Dombrovskis: Situācija valstī būtiski uzlabojusies • IR.lv

Dombrovskis: Situācija valstī būtiski uzlabojusies

75
Valdis Dombrovskis, FOTO: Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Gadskārtējā atskaitē parlamentam premjers ziņo par ekonomikas atlabšanu

Premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) ceturtdien Saeimā, sniedzot gadskārtējo atskaiti parlamentam, uzsvēra, ka gada laikā situācija valstī ir būtiski uzlabojusies.

“Kaut arī apstākļi šobrīd vēl aizvien ir smagi, salīdzinot ar situāciju pirms gada, esam daudz paveikuši un tas atspoguļojas arī objektīvos rādītājos. Ja pirms gada finansiālā un ekonomiskā situācija bija tik tikko stabilizējusies, tad šobrīd varam runāt par vispārēju izaugsmes atjaunošanos. Iepriekš vērojamā trauslā atlabšana ir nostiprinājusies un varam pievērsties vidēja termiņa jautājumu risināšanai, ” uzsvēra premjers.

Savā vairāk nekā pusstundu ilgajā uzrunā Saeimai Dombrovskis ziņoja par finanšu stabilizācijas jautājumiem, ekonomikas sildīšanas pasākumiem, sociālās drošības pasākumiem un sociālā budžeta ilgspēju. Dombrovskis noraidīja ” publiski izskanējušas spekulācijas par pensiju griešanām 20- 50% apmērā vai pensionēšanās vecuma palielināšanu līdz 70 gadiem. Šādiem apgalvojumiem nav pamata un visticamāk – tie ir saistīti ar vēlmi priekšlaicīgi radīt sabiedrībā pretestību jebkādam piedāvājumam, kas būtu vērsts sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanas virzienā, ” pauda Dombrovskis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka bez reformām neiztikt – aprēķini liecina, ka sociālā budžeta izveidotais uzkrājums izsīks 2012.gadā. Dombrovskis atzīmēja, ka jau 2010.gada vasarā valdībā tika apstiprināta Labklājības ministrija koncepcija par sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanu. Tajā ir skaidri pateikts, ka radikālas izmaiņas sociālās apdrošināšanas jomā nav nepieciešamas un tās pamatprincipi nav jāmaina, sacīja Dombrovskis.

Pēc viņa teiktā, esot nepieciešams veikt nopietnas korekcijas gan sistēmas pašreizējā stāvokļa uzlabošanai, gan finanšu ilgtspējas nodrošināšanai, kuru nepieciešamību nosaka ekonomiskā krīze un iepriekšējo gadu relatīvi dāsnie lēmumi, kā arī demogrāfiskās tendences. Valdības atbalstītie risinājumi paredz sociālās apdrošināšanas sistēmas izdevumu pārstrukturēšanu. Tie paredz pakāpenisku pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, 2021.gadā sasniedzot 65 gadus. Līdzās tam tika pieņemti arī virkne citu lēmumu saistībā ar izdienas pensiju vecuma paaugstināšanu, piemaksu pie jaunpiešķirtajām pensijām atcelšanu, apdrošināšanas stāža paaugstināšanu, pensiju indeksācijas iesaldēšanu uz laiku un citi.

Tāpat premjers atzina, ka šobrīd, kad jāsāk apzināt nākamo gadu budžeta aprises, viens no valdības uzdevumiem ir dialogā ar nozares speciālistiem un Pensionāru federāciju pārrunāt visas iespējas un risinājumus sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanai. “Tas ir viens no nozīmīgākajiem uzdevumiem, kas mums jāatrisina ne tikai esošās pensionāru saimes labā, bet arī domājot par nākotnes pensionāriem, kas šobrīd vēl ir darba tirgū un maksā nodokļus!” pauda Dombrovskis.

Gadskārtējā atskaitē parlamentam Dombrovskis arī informēja par aktualitātēm ārpolitikā, Latvijas konkurētspējas palielināšanā un citos jautājumos.

 

Komentāri (75)

mary75 17.03.2011. 10.27

Lielos vilcienos jau Dombrovskim taisnība, nevajag aizmirst, ka pirms pāris gadiem valsts bija uz bankrota un valūtas devalvācijas sliekšņa, un muļķīgi gaidīt, ka kādreiz būs, kā Kaulīša laikos, kad valdīja vispārēja eiforija, visi tērēja nenopelnīto naudu, un neviens neņēma galvā brīdinājumus, kā tas viss var beigties.
Tādi laiki ne Latvijā, ne ES vairs nebūs.
Un nevar arī gaidīt, ka makroekonomisku stabilizāciju izjutīs katrs momentā, bieži taisni otrādi, bet, tas ir vienīgais ceļš, uz kaut cik labāku dzīvi nākotnē, cita vienkārši nav.
Principā, ja nebūtu ZZS un partneru destruktīvas darbības, varētu teikt, ka Latvija zemāko punktu pārvarējusi, un ļoti pakāpeniski viss ies uz augšu, bet, tagad neko zināt nevar, kaut kas šai valstī iet greizi, un arī ne bez V vainas.

+14
-3
Atbildēt

3

    Roberts Gūtšmits > mary75 17.03.2011. 11.55

    >> dzeris
    +++pirms pāris gadiem valsts bija uz bankrota un valūtas devalvācijas sliekšņa+++

    Ou, tiešāmmmmm ??? Uz bankrota ? Nav vēl apnicis trallināt šo nodrāzto jenotības pasaciņu dumiķīšiem ? Pašizdomātu “briesmu stāstu”, no kurām – briesmām tad tikpat pašsacerēti kādu glābj ? Tipa – bet kaut kas taču tur krūmos tumsā čabinājās ! … :)
    Latvijā JOPROJĀM, neskatoties uz aizņemtajiem miljardiem ir viens no zemākajiem kopējiem valsts parādiem Eiropā. Kaut kā neesmu manījis nevienu Eiropas valsti, kura būtu “bankrotējusi” … :)

    Un otrs. Veļ smieklīgāk lasīt, ka arī lata devalvācija ir jau kļuvusi par “briesmām”, no kurām mūs jenoti izglāba ? Ar varbūt tieši otrādi – devalvācija bija līdzeklis, kā nebankrotēt un neieberzties šajos parādos ? Vismaz Polija un Slovākija to izdarīja un šobrīd – krīzes laikā pieder pie tām valstīm Eiropā, kurām klājas labi un, kuras nevis samazina, bet gan strauji palielina savas ekonomikas. Un tieši ārzemju banku lobiju pārstāvošie jenoti izdarīja VISU, lai viss krīzes smagums uzgultos uz vienkāršo Latvijas iedzīvotāju pleciem ? Lai zviedru bankas varētu turpināt trekni dzīvot un pelnīt pa 400-600% gadā, kamēr mums pusei no valsts ar līdzekļiem zem iztikas minimuma jāpārtiek ??

    Mankurtu banda!

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Roberts Gūtšmits > mary75 17.03.2011. 11.57

    >> dzeris

    +++Principā, ja nebūtu ZZS un partneru destruktīvas darbības,+++
    A par šito lūdzu sīkāk. Kāda TIEŠI zemnieku destruktīvā darbība ??

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    disassociative > mary75 17.03.2011. 19.52

    Par lata devalvāciju Kurmītim taisnība, latu nedevalvēja tikai un vienīgi banku dēļ. Bet vajadzēja to darīt, Būtu bijis šoks, bet ne uz ilgu laiku. Atkopušies pēc tam mēs būtu krietni ātrāk.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Ieva 17.03.2011. 12.03

Spēlēšanās ar argumentiem, kā būtu, ja būtu, dod iluzorus rezultātus. Ja vairāk būtu stimulēta ražošana, ja vairāk būtu notikusi cīņa ar korupciju, ja vairāk būtu investēts izglītība, ja vairāk būtu samazināta valsta pārvalde, ja vairāk notiktu strukturālās reformas… tad… tad gan būtu labi. Varbūt. Bet valsts bez valsts pārvaldes iztikt nevar, cīņai ar korupciju vajag papildus līdzekļus un rezultāti nav īsti plānojami, izglītības reformai vajag investīcijas, bet aizdevēji prasa samazināt budžetu tagad…

Gan jau ka tā ir, arī man liekas, ka ir virkne valdības lēmumi, kas neiztur kritiku, taču kopumā ir izdevies panākt, ka nav noticis valsts bankrots, ir izdevies izrāpties no tās bedres, kurā to bija ieveduši oranžie gāzētāji, ir panākts lūzuma punkts ekonomikas attīstībā, un tendences ir pozitīvas. Tāpēc Dombrovska valdības darbu kopumā vērtēju pozitīvi. Viņš izdarīji to ko varēja un mācēja. Vai varēja labāk? Droši vien? Kurš? Nezinam. Un kamēr nezinam, labāk klusēt nevis mētāties ar neargumentētiem lozungiem.

+10
-1
Atbildēt

2

    Roberts Gūtšmits > Ieva 17.03.2011. 12.11

    >> Ķīps
    oranžie gāzētāji valsts bedrē ieveda ???
    Man gan likās, ka tā bija PASAULES finansiālā krīze, kura mūs skāra par tik, par cik pārāk liela vara un ietekme mūsu valstī bija starptautiskajām bankām.
    Arī ziņa, ka Kargins ar Krasovicki esot bijuši „oranži gāzētāji” man ir liels jaunums.
    Varbūt tomēr sāc domāt ar savu galvu nevis nekritiski atkārtot jēlo hunveibinu izdomājumus ?
    Oranžie, cita sarpā, jau DIVAS reizes ir veduši valsti ārā no krīzēm. Un izdarījuši to daudz ātrāk un sekmīgāk un bez šāda sadomazohisma, ko tagad demostrē jēlie jefiņi. Un BEZ miljardienm lieliem aizņēmumiem.

    Viss.
    Off.
    Strādājam.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > Ieva 17.03.2011. 12.12

    Kurmītis. Ko bauro no paša rīta? Sanitāre nedod šīberi vai nav nomainījusi pamperus?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

dro 17.03.2011. 11.09

a_kirsteins. Atkal jaucam cēloņus ar sekām? Protams, nevar salīdzināt ar laiku, kad Kiršteina kungs TP komandā baudīja treknos gadus:)

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu