Lībijas nemiernieki atgūst kontroli pār Adždabijas pilsētu • IR.lv

Lībijas nemiernieki atgūst kontroli pār Adždabijas pilsētu

37
Foto: AFP/LETA
Dita Krauze

Stratēģiski svarīgā uzvara kļuva iespējama pēc Kadafi tanku iznīcināšanas pilsētas apkaimē

Lībijas nemiernieki sestdien atguvuši kontroli pār stratēģiski svarīgo valsts austrumu pilsētu Adždabiju, ziņo aģentūra BNS. Adždabija atrodas vairāku stratēģiski svarīgu autoceļu krustpunktā. Caur to iet arī ceļš uz nemiernieku kontrolēto valsts otro lielāko pilsētu Bengazi.

Šādi nemiernieku panākumi Adždabijā bijuši iespējami, jo starptautiskās koalīcijas spēku aviācijas triecienos tika iznīcināti diktatora Muammara Kadafi spēku tanki un artilērija Adždabijas apkārtnē. Lībijas ārlietu ministra vietnieks Haleds Kaims sestdien sarunā ar žurnālistiem Tripolē apsūdzēja starptautisko koalīciju nemiernieku tiešā atbalstīšanā. Nemiernieki jau iepriekš bija ieņēmuši Adždabiju, taču Kadafi spēkiem izdevās to atkarot.

Rietumvalstu koalīcijas kara lidmašīnas vēlu piektdienas vakarā bombardēja arī Zlitānu, kas atrodas 160 kilometrus uz austrumiem no Lībijas galvaspilsētas, un Elvatijas reģionu valsts rietumos, atsaucoties uz Lībijas televīziju, ziņo LETA.

“Šovakar par koloniālisma krustnešu agresoru bombardēšanas mērķi kļuvuši civilie un militārie objekti,” vēstīja titri, kas pavadīja sižetu par uzlidojumiem. Tomēr televīzija sīkāk nepaskaidroja, kādi objekti tikuši bombardēti.

Ziltāna atrodas 50 kilometrus uz rietumiem no dumpinieku kontrolētās Misrātas. Savukārt Elvatijas reģionā uz dienvidrietumiem no Tripoles atrodas militārā bāze, kura jau iepriekš apšaudīta ar tālās darbības rādiusa raķetēm.

Aculiecinieki no Tripoles ziņo, ka pēc trim spēcīgām eksplozijām izcēlies ugunsgrēks kādā militārajā objektā, kas atrodas Tadžuras priekšpilsētā. Acīmredzot, bombardēšanai tikusi pakļauta radaru bāze Tripoles austrumu daļā. Militārie objekti, kas atrodas šajā rajonā tiek pastāvīgi apšaudīti jau kopš rietumvalstu koalīcijas uzlidojumu sākuma.

Lībijas Veselības aizsardzības ministrija piektdien paziņojusi, ka sabiedroto uzlidojumu rezultātā četru dienu laikā gājuši bojā vismaz 114 cilvēki, bet 445 guvuši ievainojumus.

Jau ziņots, ka Lībijā kopš februāra vidus notiek sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kas tiek apspiesta ar militāru spēku un kurā gājuši bojā simtiem cilvēku. ANO Drošības padome 17.martā pieņēma rezolūciju, saskaņā ar kuru tika noteikta lidojumu aizlieguma zona virs Lībijas, lai aizsargātu opozīciju un civiliedzīvotājus no Kadafi spēku aviācijas uzbrukumiem.

Komentāri (37)

cii sprīdža students 27.03.2011. 05.44

Kadafi ir diktators un būtu diezgan dīvaini dzīvot ilūzijās, ka ar saviem pretiniekiem tas izrīkosies humāni.
Taču par Rietumvalstu demokrātijām gan varētu ticēt, ka tās patiešām vēlas izbeigt bruņotu konfliktu un panākt mieru. Tikai tās dara to ļoti īpatnā manierē – pieprasot pārtraukt uguni tikai vienai no karojošajām pusēm, otrai ļaujot turpināt šaut un piedevām vēl solot piegādāt ieročus (tik jāizdomā, kā tikt juridiski galā ar Lībijas ieroču embargo). Vai karus izbeidz, iepludinot tajos ieročus? Vai Kadafi spēkus var apturēt, pieprasot tiem ļaut uz sevi šaut bez iespējas atbildēt? Faktiski jebkurš apbruņots cilvēks šaus pretī, ja viņam uzbruks. Tāpēc Rietumiem vajadzētu skaidri pateikt – mēs vēlamies nevis mieru un asinsizliešanas pārtraukšanu, bet gan Kadafi atbalstītāju asinis, Kadafi gāšanu un nemiernieku uzvaru.

+2
-1
Atbildēt

0

doe_jane 27.03.2011. 11.15

Man atklāti sakot, ir grūti saprast šo fanošanu par amerikāņu invāziju Lībijā. Labi, piekrītu, ka Kadafi ir diktators. Apzinos arī, ka mums pašiem tikušiem vaļā no padomju varas, vajadzētu atbalstīt arī citas nācijas, kas tiecas atbrīvoties no diktatūrām. Taču, kāpēc ASV interesē tikai valstis, kur ir nafta (piemēram, par Čadu ar tās banāniem jeņķis neinteresējas, vai teiksim par Darfūru – arī tur viņš neuzskata, ka būtu tādu apmēru humānā katastrofa, ka būtu nepieciešama militārā iejaukšanās). Turklāt pats amerikānis ir nospiedis revolūciju podziņu Magreba pasaulē. Vienīgi Bahreinā viņš nopūderēja, jo nemieru vadības iniciatīvu pārtvēra Irānas puse, liekot amerikānim lūgt savam tradicionālajam partnerim Saūda Arābijai ievest tās karaspēku augstākminētajā salu valstī. Tas viss ir precīzi inženierēts pasākums, un Lībijas gadījumā bija paredzēts, ka nemiernieki vieni paši spēs nomest Kadafi, taču izrādījās, ka viņi nav pietiekami organizēti un profesionāli, un cilvēkiem aiz priekškara Vašingtonā un Londonā nācās pieņemt lēmumu par oficiālu iesaisti, lai tiktu klāt pie naftas un mazinātu inflācijas spiedienu Eiropā un ASV. Nekā tur vairāk patiesībā nav. Ja vien nav kāres pievienoties vulgāru urrāpatriotisma izjūtu cienītājiem…

+1
-1
Atbildēt

0

andrisskrastins 26.03.2011. 18.47

Nezinu, vai režīmam, kas atklāti melo par pamieru, bet tajā pašā laikā nogalina savus *miermīlīgos* iedzīvotājus (nevis tos, kas jau aiz izmisuma ir paspējuši paņemt kaut kādus ieročus rokā), ir vispār tiesības pīkstēt par kaut kādiem gaisa atbalstiem.

Ja nemaldos, vienā no pilsētām pro-Kadafi džeki bāzi ierīkoja slimnīcā – lai nesadomā sabumbot.

+2
-2
Atbildēt

2

    atispraulins > andrisskrastins 26.03.2011. 22.15

    Tā pati vien Misrāta būs.

    Labākais šīsdienas Kadafi izlēciens – protestus Londonā pret valdības tēriņu apgriešanu Lībijas oficiālā TV pasniedz kā “desmitiem tūkstoši iziet ielās, lai protestētu pret koloniālistu krustnešu agresiju pret Lielo Sociālistisko Tautas Arābu Lībijas Džamahīriju”.

    Un vēl tāds pabriesmīgs notikums: viesnīcā, kurā uzturas (būtībā ir ieslodzīti) ārzemju žurnālisti, kkādā veidā iekļuva asiņojoša sieviete, kura stāstīja, ka divas dienas esot bijusi aizturēta un izvarota. Protams tie paši drošībnieki viņu ātri atkal savāca, vēlāk paziņojot, ka viņa esot bijusi piedzērusies (valstī, kurā alkohols ir aizliegts) un, iespējams, garīgi slima. Jauki, ne?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 26.03.2011. 22.26

    Jā, un žurnālistu, kurš centās viņai palīdzēt, ierāva mašīnā, aizveda līdz robežai un pateica, ka nebūtu veselīgi vairs Lībijā atrasties.

    Ja vēl bija kādas ilūzijas par Kadafi režīmu, man tās ir sen mirušas.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu