Lietuvā gaisā saduras NATO un Lietuvas lidmašīnas • IR.lv

Lietuvā gaisā saduras NATO un Lietuvas lidmašīnas

16
NATO lidmašīnas. Foto: Toms Zariņš, F64

Nav skaidrs, vai lidmašīnas saskrējās tehnisku kļūmju vai cilvēka vainas dēļ

Gaisa telpā virs Lietuvas otrdien no rīta notikusi Lietuvas un NATO lidmašīnas sadursme, vēsta Delfi.lt.

Abu lidmašīnu piloti izdzīvojuši – pēc sadursmes Francijas lidmašīnas “Mirage” pilotam izdevies bojāto iznīcinātāju nosēdināt Šauļu lidlaukā, bet Lietuvas lidmašīnas “L-39” abi piloti veiksmīgi katapultējušies un nav cietuši, aģentūrai AFP pavēstīja Šauļu aviobāzes komandiera vietniece Leva Gulbiniene. 

“Lietuvas militārā lidmašīna “L-39” gaisā sadūrās ar Francijas iznīcinātāju “Mirage”. Divi lietuviešu piloti veiksmīgi katapultējās un atrasti neskarti,” pavēstīja Gulbiniene, raksta LETA.

“Francijas lidmašīna veiksmīgi piezemējās [Šauļu lidlaukā],” viņa sacīja. Lietuvas iznīcinātājs pēc sadursmes nogāzies mežā pie Rēkīvas ezera, netālu no Bačūnu ciemata. 

Militāro lidmašīnu sadursme notika plkst.10.30 pēc vietējā laikā pie Rēkīvas ezera, Šauļu rajonā.

Vietējie iedzīvotāji stāstījuši, ka debesīs izdzirdējuši pērkonam līdzīgu troksni, vēsta ziņu portāls “Alfa.lt”. Piloti, kas pēc katapultēšanās nolaidušies ezerā, ap pusdienlaiku jau atgriezušies bāzē, bet pašas lidmašīnas atliekas atrastas purvā. Iznīcinātāja nogāšanās nav izraisījusi ugunsgrēku. 

Kā pastāstījis Lietuvas Gaisa kara spēku pavēlnieks Edvards Mažeiķis, šādi treniņlidojumi notiek regulāri. Pēc viņa teiktā, par materiālajiem zaudējumiem spriest vēl būtu pāragri, bet noskaidrot avārijas cēloņus varētu palīdzēt Lietuvas lidmašīnas “melnās kastes”. 

Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus paudis nožēlu par notikušo, bet arī atvieglojumu, ka izdevies izvairīties no upuriem.

Armijas komandieris Arvīds Pocjus teicis, ka lidmašīnas veikušas mācību lidojumus. Mācībās piedalījušās arī citas lidmašīnas.

Pēc pilotu katapultēšanās tos atrada Lietuvas Gaisa spēku helikoptera apkalpe. Piloti atgriezušies dienesta vietā, īpaša medicīniskā palīdzība viņiem neesot bijusi vajadzīga, vēsta Delfi.lt.

Pēc komandiera teiktā, piloti esot izdarījuši visu, lai lidmašīnas novirzītu tālāk no apdzīvotajām vietām.

Franču lidmašīnai “Mirage” esot stabilizatoru defekti. Sākta dienesta izmeklēšana. Pagaidām nav zināms, kāpēc lidmašīnas saskrējās – vai tā bija tehniska kļūme vai cilvēka vaina.

Francijas lidmašīna NATO misijā piedalījās pēdējās dienas. 2.septembrī Francijas kontingentu gatavojas nomainīt četri Dānijas gaisa kara spēku iznīcinātāji “F-16”.

Savukārt Lietuvas Gaisa kara spēkos pēc notikušā palicis tikai viens vieglais iznīcinātājs. Vēl četras šāda tipa lidmašīnas vairs netiek izmantotas.

Francijas iznīcinātājs “Mirage” piedalās NATO misijā Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzībā.

 

Komentāri (16)

Andris 30.08.2011. 13.35

Es tomēr visu laiku brīnos, kāpēc LV prese izvairās rakstīt par notikumiem citā kaimiņvalstī – Baltkrievijā. Manuprāt, tur notiek daudz svarīgākas pārmaiņas, nekā divu lidmašīnu saskaršanās. Cilvēki jau naktī ieņem rindu pēc gaļas, inflācija 60%, vietēja valūta pēdējo 4 mēnešu laikā kļuva 3x lētāka. Vidējā alga šī gada laika nokritās no 500 līdz nepilniem 200 USD. Kaut ko līdzīgu gribēja ieviest arī pie mums devalvācijas aizstāvji. Tagad tur desu pārdod maksimum 1 kg vienās rokās:
http://charter97.org/ru/news/2011/8/30/42094/

+7
0
Atbildēt

0

armn 30.08.2011. 20.26

Kadelj NATO un Lietuvas lidmasinas? Vai tad pedeja nav nato valsts? Vai nu Francijas un Lietuvas lidmasinas, jeb ka to zinjo BBC 2 NATO lidmasinas.

+3
0
Atbildēt

0

dro 30.08.2011. 12.16

Labi, ka tā:)

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu