Pirmdien, pie Saeimas • IR.lv

Pirmdien, pie Saeimas

88
Nepilsoņu pikets. Foto: Raitis Plauks, F64
Askolds Rodins

Pret ko protestēs Saskaņas centrs?

Valdības durvīs kāju (Zatlera Reformu partijas personā) iedabūjušais Saskaņas centrs (SC) tomēr tika izstumts ārā, un tagad apņēmies pirmdien, jaunās Saeimas pirmajā darba dienā, sarīkot pie Jēkaba ielas nama protesta akciju. Sola kādu tūkstoti dalībnieku. Sola, ka nebūs ekscesu. Nav pamata neticēt, jo saskaņieši ir disciplinēti ļaudis.

Protesta akcijas demokrātiskā sabiedrībā ir normāla parādība. Pēdējā pie Saeimas nama redzēta vasaras sākumā, kad cilvēki ieradās pieprasīt otro amata termiņu toreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram. Prasība palika neuzklausīta, un Rīgas pilī tagad saimnieko Andris Bērziņš.

SC protests būšot vērsts pret “politisko situāciju valstī”. Skan diezgan muļķīgi, ja ņemam vērā, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanas SC saņēma 28% balsu un 31 deputāta mandātu. Augstākais sniegums, kāds SC bijis tā pastāvēšanas vēsturē, un tie ir šīs apvienības griesti vai tuvu tam. Tāpēc ir pamats uzskatīt, ka dūre tiks cirsta galdā ne jau saistībā ar “politisko situāciju valstī”, bet gan ar krietni piezemētāku lietu – SC atstūma no valdības veidošanas. Ļāva apostīt izpildvaras pīrāgu, bet ne iekosties tajā.

Politiskā situācija valstī kāda nu ir, tāda ir. Mēs nedzīvojam revolucionāru pārmaiņu laikā, un tā nevar ātri mainīties, ja vien uz galvas nenokrīt kāds negaidīts un liels politisks notikums.

Šī nebūt nav pirmā reize, kad ārpus izpildvaras paliek politiskais spēks, kas vēlēšanās ieguvis visvairāk pilsoņu balsu. 1998.gadā tāds liktenis piemeklējaspoži debitējušo Tautas partiju, vēlāk arī “Jauno laiku”, un tāpēc zeme neatvērās.

SC līderis Nils Ušakovs publiski paudis, ka apvienības atbalstītāji “jūtas aizvainoti” par vēlēšanu uzvarētāju nostumšanu malā. Politikā “aizvainojums” ir ne visai iederīgs arguments. Kāpēc aizvainoti un nevis saniknoti vai izmisuši?

Būt tuvu mērķim un tomēr to nesasniegt, tas, dabiski, nav patīkami. Politiskās partijas parasti ir mazliet kuslākas, nekā tās pašas gribētu būt. Nevar prasīt no steigā sadiegtās ZRP un arīdzan sakarā ar ārkārtas vēlēšanām forsēti tapušās partijas “Vienotība” rīcību, kurai pilnīgi noteikti izrādītos graujošas sekas. Abas partijas nav monolītas. Kopāsaiešana ar SC “Vienotībai” nozīmētu Saeimas deputātu korpusa šķelšanos, ZRP – ja ne izteiktu šķelšanos, tad vismaz atbirumu. Mēs iegūtu tik saplosītu parlamentu, kāds nav manīts kopš 6.Saeimas laikiem.

ZRP un “Vienotībai” bija divas šķietamas iespējas izvēlēties, kas “būs trešais”. Reāla izrādījās viena, un tā tika izdarīta.

SC vienkārši derētu atcerēties krievu parunu, kas zināmos gadījumos iesaka nevainot spoguli. Turklāt nevar zināt, vai, paliekot opozīcijā, partija nebūs ieguvēja jau tuvākajā politiskajā perspektīvā. 31 deputāts Saeimā – tas ir ļoti spēcīgs politiskais ierocis.

Bet mītiņš pie Saeimas – kāpēc gan ne? Droši vien patiešām palīdzēs atbalstītājiem kliedēt aizvainojumu, kuram nu tas ir.

 

Komentāri (88)

oktaavs 15.10.2011. 11.45

Nekad, neviena valdība nespēs veikt reformas, ja tai nebūs plaša tautas atbalsta. Vairākuma atbalsta. Nevajag sevi mānīt. Pretējā gadījumā būs visvajadzīgāko pārmaiņu ignorēšana un nodokļu nemaksāšāna, sliktākajā – atklāta pretdarbība.
Var jau sākumā, pa burzmu, nokampt sev izdevīgu kumosu, ignorējot visus, bet tas beigās dārgi maksās. Vismaz pāris piemērus jau zinām.
Ja kāds iedomājas, ka varēs ignorēt pamatnācijas intereses un uzspļaujot tām, veidot tikai sev izdevīgas koalīcijas, tad tas smagi maldās. Tam ir tikai viens ceļš nākotnē – politiskā izgāztuve un nicinājums no tautas, kura šeit tomēr ir saimnieks. Vienalga, ko šajā sakarā domā tie, kam sakāpis galvā.
p.s
Provokatoru buen-a ignorējam. Neatbildam. Vērtējumus neliekam. Lai viņš pats vārās savā sulā, kamēr iznīks, kā šķira.

+22
-1
Atbildēt

1

    Liene > oktaavs 15.10.2011. 19.46

    “west … Tam ir tikai viens ceļš nākotnē – politiskā izgāztuve un nicinājums no tautas, kura šeit tomēr ir saimnieks. Vienalga, ko šajā sakarā domā tie, kam sakāpis galvā.

    +15 ATBILDĒT 15.oktobris 2011 11:45”

    — Хозяин здесь — русский народ. Надеюсь, этого еще вы не забыли.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 15.10.2011. 11.07

Ušakovs jau kuro reizi apgalvo, ka SC tā nav krievvalodīgo apvienība, ka 1/3 daļu SC elektorātu sastāda latvieši un, ja viņš tā saka, tad kā var neticēt?:)
Ir pavisam vienkārša lieta – LR ne ar ko netšķiras no pārējām postpadomju telpas valstīm, kurās vēl jo projām liela daļa iedzīvotāju slimo ar nostalģiju pēc ” sociālistiskās ” pagātnes. Mums tie ir aptuveni 1/3 iedzīvotāju, Ukrainā tādu ir aptuveni puse, Moldovā gandrīz 90%. Moldovā vēl joprojām komunisti ir pie varas, Ukrainā praktiski arī, bet tas vēl nenozīmē, ka Latvijā būtu viņi jāņem koalīcijā – uz kāda pamata? Vēl pagaidām turamies pretī šim mērim, vēl 2/3 LV iedzīvotāju ar galvu viss kārībā :)
Pēc Zatlera ” uzmetiena” saskaņiešu aizvainojums ir tik liels, ka acis aizmiglojās un šobrīd viņi neredz pat soli uz priekšu, un par to var tikai priecāties :) Vēstules prezidentam, Dzintara bildes uz Rīgas stabiem, tagad būs pikets pie Saeima – tas ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai iesētu sēklu SC zaudējumam arī nākošajās – tagad jau pašvaldību vēlēšanās. Domāju ka pavisam drīz Rīga tiks pie jauna mēra :)

+19
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 15.10.2011. 11.27

Par uzvarētāju partija varētu justies tikai tad, ja pēc rezultāta paziņošanas varētu fiksi sarēķināt, ar ko viņai sanāk >50%. SC sarēķināja, ka pa lielam ne ar vienu, ja sarunās uzmetas par galveno. Reāli sanāk tikai pievienoties, nevis uzņemties vadību. Vai tā ir uzvarētāja pozīcija?
Savukārt, ja pievienoties, tad kam. Vienīgais reālais ir ZRP, bet te atkal šaize – it kā balsis sanāktu, bet programmas neklapē, rubikieši iecirtušies, ZRP vēlētājs brēc, ka ir piemānīts. Ja ZRP+SC tomēr saņemtos uz koalīciju – piemānīti būtu abu partiju vēlētāji, turklāt valdību 100% veidotu pirmklasnieki. Lai kādas būtu ambīcijas, reāli jau to saprot abi. Tāpēc var jau šūmēties, var jau kacināt ierindas pilsoni, tikai nesanāk tāpēc, ka nesanāk, nevis tāpēc ka krievi vai kas tur vēl. Kā tajā teicienā “sliktam dejotājam xx traucē”.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu