Prezidents: jauno koalīciju veidos trīs politiskie spēki • IR.lv

Prezidents: jauno koalīciju veidos trīs politiskie spēki

6
Andris Bērziņš. Foto: Lauris Vīksne, F64

Viņš neatbildēja, vai prezidentam būs īpaši nosacījumi, lai valdības veidošanu uzticētu Saskaņas centram

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka jauno koalīciju pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām tomēr veidos trīs politiskie spēki, taču izvairīgi atbild par iespēju uzticēt valdības vadību “Saskaņas centram” (SC), kam sabiedriskās domas aptaujas prognozē uzvaru vēlēšanās. 

Bērziņš intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” trešdien pauda pārliecību, ka neviena partija, kas kandidē 11.Saeimas vēlēšanās, neiegūs vairākumu parlamentā. “Es pieļauju, ka vismaz trīs spēkus vajadzēs [koalīcijā]. Tā ir laba situācija, tad viņiem būs jāvienojas,” sprieda Bērziņš. 

Tomēr viņš neatbildēja, vai prezidentam būs kādi īpaši nosacījumi, lai valdības veidošanu uzticētu SC, vēsta BNS. 

“Es būšu astoņas deviņas dienas prom no Latvijas. Partijām būs savstarpējas sarunas, partijas izvērtēs situāciju un novērtēs, kurš būs premjera amata kandidāts, kuri būs ministri, kāda būs valdības deklarācija, lai varētu konkrēti runāt [par koalīciju],” klāstīja Bērziņš. 

Prezidents norādīja, ka premjera svarīgākā īpašība ir spēja visus valdības locekļus apvienot vienā komandā, lai Ministru kabinets spētu pieņemt pareizos lēmumus. Viņš kritizēja pēdējo divu valdību rīcību saistībā ar “airBaltic” un “Hipotēku un zemes banku”, novilcinot lēmumu pieņemšanu. 

Uz jautājumu, vai pēdējo divu valdību vadītājs Valdis Dombrovskis (Vienotība) ir atbildīgs par šo lēmumu novilcināšanu, Bērziņš atbildēja, ka nevēlas izdalīt kāda konkrēta politiķa atbildību, uzsverot, ka būtiska ir valdības kopējā rīcība. “Tā ir jau daudzu valdību problēma.. Sākumā partiju dalījums nebija tik izteikts. Tas ir viens no smagajiem jautājumiem, lai jaunajā valdībā viņi strādātu kā komanda, nevis kā koalīciju grupas. Tas ir premjera uzdevums nodrošināt, lai strādā kā vienota valdība,” uzsvēra Bērziņš. 

Prezidents arī izvairīgi vērtēja priekšvēlēšanu kampaņu un situācijas uzlabošanos pēc ārkārtas vēlēšanām. Viņš atkārtoja, ka 10.Saeima bija darboties spējīga, taču grūtības bija pieņemto lēmumu realizācijā tieši valdībā. Tādēļ pēc ārkārtas vēlēšanām būtiski būs izveidot rīcībspējīgu un vienotu valdību. Vienlaikus prezidents atzina, ka ministru iestrādes par turpmāko darbību savā nozarē bijušas pareizas, taču laiks to realizācijai bijis par īsu.

Atteiksies no valsts dzīvokļa

Andris Bērziņš atteiksies no valsts garantētā dzīvokļa, kas viņam pienāksies pēc prezidenta pilnvaru beigām. Arī to trešdien intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” teica Bērziņš.

“No tā, kas pienākas prezidentam, es nejūtu vajadzību, ka man vēl kaut kas ir vajadzīgs. Es esmu gatavs atteikties [no valsts garantētā dzīvokļa]. Man nevajag, man ir,” teica Bērziņš.

Prezidentam pieder lauku māja Amatas novadā un dzīvoklis Rīgā.

 

Komentāri (6)

putekliic 14.09.2011. 14.23

“Viņš atkārtoja, ka 10.Saeima bija darboties spējīga, taču grūtības bija pieņemto lēmumu realizācijā tieši valdībā.” ___ Nu, baaac! Bet, kas tad veido valdību, ja ne Saeima? Gan vēl šajā valdībā, gan šajā Saeimā visi ir ZZS ķīlnieki. Jebšu prezidenta kungs domā, ka labāka koalīcija būtu ZZS+PLL+SC?! Citu variantu vienkārši nav! Tāpēc vien jau bija vērts atlaist šo Saeimu, lai izrautu no rokām ZZS-ai šo “zelta akciju”, jo par 90% ir skaidrs, ka jaunajā Saeimā ZZS varēs sutināties dziļā opozīcijā, kā to šajā darīja “lielie darītāji” no PLL. Te nu tās prezidenta kunga politiskās simpātijas lien ārā kā āža kāja.

+11
0
Atbildēt

0

disassociative 14.09.2011. 14.49

Vēlēšanas būs sestdien, vēlēšanu rezultātu nav, bet nākamā koalīcija prezidentam jau skaidra?

+7
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 14.09.2011. 17.59

… tad jau atkal visu noteiks smagajos noziegumos apsuudzeetais????, vai netaa prezidenta k-gs?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu