Neatkarības atjaunošanas gadadienu svinēs Nacionālajā teātrī • IR.lv

Neatkarības atjaunošanas gadadienu svinēs Nacionālajā teātrī

16
Foto: Atis Ieviņš, F64

Svinīgajā koncertā uzrunas teiks Āboltiņa un Čebotarenoka 

Svinīgajā koncertā par godu Latvijas neatkarības faktiskās atjaunošanas gadadienai, kas notiks Latvijas Nacionālajā teātrī, uzrunas teiks Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (“Vienotība”) un Augstākās padomes deputātu pārstāve Velta Čebotarenoka, aģentūru BNS informēja Saeimas preses centrā. 

Uz koncertu ir aicināti bijušās Augstākās padomes deputāti un PSRS Tautas deputātu kongresa delegāti, kuri 1991.gadā iestājās par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Aicināto viesu vidū ir arī Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji un delegācijas, pašreizējās un bijušās valsts augstākās amatpersonas, ārvalstu diplomātiskais korpuss, garīdzniecības pārstāvji, plašsaziņas līdzekļu vadītāji, bijušie Latvijas vēstnieki ārvalstīs, kā arī citas amatpersonas. 

Preses centrā norādīja, ka koncertā uzstāsies izcili Latvijas mūziķi un jaunie talanti, izpildot tikai latviešu autoru skaņdarbus. Koncertā skanēs tikai latviešu mūzika – amplitūdā no pirmās nacionālās operas autora Alfrēda Kalniņa līdz mūsdienu populārajam mūziķim Renāram Kauperam. Programmā būs arī Jāzepa Mediņa, Pētera Vaska, Romualda Kalsona, Jāņa Lūsēna un citu latviešu komponistu darbi, kurus atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģentu Aināra Rubiķa un Andra Pogas vadībā. 

Koncertā piedalīsies jauniešu koris “Kamēr…” diriģenta Māra Sirmā vadībā, pasaulē godalgotais latviešu pianists Vestards Šimkus, vijolniece Laura Zariņa un citas Latvijas mūzikas personības. Koncerta režisore ir Indra Roga, scenogrāfs – Kristaps Skulte, bet mūzikas koncepta autore ir Gunda Vaivode. 

Svētku koncertu 21.augustā plkst.18.40 pārraidīs Latvijas Televīzija. 

21.augustā tiks svinēta Latvijas valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. 1991.gada 21.augusts bija pagrieziena punkts valsts vēsturē, jo, Latvijas Republikas Augstākajā padomē pieņemot konstitucionālo likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto tika atjaunota Latvijas neatkarība. 

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Komentāri (16)

dro 16.08.2011. 12.20

uzrunas teiks Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (“Vienotība”) un Augstākās padomes deputātu pārstāve Velta Čebotarenoka
______________________
Vai tiešām piemērotākās? Pirmajai nekāda loma tā laika notikumos, otrā vairāk pazīstama kā TF Jūrmalas nodaļās aktīviste un BB darbiniece{{{

+5
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > dro 16.08.2011. 12.54

    Arī tu atceries:) Arī iepriekšējais komentārs hmmmm… ļoti trāpīgs

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Lidija Apsīte 16.08.2011. 09.20

Kaut kas pusaizmirsts, bet līdz mielēm pazīstams uzvēdīja no tās svētku programmas; runas par varonīgo pagātni, skaistas nākotnes vīzijas, neizbēgami saukļi par nepieciešamo tautas vienotību kopīgās gaišās nākotnes vārdā; pa starpām bufetes apmeklēšana (no prezidija) un kafejnīcas (no zāles), kādu medāli vai atzinības rakstu izdalīt … A pa TV – “gulbju ezers”
paskumji…

+5
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 15.08.2011. 18.48

Paldies, dārgā politiskā elite, kārtējo reizi tauta varēs vienīgi pa tv skatīties, kā “vienlīdzīgākie” izklaidējas. Laikam jābrauc uz Tallinu, jo tur vismaz valstsvīri tautai ir sarūpējuši populārāko Latvijas grupu un svētkos var piedalīties visi, kas grib nevis “izredzētie”.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu