LIC jau saņēmis vakcīnas pret sezonālo gripu un sācis iedzīvotāju potēšanu. Stacionāra galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle informē, ka gripas vakcīna ir atbilstoša Pasaules Veselības organizācijas (PVO) prognozētajiem sezonālās gripas vīrusiem, kas šai gripas sezonā cirkulēs Ziemeļu puslodē. 

Salīdzinot ar iepriekšējās gripas sezonas vakcīnas sastāvu, jaunajā vakcīnā iekļauti jauni vīrusa celmi, proti, H3N2 un jauns celms no “B/Yamagata” līnijas. Vakcīnas sastāvā ir arī H1N1 pandēmiskais celms.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu