Advokāts: "Pussy Riot" dalībnieces nelūgs apžēlošanu Putinam • IR.lv

Advokāts: “Pussy Riot” dalībnieces nelūgs apžēlošanu Putinam

60
"Pussy Riot" atbalstītāji izveidojuši lelli - ar ērkšķu kroni galvā. Foto: EPA/LETA

Latvijas Ārlietu ministrija izplata oficiālu viedokli par “Pussy Riot”

Trīs krievu pankgrupas “Pussy Riot” dalībnieces, kurām tika piespriests divu gadu cietumsods par antiputiniskas “panku lūgšanas” akcijas “Dievdzemdētāja, padzen Putinu!” sarīkošanu Krievijas galvaspilsētas Kristus Pestītāja katedrālē, nelūgs prezidentam Vladimiram Putinam apžēlošanu, pirmdien paziņojis viņu advokāts.

“Mūsu klientes nelūgs apžēlošanu. Burtiski viņas teica tā: “Lai viņi iet uz elli ar savu apžēlošanu,”” atzīmēja advokāts Nikolajs Polozovs, raksta LETA/AFP.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) izplatījis oficiālu paziņojumu, paužot nožēlu par neproporcionāli bargo spriedumu Krievijas pankgrupas “Pussy Riot” lietā.

Savu viedokli ministrs jau pauda sociālajā tīklā “Twitter.com” 17.augustā jeb dienā, kad Maskavas tiesa atzina “Pussy Riot” dalībnieču vainu huligānismā, piespriežot viņām divu gadu cietumsodu, ziņo LETA.

Pirmdien Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā masu medijiem teikts: “Lai arī pankgrupas dalībnieču rīcība un izvēlētā protesta akcijas vieta ir vērtējama pretrunīgi, krimināllikuma piemērošana un pieņemtais spriedums “Pussy Riot” lietā ir netaisnīgs un nepamatots.”

“Piespriestie divi gadi cietumsoda par miermīlīgu, lai arī pretrunīgi vērtētu uzskatu paušanu rada bažas un ir pretrunā ar Krievijas starptautiskajām saistībām attiecībā uz izteikšanās brīvības ievērošanu,” uzsver ārlietu ministrs.

Viņš aicina Krieviju pārskatīt un atcelt tiesas lēmumu “kā neatbilstošu demokrātiskas valsts pilsoņu politiskajām pamattiesībām un saskaņā ar Krievijas starptautiskajām saistībām”.

Jau vēstīts, ka Maskavas tiesa 17.augustā atzina pankgrupas “Pussy Riot” dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Marija Aļohina un Jekaterina Samuceviča tika notiesātas par akciju, kas 21.februārī tika sarīkota Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē.

Polozovs paziņoja, ka aizstāvības komanda plāno iesniegt apelācijas prasību, tiklīdz saņems sprieduma kopiju. Rietumi Maskavas tiesas lēmumu kritizē kā pārmērīgu un neproporcionālu.

Kā vēsta laikraksts “Vedomosti”, varas rīcība “Pussy Riot” lietā bijusi neprofesionāla, tādejādi radot sev papildu problēmas. Kāds anonīms avots valsts ierēdniecībā avīzei norādījis, ka tiesas spriedums bijis nolemts jau no paša sākuma – Izmeklēšanas komiteja grupas dalībnieces no aresta neatbrīvoja līdz pašām procesa beigām, vēsta portāls “Newsru.com”. Ja tiesa piektdien trim apsūdzētajām būtu piespriedusi nosacītu sodu, rastos jautājums, kāpēc meitenes pusgadu atradās ieslodzījumā.

Vara pati no šīs lietas uzpūta “kosmisku katastrofu, kas vērsta pret pamatvērtībām, un šajā virzienā veidoja sabiedrisko domu”, vērtē eksperti. Tādējādi attaisnojošs spriedums “aizskartu miljoniem cilvēku jūtas”. Arī politologs Dmitrijs Oreškins un Krievijas Ekonomikas universitātes prorektors Sergejs Markovs uzskata, ka vara pati piespieda “Pussy Riot” dalībnieces atstāt cietumā – pretējā gadījumā nāktos pasaulei paskaidrot, kāpēc meitenes pusgadu sēž cietumā un tiesas zālē ir saslēgtas rokudzelžos.

Savukārt avīze “Izvestija” ziņo, ka notiesātās tuvāko mēnesi vai divus pavadīšot iepriekšējās izmeklēšanas izolatorā Maskavas Pečatņiku rajonā. Notiesātajām ir 10 dienas laika, lai pārsūdzētu bargo tiesas  spriedumu. Tikai pēc kasācijas sūdzības izskatīšanas augstākstāvošā instancē, ja iepriekšējais spriedums tur tiks atbalstīts, varēs uzskatīt, ka spriedums “Pussy Riot” lietā ir stājies likumīgā spēkā.

 

Komentāri (60)

mary75 20.08.2012. 12.52

Ziemeļkorejā atļāva augstpapēžu kurpes un džinsu bikses, Krievijā pa ielām staigājot “pareizticīgo” lumpeņu bandas un pieprasot novilkt kreklus ar Pussy Riot simboliku, jo tie “aizskarot viņu reliģiskās jūtas”, uzvedoties agresīvi, un policija tos neaiztiekot.
Kā redzams, varas signālu daļa sabiedrības uztvērusi adekvāti.
Rodas asociācijas ar laiku, kad pa ielām staigāja komjauniešu aktīvisti un piespiedu kārtā grieza garus matus un pētīja bikšu platumu ( ja kāds nezina, PSRS laikos tādas lietas tiešām notika).
“Modrnizācija un inovācija” Putina Krievijas stilā – Ziemeļkorejas un Irānas virzienā.

Bet, arī KPB ir cilvēki, kas pret to inkvizīciju protestē – http://www.echo.msk.ru/blog/echomsk/921362-echo/.
Un meitenes var cienīt kaut vai par to, kā viņas uzvedas ieslodzījumā, ne katrs tā varētu.
Kaut ieslodzījuma vietā viņām var draudēt izrēķināšanās, ņemot vērā, ka kontingents tur dažāds.

+18
-3
Atbildēt

0

ltvpanorama 20.08.2012. 14.19

Meitenēm tiešām ir spars un mugurkauls, bet viņas arī jūt atbalstu..sakiet, par kuru vēl šobrīd kāds tik sparīgi iestājas visā pasaulē?..Madonna, Stings…Bjorka,..līdzās viņiem tāda Valērija un Gazmanovs, kuri nosodīja PR ir krogus muzikantu līmenī..atvainojos krogus muzikantiem jo tie dzied dzīvajā..sarūgtināja mazais armēnis no naša raša..un arī mūsu Prāta Vētra..sarūgtināja..kad koncertūre krievijā priekšā, vakardienas kuslā murmināšana panorāmā bija nožēlojama..zinātu, ka beigās tā sanāks, neietu uz viņu koncertu, lai arī esam no vienas pilsētas…mākslinieki, kuri naudas dēļ pārstāj teikt ko domā (un varēja just ka viņi nerunā no sirds par šo jautājumu) vairs nav mākslinieki…tas vairs nav rokenrols, bet Krievijas bumsasā popsa..:(

+14
-1
Atbildēt

5

    Līga Lētiņa > ltvpanorama 20.08.2012. 14.43

    smiekli nenāk. mauķele aizstāv mauķeles. madonna un māk dziedāt!laba anekdote.
    kaut kā neizskatījās , ka viņa pārtrauca koncertūri. ēst gribas gan viņai, gan PV. un ne tev kādu tiesāt par domām , kas nesakrīt ar tavējām.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Līga Lētiņa > ltvpanorama 20.08.2012. 15.22

    dies ar manīm, bet ir jau vēl citi, kurus pazīst. seru Elton Hercules John zini? viņš ar par emmu madonnu nodēvēja . vēl pie tam lētu.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Eriks Grube > ltvpanorama 20.08.2012. 14.35

    komiski, cik kveeli publika aizstaav ФСБ apmaksaatus provokatorus! Putins var berzeet rokas.

    “Значит так выходит, я плачу налоги, на эти деньги ФСБ набирает провокаторов, которые безнаказано разбивают машины другим честным гражданам/налогоплатильщикам.
    Ужас, КССС (Корпорация Сотрудников Спецслужб) в действии.”

    http://namarsh-ru.livejournal.com/209095.html

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ltvpanorama 20.08.2012. 16.15

    viņš protams var to atļauties..kā sers..ar savām manierēm un cepurēm:D runa jau iet par personībām..un Madonna jau nav vienīgā,tur viņu daudz to atbalstītāju..no Austrālijas līdz Lielbritānijai’, bet ” pravoslavnutijiem” protams pofig ko par viņiem domā..tā čakarēja Saharovu, Solžeņicinu, Pasternaku…līmeņi protams nesalīdzinami ar PR..toties visi darbaļaudis vienojās nosodījumā,un rīkoja sapulces , Pravdu lasija un uzspļāva pasaules sabiedriskajai domai..un lēja vairāk čuguna..ogles raka ..līdz sabruka..šodien ej.ru ļoti labs A. Golca raksts..” Теперь о степени безумия. Оно очевидно нарастает. Путин направляет страну по пути религиозного фундаментализма. Да, пока что эта идея не охватила массы. Однако если иметь в виду общее одичание населения (спасибо телевидению и системе образования) плюс массированную пропаганду самого вульгарного клерикализма (если не сказать откровенного средневекового мракобесия), это время совсем не за горами. Плюс судебные расправы над политическими противниками под абсурдными предлогами. Чего стоит угроза суда над Гарри Каспаровым за якобы имевшее место покусание милицейского прапорщика. Как не вспомнить эпизод процессов над «вредителями» в середине 30-х, когда профессор Плетнев был обвинен в том, что укусил грудь пациентки. Вот это уже серьезное свидетельство неадекватности системы. Свидетельство того, что ради сохранения власти главный начальник будет готов нажать на кнопку…” pilns raksts http://www.ej.ru/?a=note&id=12162

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ltvpanorama 20.08.2012. 14.53

    es nevienu netiesāju..viņi (ne)pateica savas domas, es savējās pateicu..es vnk nepirkšu vairs neko no tiem, kurus pārstāju cienīt un tā ir mana brīva izvēle un tiesības! lai viņus baro citi..kam vienalga, Rogozins arī Madonnu par M nodēvēja, pēc tam gan taisnojās,,atšķirība vien tā ka Madonnu pasaulē zin un viņas pasacīto uzklausa, atšķirībā no rogozina un Martas fātera..

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 20.08.2012. 12.51

… par to elli , ļoti pareizi teikts , komunists bazniicaa tas pats saatans vien buus , un cita ceļa viņam nav , saatanam nav jaaluudz apžeelošana, taa buutu paardošanaas viņam ! starpcitu protests jau bija pret puuķina ienaakšanu bazniicaa , arii muusu komunisti vienaa mieraa seež bazniicaa, faktiski to apgaanot.

+12
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu